today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Μισέλ και Πιστόριους στο Κίεβο με αφορμή την επέτειο των δέκα ετών από την εξέγεραση στην πλατεία Μαϊντάν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έφτασε σήμερα στο Κίεβο με την ευκαιρία της επετείου των δέκα ετών από την ιστορική, φιλοευρωπαϊκή εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν στην Ουκρανία.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι στο Κίεβο, μεταξύ φίλων», έγραψε ο Μισέλ στο Χ. Συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία που τον δείχνει να κάνει χειραψία με την πρεσβεύτρια της ΕΕ στην ουκρανική πρωτεύουσα, την Καταρίνα Μαθέρνοβα, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε δηλώσει λίγο πριν την άφιξή του στο Κίεβο ότι σκοπεύει «να εκφράσει τη σθεναρή υποστήριξη της ΕΕ» στην Ουκρανία και να συζητήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στις αρχές Νοεμβρίου το πράσινο φως για να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Λίγο πριν από την άφιξη του Μισέλ, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η εξέγερση στην πλατεία Μαϊντάν ήταν η «πρώτη νίκη» του πολέμου κατά του Ρώσου εισβολέα.

Εξάλλου και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου έφτασε στο Κίεβο, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. Η Σάντου και ο Ζελένσκι τίμησαν τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης, πρόσθεσε η προεδρία στο Χ.

Παράλληλα σήμερα έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη.

Δεύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία επιδιώκει να την καθησυχάσει, αφού το Κίεβο εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον της υποστήριξής του εκ μέρους των συμμάχων του, που έχουν κινητοποιηθεί από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Χθες Δευτέρα στο Κίεβο βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν για να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ και να ανακοινώσει την παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 100 εκατ. δολαρίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε μήνυμα μέσω βίντεο προς τους Ουκρανούς αξιωματούχους, στο οποίο επανέλαβε ότι «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρώπη».

Πριν δέκα χρόνια «ένα ολόκληρο έθνος βγήκε στον δρόμο και μίλησε με μία φωνή» για να πει: «η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν στο μήνυμά της.

«Πριν δέκα χρόνια οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν την πρώτη τους αντεπίθεση (…) εναντίον των αποπειρών να στερηθούμε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό μέλλον», υπενθύμισε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του προς τους Ουκρανούς.

Στις 21 Νοεμβρίου 2013 χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Μαϊντάν στο κέντρο του Κιέβου για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει, υπό την πίεση της Μόσχας, συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ