today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η νέα εποχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις και οι συζητήσεις στην Άγκυρα για τα ΜΟΕ 

Έντονη διπλωματική κινητικότητα, με «καυτά» ζητήματα, όπως ο πόλεμος στη Γάζα, το  μεταναστευτικό, η νέα δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης, τα  ΜΟΕ και ο πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, σε Βερολίνο και Άγκυρα «ξετυλίγεται», με τις επισκέψεις Μητσοτάκη στη Γερμανία και της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία.

Του Κώστα Πασίση 

Από τη διήμερη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο ξεχωρίζει η συνάντηση με το Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς η οποία συμπίπτει χρονικά με τη νέα εποχή που διανύει η Ελλάδα. Η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και έχει γίνει ένας αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη.

Αυτό αποτελεί ένα νέο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση του με τον Ολαφ Σολτς ο οποίος βλέπει με άλλο «μάτι» τη χώρα μας και τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η σημερινή συζήτηση των δυο ηγετών θα επικεντρωθεί στους εξής τομείς:

– Κρίση στην Μέση Ανατολή. Ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, με την Ελλάδα να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και σε αυτή τη φάση να εστιάζει τις προσπάθειες της στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό, σε συνεργασία με την Κύπρο και τη Γαλλία.

Οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια.

– Στον Ελληνοτουρκικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη. Στην προκειμένη περίπτωση η  συζήτηση θα γίνει για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δυο χωρών μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης και τα επόμενα βήματα.

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει παίξει θετικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών, ενώ στο τέλος της εβδομάδας στο Βερολίνο θα βρίσκεται και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγιπ Ερντογάν.

– Οικονομία: Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της οικονομίας, αλλά και τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να θέτει θέμα πρόσθετων πόρων για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, που έχουν γίνει σχεδόν …κανονικότητα για τις χώρες του Νότου.

Επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση, που είχε με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για «ιδιοκτησία» του δημοσιονομικού δρόμου κάθε κράτους – μέλους, αλλά και για δημοσιονομική ευελιξία με αντάλλαγμα τη συνεπή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εν όψει της αναμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

– Ενέργεια. Η Ελλάδα και η Γερμανία θα συνεργαστούν για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

– Μεταναστευτικό. Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, με βάση την αρχή της προστασίας των συνόρων

Διάλογος με την Τουρκία

Με μια διάψευση από την Κυβέρνηση ξεκίνησαν οι συζητήσεις στην Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Χουριέτ” ότι στην ατζέντα υπάρχουν οι Navtex, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και το νήμα πιάνεται πάλι από κει που το είχαν αφήσει οι δυο αντιπροσωπείες πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες με την Τουρκία χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας  είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ενώ από την πλευρά της Τουρκίας στο τραπέζι βρίσκεται ο Μπουράκ Ακτσαπάρ. Στη συνάντηση θα συμμετείχαν επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των δύο πλευρών.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ.

Ακόμη  συμφώνησαν να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ.

Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την ελληνική πλευρά, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Βασική επιδίωξη της Ελλάδας σε αυτές τις συζητήσεις είναι πρωτίστως να μη διαταραχθεί το άτυπο μορατόριουμ που ισχύει σήμερα μεταξύ των δυο χωρών σε αέρα και θάλασσα και ενδεχομένως, αν όλα πάνε κατ …ευχήν  την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για το μεταναστευτικό, ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου.

Σε δεύτερο χρόνο, αν είναι εφικτό, να τεθούν οι προϋποθέσεις για την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων, που χωρίζουν τις δυο χώρες.

Επισημαίνεται ότι παράλληλα με τα ΜΟΕ ξεκινά και ο πολιτικός διάλογος, με αντικείμενο από πλευράς Ελλάδος αποκλειστικά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ