today-is-a-good-day
21.3 C
Athens

Η εσωκομματική κρίση ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου στο ΣΥΡΙΖΑ – Πως κατέρρευσε η συμμαχία Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

«Εμφυλιοπολεμικό» παραμένει το κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ με τους «προεδρικούς» και την εσωκομματική αντιπολίτευση να βρίσκονται στα «χαρακώματα» ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κ.Ε του κόμματος το ερχόμενο Σάββατο.

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι ομιχλώδες και βαρύ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αν και τα τελευταία 24ωρα στις τάξεις των προεδρικών γίνεται μια ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της εκρηκτικής κατάστασης.

Του Κώστα Πασίση

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δε θα τεθεί ζήτημα διαγραφών, για …διαδικαστικούς λόγους.

Ήδη στην Κουμουνδούρου κυκλοφόρησε κείμενο που υπογράφεται από «προεδρικούς»   στο οποίο αναφέρεται ότι «πρέπει να υπάρξει απόσυρση της πρότασης περί διαγραφών αλλά και ταυτόχρονη απόρριψη και φραστικών/θυμικών υπερβολών. Πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά και όχι να αναλωθούμε περαιτέρω στις εσωκομματικές αντιθέσεις», τονίζεται.

Παράλληλα στελέχη «αριστερής» απόχρωσης, όπως ο Διον. Τεμπονέρας προσπαθούν να παίξουν το ρόλο του «ειρηνοποιού» ξορκίζοντας τις διαγραφές των Σκουρλέτη, Φίλη και Βίτσα.

Ωστόσο η φθοροποιός εσωστρέφεια ζει και βασιλεύει και δεν προοιωνίζει τίποτε καλό και ελπιδοφόρο για την ενότητα του κόμματος.

Το άρθρο του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη, στο «News 247» επιβεβαιώνει τη βαθιά εσωκομματική κρίση στην οποία είναι βυθισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συντριπτική ήττα του στις εθνικές εκλογές και την αποχώρηση του Αλέξη Τσιπρα από την ηγεσία του κόμματος.

«Η Αριστερά δεν χωρά στο κόμμα Κασσελάκη – Παππά – Πολάκη», τονίζει ο Γιώργος Σταθάκης στο άρθρο του με το οποίο «αποχαιρετά» τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «που δεν υπάρχει πια».

Όπως αναφέρει το «ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ» έκλεισε οριστικά με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος, σημειώνει, «στις εσωκομματικές εκλογές, εκπροσώπησε τη ”λαϊκιστική” τάση, την ”Κίνηση Μελών” (Ν. Παπάς, Ρ. Δούρου, Π. Πολάκης, Θ. Τζάκρη, κ.λπ.) και τους νεοεισελθέντες (Αντώναρος κ.λπ.)».

Ο κ. Σταθάκης θεωρεί ότι η ηγεσία αυτή έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της Αριστεράς, όπως η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προοδευτική ατζέντα.

Δυο 24ωρα νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικεφαλής της «Ομπρέλας», άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο της αποχώρησης του από το κόμμα.

«Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος της ομιλίας μου είχα πει πως είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω ένα να φέρω πίσω την περηφάνια της Αριστεράς. Λυπάμαι, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σε αυτό το κόμμα η περηφάνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή στη βάση της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης το μόνιμο θέμα συζήτησης και αντίστοιχων διεργασιών, είναι η αποχώρηση από το κόμμα και ο τρόπος που θα γίνει αυτό.

Καμία συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Μόλις μια ημέρα κράτησε η περιβόητη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση Κασσελάκη – Ανδρουλάκη και το κοινό περιεχόμενο των ανακοινώσεων Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη.

Η σύμπραξη και η συνεννόηση για το θέμα των υποκλοπών και τα Τέμπη, που πυροδότησαν τη φιλολογία περί «μετώπου» κατέρρευσε μετά την απόφαση Κασσελάκη να μην παραστεί στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη, που διοργάνωσε το «Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου και μια δήλωση-φωτιά

«Τι δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού. Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών. Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν». Μια αναφορά που δεν άρεσε διόλου στην Χαρ. Τρικούπη η οποία αντέδρασε λέγοντας ότι «ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».

Φυσικά αυτή η δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε εν «θερμώ» αλλά εντάσσεται στον ανταγωνισμό των δυο κομμάτων για την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι δυο διαφορετικά κόμματα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ