today-is-a-good-day
36.4 C
Athens

Επαναλειτουργούν η αίθουσα «Γ. Κασσιμάτης» και άλλες δύο εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ

Το δρόμο για την επαναλειτουργία της αίθουσας “Γ. Κασσιμάτης”, καθώς και κάποιων ακόμη εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ που έχουν κλείσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ανοίγει η πρώτη Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σ’ αυτή την πρώτη έκθεση, με τη δέουσα επιστημονική σαφήνεια και απόλυτη τεκμηρίωση, τονίζεται ότι, υπό την εφαρμογή συγκεκριμένων προϋποθέσεων (σήμανση συγκεκριμένων σημείων ελεύθερης εισόδου και εξόδου τους, σημεία που δεν επηρεάζονται από τα Στέγαστρα Καλατράβα), δεν συντρέχουν κίνδυνοι ασφαλείας για την έδρα των ομάδων χάντμπολ της ΑΕΚ, καθώς επίσης για τα γραφεία που στεγάζονται στο Κεντρικό Στάδιο και για την υπόγεια αίθουσα του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου.

Ήδη, εκδίδεται από το Υπουργείο Αθλητισμού η απόφαση επαναλειτουργίας της αίθουσας “Γ. Κασσιμάτης”, με περιορισμούς στη χωρητικότητά της (εξαιτίας των ειδικών σημείων εισόδου/εξόδου της) κατά τη διάρκεια προπονήσεων, αγώνων και εκδηλώσεων από τους χρήστες της, οι οποίοι σ’ αυτόν τον ένα μήνα αναστολής λειτουργίας της είχαν διαμοιραστεί σε άλλες εγκαταστάσεις ανά την Αττική, καθώς και της υπόγειας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Ποδηλατοδρόμιο και των γραφείων Διεύθυνσης και Υπηρεσιών στο Κεντρικό Στάδιο. Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΑΚΑ φροντίζει για τη διευθέτηση όλων των σχετικών ζητημάτων, ώστε το ταχύτερο δυνατό να δοθούν οι συγκεκριμένοι χώροι προς χρήση.

Οι ειδικοί πραγματογνώμονες του ΤΕΕ υπογραμμίζουν ότι ο εξονυχιστικός έλεγχός τους συνεχίζεται και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί νεότερη Έκθεσή τους, σχετικά με την κατάσταση των υπόλοιπων χώρων, καθώς και με το σύνολο των παρεμβάσεων που θα χρειαστεί να γίνουν, προκειμένου να καταστεί ξανά απόλυτα ασφαλής η συνολική χρήση του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου.

«Τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι αποφάσεις μας συνδέονται άμεσα και κατά προτεραιότητα με την ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των θεατών και φυσικά των εργαζομένων σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, και σημειώνει: «Ακολουθούμε με προσήλωση τις υποδείξεις των ειδικών και εφαρμόζουμε τις προτάσεις τους. Μας υποδεικνύουν συγκεκριμένες ενέργειες για την ασφαλή λειτουργία ορισμένων χώρων στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο και τις υλοποιούμε, αναμένοντας την επόμενη Έκθεσή τους για τα ζητήματα που αφορούν στα δύο Στέγαστρα Καλατράβα. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, έχει εντάξει και υλοποιεί με συνέπεια στα Έργα του Ταμείου Ανάκαμψης την ολιστική αναβάθμιση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου με 57 εκατ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη που κατέληγε ότι, από το σύνολο των Κατασκευών Καλατράβα, τα στέγαστρα του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονταν στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Μέχρι η κυβέρνηση να λάβει, ως όφειλε, νεότερη ανεξάρτητη γνωμοδότηση, αποφάσισε να αναστείλει αμέσως τη λειτουργία των δύο εγκαταστάσεων και των όμορων χώρων, χωρίς καμία εξαίρεση, με γνώμονα την ασφάλεια εργαζομένων και αθλουμένων. Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης διαβίβασε τάχιστα τη Μελέτη στο ΤΕΕ, προκειμένου να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της Μελέτης και το ΤΕΕ να αποφανθεί για το κατά πόσον και τι μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ