Ο πόλεμος που ξεκίνησε μετά την απάνθρωπη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, εναντίον του Ισραήλ, αποτέλεσε το επιστέγασμα μια σειράς αλλεπάλληλων κρίσεων σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, που αποδεικνύουν την αποσύνθεση που επικρατεί στη Δύση. Μιας αποσύνθεσης, στην εποχή της ευμάρειας και της αναψυχής, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε προ των πυλών μια πλήρους αποσταθεροποίησης του διεθνούς συστήματος. Η πηγή από την οποία έχει ξεκινήσει αυτή η αποσύνθεση είναι το γεγονός ότι η Αμερική, η ηγετική δύναμη στη Δύση και δικλείδα ασφαλείας της σταθερότητας διεθνώς, διέρχεται μια βαθιά πολυεπίπεδη κρίση.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη *
Σήμερα η Αμερική κυβερνάται, από έναν πρόεδρο ο οποίος υποστηρίζεται μόνο από το 38% της κοινής γνώμης, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών βρίσκεται απέναντι του στο σύνολο των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τη χώρα και τη διεθνή σκηνή. Η τραγωδία είναι, ότι αυτή η πλειοψηφία δεν μπορεί να στεγαστεί κάτω από μια ηγεσία, με δεδομένο ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι βαθιά διχασμένο ανάμεσα στους παροικούντες την Ουάσιγκτον, συστημικούς, αποκαλούμενους Rino, και στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία που βρίσκει έκφραση στο πρόσωπο του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και των υποστηρικτών του στο πολιτικό σύστημα.
Την ίδια στιγμή, είναι μεγάλη η διάβρωση που έχει επέλθει στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής, όπου ακμάζουν πλέον οι ακραίες απόψεις. Αυτό έγινε ξεκάθαρο, μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, από τα ανθρωπόμορφα τέρατα της Χαμάς, με διαδηλώσεις υποστήριξης προς τους τρομοκράτες και μίσους εναντίον των Εβραίων. Κάτι το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινή γνώμη, όπου το 65% των Αμερικανών, στηρίζει ανεπιφύλακτα το Ισραήλ και το δίκαιο αγώνα του εναντίον των τρομοκρατών.
Η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, ήταν ενθαρρυντική και μας έκανε να πιστέψουμε, ότι αυτή η απάνθρωπη τρομοκρατική επίθεση οδήγησε σε αφύπνιση τον ίδιο και την κυβέρνησή του και θα είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή πορείας από την κατρακύλα στην οποία οδηγείται τα τελευταία χρόνια ο δυτικός κόσμος.
Δυστυχώς όμως, με το πέρα του σοκ των πρώτων ημερών, αποδεικνύεται καθημερινά, ότι για μια ακόμη φορά ο κ. Μπάιντεν και η κυβέρνησή του, απλά προχώρησαν σε κάποιες κινήσεις πιεζόμενοι από την κοινή γνώμη και τις δημοσκοπήσεις, ενώ στην ουσία, παρασκηνιακά πιέζουν και προσπαθούν να συνεχίζουν το πλασματικό και επικίνδυνο κλίμα της ευμάρειας και της αναψυχής που επικρατεί στη Δύση, μέσω μια εγκληματικής πολιτικής κατευνασμού των δυνάμεων που απειλούν το δυτικό κόσμο και τη σταθερότητα του πλανήτη.
Ο κ. Μπάιντεν και η κυβέρνηση του, πίστεψε ότι με τις δηλώσεις στήριξης προς το Ισραήλ και την αποστολή δυο αεροπλανοφόρων με τα γκρουπ μάχης που τα υποστηρίζουν, θα μπορούσε να ελέγξει την κρίση και να αποτρέψει το Ισραήλ από το να προχωρήσει σε μια ευρεία επιχείρηση στη Γάζα, με στόχο την πλήρη εξαφάνιση της απειλή της Χαμάς. Αυτός είναι και ο λόγος των αφόρητων πιέσεων στο παρασκήνιο έναντι της κυβέρνησης του Ισραήλ για καθυστέρηση της επιχείρησης, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε πολύ πιο επικίνδυνη κρίση από αυτή που ανόητα κάποιοι πιστεύουν ότι θα αποφύγουν, προσπαθώντας να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν την επιχείρηση. Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος και η ομάδα του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, αδυνατούν να κατανοήσουν την κρισιμότητα των εξελίξεων και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υφιστάμενη κρίση.
Μόνο που υπάρχει μια άλλη πιθανότητα, την οποία ο κ. Μπάιντεν και η ομάδα του, μπορεί να μην υπολόγισαν. Πρόκειται για κάτι που πολλές φορές στις διεθνείς σχέσεις και ειδικά σε στιγμές μεγάλης κρίσης είναι καθοριστικό. Το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα γεγονότα είναι αυτά που δίνουν το ρυθμό και οδηγούν τις εξελίξεις, ανατρέποντας στόχους, επιδιώξεις και σχεδιασμούς.
Μπορεί ο κ. Μπάιντεν και η ομάδα του να ήθελαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια με την αποστολή αυτής της τεράστιας δύναμης πυρός στην περιοχή, αλλά από τη στιγμή που βρίσκεται εκεί, στην περίπτωση που προκληθεί η δεχτεί επίθεση θα πρέπει να απαντήσει. Ήδη αμερικανικές δυνάμεις έχουν δεχτεί επιθέσεις στην περιοχή.
Είναι μεγάλο στρατηγικό λάθος και εξαιρετικά επικίνδυνο ότι καθυστερεί η επιχείρηση εξόντωσης του δολοφονικού τρομοκρατικού δικτύου της Χαμάς, στη Γάζα.
Όσο για τους διάφορους αναλυτές που προβλέπουν καταστροφή και μάχες από στενό σε στενό στη Γάζα, καλά θα κάνουν να είναι λίγο προσεκτικοί. Το δίκτυο της Χαμάς στηρίζεται στα τούνελ και αυτά πρέπει να καταστραφούν.
Ας καταλάβει λοιπόν πριν να είναι αργά ο κ. Μπάιντεν, η ομάδα του και οι τρομοκρατημένοι Ευρωπαίοι, ότι όσο πιο γρήγορα δοθεί στήριξη στο Ισραήλ να εξαφανίσει τη Χαμάς, τόσο το καλύτερο για όλους.
Η πίεση για καθυστέρηση και η παρασκηνιακή προσπάθεια αποτροπής του Ισραήλ, με μοναδικό στόχο να μην διαταραχτεί το πλασματικό και επικίνδυνο κλίμα ευμάρειας και αναψυχής που επικρατεί στη Δύση, είναι η πραγματική απειλή που μπορεί να βάλει φωτιά στην περιοχή και τον πλανήτη.
*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.