today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Μετά την επενδυτική βαθμίδα – Γράφει ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

Λόγω της ανησυχητικής διεθνούς κατάστασης, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βρέθηκε στη δεύτερη γραμμή της επικαιρότητας. Η σημασία της, ωστόσο, για την οικονομία της χώρας και ως εκ τούτου για τους πολίτες και τα εισοδήματά τους, είναι τεράστια.

Του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη *

Ξεκινώ με την επισήμανση ότι η πολύ πρόσφατη αξιολόγηση των διεθνών οίκων κλείνει έναν αρνητικό κύκλο που ξεκίνησε το 2009, με την καταβαράθρωση της επενδυτικής αξιοπιστίας της χώρας και την οξεία δημοσιονομική κρίση. Με την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων σε βαθμίδα επενδυτικής αξιοπιστίας τελειώνει ουσιαστικά και τυπικά μια περίοδος κρίσης 14 ετών, μεγαλύτερης σε διάρκεια των ίδιων των μνημονίων.

Αφήνουμε πίσω μας δυσκολίες και ειδικές ρυθμίσεις και εντασσόμαστε ως εθνική οικονομία στην ευρωπαϊκή και διεθνή κανονικότητα. Για όσα έγιναν και πώς έγιναν, έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά, το καθετί με τη δική του αξία. Όσο ενδιαφέρον όμως και να έχει η συζήτηση για όσα έχουν γίνει, η σημαντικότερη συζήτηση είναι αυτή που αφορά στο τι θα κάνουμε από εδώ και εμπρός. Από αυτή, και όχι από την αποτίμηση πεπραγμένων, θα εξαρτηθεί η ευημερία των πολιτών. Δεν αρκεί που «κατακτήσαμε» την επενδυτική βαθμίδα, χρειάζεται να «κατακτήσουμε» τρόπους και λογικές λειτουργίας του κράτους και τη εθνικής οικονομίας που θα δίνουν προοπτικές σταθερής ευημερίας στο ορατό μέλλον.

Το κλειδί βρίσκεται σε αυτό που συνόψισε ο πρωθυπουργός: βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μέσα από την ανάπτυξη και όχι μέσα από δανεικά. Δεν θέλουμε ένα κράτος που θα δανείζεται για την καταβολή των συντάξεων, ούτε που θα μοιράζει επιδόματα αντικαθιστώντας την εργασία. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Οτι χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία και φιλοεπενδυτικές πολιτικές. Σταθερή και προβλέψιμη δημοσιονομική διαχείριση από τη μια και παραγωγική ανασυγκρότηση στη βάση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών από την άλλη.

Αυτό ακριβώς κάνει η Νέα Δημοκρατία από το 2019, σε αυτό συνίσταται το «οικονομικό θαύμα» το οποίο υπογραμμίζουν ξένα ΜΜΕ. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγάλης κρίσης όπως ειδικά η δική μου γενιά το αποκωδικοποίησε, αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός: “ανάπτυξη, όχι δανεικά”.

Η ανάκτηση τη επενδυτικής βαθμίδας θα έχει αντίκρισμα εφόσον κατορθώσουμε ν’ αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε για δεκαετίες. Ξεφεύγοντας από τις νοοτροπίες του παρελθόντος και χτίζοντας το μέλλον μας σε στέρεα δικά μας, θεμέλια θα καταφέρουμε την ασφαλή, και μόνιμη, ανάκτηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

* Ο κ.  Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης είναι Βουλευτής Χανίων ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ