30.1 C
Athens

Κλιμάκωση της κρίσης μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα – Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες

Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή μετά την χθεσινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας. Σήμερα έφθασε στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ξεκινώντας μια επίσκεψη διαβούλευσης για τον κλιμακούμενο πόλεμο στη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο πλευρό του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι φαίνεται πως η «άλλη πλευρά» φέρει την ευθύνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας.

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς.

«Πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του παλαιστινιακού λαού και δεν του φέρνει παρά δεινά», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το σχόλιο που έκανε κατά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ ότι «με βάση αυτό που είδε», το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας πραγματοποιήθηκε «από την αντίπαλη πλευρά» βασίζεται σε στοιχεία που του έδειξε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ισραηλινός στρατός: Για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ. Διαθέτουμε «αποδείξεις»

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι διαθέτει «αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Τρίτη, στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

«Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η επαγγελματική αυτή ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες, στα επιχειρησιακά συστήματα και σε αεροπορικές εικόνες», εξήγησε.

Υπ.Υγείας στη Γάζα: 471 νεκροί και πάνω από 314 τραυματίες από την έκρηξη στο νοσοκομείο

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Άσραφ Αλ-Κίντρα, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση ότι 471 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 314 τραυματίστηκαν στο «ισραηλινό μακελειό», όπως το χαρακτήρισε, στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Άραμπι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χθεσινή έκρηξη στο νοσοκομείο ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, που αρνείται την ευθύνη.

Ο Π.Ο.Υ. κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν τις επιθέσεις σε υποδομές υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν κάθε επίθεση σε υποδομές υγείας, μία ημέρα μετά το φονικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους σε νοσοκομείο της Γάζας.

«Ζητάμε τουλάχιστον να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δευτερευόντως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, τα παιδιά, και τρίτον, πρέπει να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει από τη Ράφα στο εσωτερικό της Γάζας, διότι όλες μας οι προμήθειες έχουν ήδη τη βάση τους εκεί, αλλά τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ