today-is-a-good-day
16.4 C
Athens

Μπέρμποκ: «Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του»

«Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε αυτόν τον τρόμο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Γερμανία στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ», επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ λιγο πριν αναχωρήσει νωρίτερα σήμερα για το Ισραήλ.

Η κυρία Μπέρμποκ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον ισραηλινό ομόλογό της Έλι Κοέν και, σύμφωνα με το υπουργείο της, θα διερευνήσει με τους συνομιλητές της πώς μπορεί να υποστηριχθεί το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του άμαχου πληθυσμού. Θα συζητηθεί επίσης η τύχη των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς στη Γάζα.

«Οι Ισραηλινοί βιώνουν αυτές τις μέρες βάρβαρη τρομοκρατία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό», πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ, η οποία στο Ισραήλ αναμένεται να έχει συνάντηση και με την μητέρα της 22χρονης Γερμανίδας Σάνι Λουκ, η οποία θεωρείται ότι έχει απαχθεί από την Χαμάς. «Θα μιλήσουμε με όλους, με φίλους, εταίρους και με παράγοντες της περιοχής, προκειμένου να πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων», διαβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών.

Η νεαρή γυναίκα εμφανίζεται σε βίντεο να βρίσκεται ξαπλωμένη και ακίνητη στο πίσω μέρος αγροτικού αυτοκινήτου, στο οποίο επιβαίνουν ένοπλοι μαχητές της Χαμάς και γύρω της πλήθος Παλαιστίνιων ζητωκραυγάζουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η οποία επικαλείται πληροφορίες από την οικογένεια της Σάνι Λουκ στη Γερμανία, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σε μυστική τοποθεσία.

Αναφερόμενη στους άμαχους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας, η υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η κατάσταση εκεί θα επιδεινωθεί, καθώς «οι τρομοκράτες της Χαμάς παρασύρουν τους αμάχους στη Γάζα στη σύγκρουση και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες».

«Το σενάριο του τρόμου δεν πρέπει να λειτουργήσει. Οι πολίτες χρειάζονται ασφαλείς χώρους όπου μπορούν να βρουν προστασία και να τους παρέχονται τα απαραίτητα», πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ