today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ν. Χαρδαλιάς: Οι εκλογές της Κυριακής σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας

«Ζητώ να μου αναθέσουν την ευθύνη για όσα χρειάζεται η Αττική.

Μαζί να δώσουμε λύσεις σε όσα καθημερινά μας ταλαιπωρούν, μας ανησυχούν και μας πληγώνουν.

Οι εκλογές της Κυριακής σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Χαρδαλιάς λέει ότι στόχος του είναι να χτιστεί «μια Περιφέρεια κοινωνική και ανθρώπινη, που θα αγκαλιάζει τη νέα γενιά της» και αναλύει τις προτεραιότητες που θα κάνει εφόσον εκλεγεί, ενώ τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή θα ριχτεί στη μάχη για την ενίσχυση της ασφάλειας σε τρεις άξονες: Απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να επιφυλάσσει η κλιματική κρίση. Απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους, όπως αυτοί που προκαλούνται από τα σκουπίδια. Αλλά και απέναντι στη μεσαία εγκληματικότητα, για την πάταξη της οποίας θα αναπτύξουμε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά:

Ερ.: Κύριε Χαρδαλιά, είμαστε λίγες ώρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής. Γιατί ένας πολίτης να πάει στις κάλπες, γιατί να μην ψηφίσει κάποιον άλλον και γιατί να ψηφίσει εσάς;

Απ.: Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και έχει τα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα, στην ασφάλεια, στη βελτίωση της ζωής όλων. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να είμαστε παρόντες στην κάλπη της Κυριακής, γιατί το αποτέλεσμα αφορά άμεσα την καθεμιά και τον καθένα μας.

Σε ό,τι αφορά τους συνυποψήφιούς μου, θυμίζω ότι δεν στράφηκα, δεν στρέφομαι και δεν πρόκειται να στραφώ εναντίον κανενός. Δεν είμαστε εχθροί, αλλά ανταγωνιστές σε ένα πεδίο προτάσεων και ιδεών, εμπειρίας και αποτελεσματικότητας. Δεν κινούμαι σε λογικές «αντί» και πρακτικές «κατά». Την επόμενη μέρα, άλλωστε, εφόσον την Κυριακή με εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας, θα επιδιώξω τη συνεργασία τους.

Διεκδικώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για να διεκδικήσω και να παλέψω γι’ αυτούς.

Ζητώ να μου αναθέσουν την ευθύνη για όσα χρειάζεται η Αττική.

Μαζί να δώσουμε λύσεις σε όσα καθημερινά μας ταλαιπωρούν, μας ανησυχούν και μας πληγώνουν.

Μαζί να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και να ενισχύσουμε την ασφάλεια όλων.

Μαζί να χτίσουμε μαζί μια Αττική πιο ασφαλή, πιο πράσινη, πιο παραγωγική, πιο κοινωνική.

Μαζί να κάνουμε κάθε μέρα κι ένα βήμα μπροστά. Εμπιστεύομαι την κρίση τους και αισιοδοξώ για το αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι οι εκλογές της Κυριακής σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Ερ.: Μιλάτε για ένα νέο ξεκίνημα. Σε ποιους άξονες θα κινηθείτε, εφόσον είστε ο επόμενος Περιφερειάρχης Αττικής;

Απ.: Δεσμευόμαστε να κινηθούμε σε παράλληλους άξονες που μπορούν να μας οδηγούν στην Αττική που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε. Μια Περιφέρεια κοινωνική και ανθρώπινη, που θα αγκαλιάζει τη νέα γενιά της. Που θα αναδεικνύει τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό ως ιδιαίτερα στοιχεία της ισχυρής της ταυτότητας. Που θα έχει σύγχρονες υποδομές, οι οποίες να εγγυώνται την οικονομική της ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, καλύτερη καθημερινότητα για όλους τους κατοίκους της σε όλες τις γειτονιές της.

Και, πάνω απ’ όλα, μια Περιφέρεια με τους κατοίκους της να είναι και να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς για τις ζωές τους και τις περιουσίες τους.

Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι πρώτες κινήσεις που σχεδιάζετε εφόσον εκλεγείτε;

Απ.: Προτεραιότητά μας είναι η σύγκρουση με τα προβλήματα της καθημερινότητας και η έμπρακτη απάντηση στις ανησυχίες και τους φόβους των πολιτών. Κι αυτό αφορά κάθε μια από τις 66 γειτονιές της Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή θα ριχτούμε στη μάχη για την ενίσχυση της ασφάλειας σε τρεις άξονες: Απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να επιφυλάσσει η κλιματική κρίση. Απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους, όπως αυτοί που προκαλούνται από τα σκουπίδια. Αλλά και απέναντι στη μεσαία εγκληματικότητα, για την πάταξη της οποίας θα αναπτύξουμε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Έμφαση θα δώσουμε και στην οδική ασφάλεια σε συνδυασμό με δράσεις για τον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στη βελτίωση των δομών κοινωνικής πρόνοιας, που αφορούν την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, στην ενίσχυση της προσβασιμότητας για τους συμπολίτες μας με προβλήματα κινητικότητας, καθώς και στην αναβάθμιση των δομών Υγείας και εκπαίδευσης, που αφορούν κάθε οικογένεια.

Ερ.: Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Τι σχεδιάζετε για τη θωράκιση της Αττικής απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και πώς θα τα πετύχετε;

Απ.: Από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, θα προχωρήσουμε σε θεσμικές και πρακτικές παρεμβάσεις άμεσου και μεσοπρόθεσμου αποτελέσματος. Θα ξεκινήσουμε άμεσα την εφαρμογή προγράμματος καθαρισμών, συντήρησης οδικών δικτύων, διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών.

Σε θεσμικό επίπεδο θα ανταποκριθούμε στις πρόνοιες του νόμου 4662/2020 για την Πολιτική Προστασία, που εμείς ψηφίσαμε και θα λειτουργήσουμε Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, πλήρως εξοπλισμένο και επαρκώς στελεχωμένο, που θα θέσει σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας απέναντι σε ακραία φαινόμενα.

Ταυτόχρονα, θα εστιάσουμε στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για την επίσπευση όσων βρίσκονται σε εξέλιξη και θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση μελετών, για μια νέα γενιά έργων που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα, ξεκινώντας από τις ζώνες υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, για να αποκλείσουμε ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα δημιουργήσουμε στην Περιφέρεια ένα Παρατηρητήριο, ένα Κέντρο Επιχειρήσεων που θα συγκροτείται από οικονομολόγους, μηχανικούς, νομικούς, λογιστές, αναλυτές, οι οποίοι θα παρακολουθούν σε καθημερινή βάση, όλα τα βήματα που χρειάζονται για όλα τα έργα σε κάθε έναν από τους 66 Δήμους της Αττικής, έτσι ώστε να διαπιστώνουμε αν υπάρχουν, πού υπάρχουν και σε τι οφείλονται οποιεσδήποτε καθυστερήσεις και να δίνονται άμεσα οι αναγκαίες λύσεις.

Και να είστε βέβαιη κυρία Ρουμελιώτη, πως προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, δεν θα διστάσω να αξιοποιήσω τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος περί Πολιτικής Προστασίας και, ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, θα κηρύξω την Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ερ.: Κύριε Χαρδαλιά, αναφέρεστε επίμονα σε δύο σοβαρά προβλήματα, το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα των σκουπιδιών. Τι σχεδιάζετε;

Απ: Δεσμευόμαστε να δρομολογήσουμε μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας μας όλα όσα απαιτούνται για να βάλουμε οριστικό τέλος στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Θα αξιοποιήσουμε για το σκοπό αυτό τη σύγχρονη τεχνολογία και θα δώσουμε έμφαση στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και στην κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία τους, στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, στη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης σε όλη την Αττική.

Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό σχεδιάζουμε την εκπόνηση νέων κυκλοφοριακών μελετών, την αναβάθμιση του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας, την αξιοποίηση «έξυπνων φαναριών» για την αποσυμφόρηση, αλλά και καμερών για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Θα προχωρήσουμε ακόμη σε αναβάθμιση των οδικών αξόνων, εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και νέες πεζογέφυρες. Ταυτόχρονα θα δουλέψουμε μαζί με τα αρμόδια υπουργεία, για να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε τη μετακίνηση των συμπολιτών μας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ερ.: Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αρμοδιοτήτων που πολλές φορές επιστρατεύεται για τη μετάθεση ευθυνών και άλλες τόσες αποδεικνύεται αιτία αδράνειας;

Απ.: Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω -το είπα και το επαναλαμβάνω- πως, εφόσον μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας, οτιδήποτε αφορά την ταλαιπωρία τους και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους θα είναι ευθύνη μου. Δεν πρόκειται να κρυφτώ ούτε πίσω από αρμοδιότητες, ούτε μέσα στο γραφείο. Στο πεδίο, στις 66 γειτονιές της Αττικής θα με βρίσκουν οι συμπολίτες μας. Διαρκώς δίπλα τους, διαρκώς απέναντι στα προβλήματά τους.

Ένα όμως από τα πρώτα θέματα που θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -έτσι ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία- είναι η άρση των αλληλοεπικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων, ώστε ένας να έχει την ευθύνη προώθησης όλων των αναγκαίων δράσεων για κάθε περίπτωση και ένας να λογοδοτεί για ό,τι έγινε ή δεν έγινε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ