today-is-a-good-day
24.1 C
Athens

Προ των πυλών το κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Λιγότερο από δύο ημέρες να απομένουν πριν από ένα σχεδόν βέβαιο κλείσιμο της κυβέρνησης της Αμερικής, και θα είναι πολλές οι παράπλευρες απώλειες που θα έρθουν στο προσκήνιο. Η άρνηση της σκληρής πλευράς Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να ασχοληθούν απειλεί να καθυστερήσει τη δημοσίευση βασικών οικονομικών στοιχείων – κάτι που θα δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των επενδυτών, αλλά θα προκαλέσει και τριγμούς στην αμερικανική και διεθνή οικονομία.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Πέρα από τα κρίσιμα στοιχεία, όπως η μηνιαία έκθεση απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και ένας βασικός δείκτης πληθωρισμού από το Υπουργείο Εμπορίου, τα στοιχεία από πηγές του ιδιωτικού τομέα θα έρθουν στο προσκήνιο του προβλήματος από ένα κλείσιμο.

Ορισμένοι από αυτούς τους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών της επιχειρηματικής δραστηριότητας από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού, των ιδιωτικών μισθοδοσιών από το Ινστιτούτο Ερευνών ADP και των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών από την Εθνική Ένωση Μεσιτών, είναι εξαιρετικά κρίσιμοι.

Οποιαδήποτε λάθη πολιτικής θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να εκτροχιάσουν την φαινομενική πορεία της Αμερικής προς μια ομαλή προσγείωση, και η έμφαση της FED στις αποφάσεις της επί του πληθωρισμού, των επιτοκίων και άλλων σημαντικών οικονομικών θεμάτων, ως εξαρτώμενες από τα δεδομένα, γίνεται πιο επισφαλής.

Με αφορμή κάτι που έχει γίνει περισσότερο παράδοση παρά ταμπού στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα κλείσει όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα το πρωί της Κυριακής.

Αυτό θα σηματοδοτήσει την τέταρτη τέτοια απώλεια ομοσπονδιακών πιστώσεων την τελευταία δεκαετία, αν και κάθε κλείσιμο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Οι πολιτικές συνθήκες, το αν τα χρήματα περισσεύουν στις υπηρεσίες στο τέλος του οικονομικού έτους και η συμπληρωματική χρηματοδότηση προσθέτουν αβεβαιότητα σχετικά με το τι κλείνει και τι όχι όταν το ημερολόγιο γυρίζει στο οικονομικό έτος 2024 την 1η Οκτωβρίου.

Αξιωματούχοι στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου πιέζουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες εδώ και εβδομάδες να ενημερώσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που υπάρχουν στην ιστοσελίδα το και τα οποία δίνουν μια γενική ιδέα για το πόσοι υπάλληλοι θα σταλούν στο σπίτι με (προσωρινά χωρίς πληρωμή) άδεια και πόσοι θα θεωρηθούν, απαραίτητοι, και θα αναφέρονται σε άδεια. Ορισμένοι από αυτούς τους συνδέσμους, από το πρωί της Πέμπτης, εξακολουθούσαν να αφορούν έγγραφα της υπηρεσίας από το προηγούμενο κλείσιμο, για 35 ημέρες το 2018-19 ή νωρίτερα.

Αυτά τα σχέδια έκτακτης ανάγκης αναφέρουν επίσης ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να σταματήσουν. Οι Αμερικανοί μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα πυρηνικά όπλα θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, ακόμη και όταν τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, θα είναι μεταξύ εκείνων που θα χάσουν προσωρινά μισθούς. Η αλληλογραφία θα πρέπει να παραδίδεται, συμπεριλαμβανομένων των επιταγών κοινωνικής ασφάλισης.

Οι πονοκέφαλοι είναι σχεδόν βέβαιοι στα ταξίδια. Ακόμη και αν οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας και άλλοι θεωρούνται απαραίτητοι, πολλοί από αυτούς δηλώνουν ασθένεια κατά τη διάρκεια αυτών των απλήρωτων περιόδων. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σχέδια διακοπών μπορεί να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν, με τα εθνικά πάρκα πιθανώς να κλείνουν και τα μουσεία Smithsonian στην Ουάσιγκτον, τα οποία επισκέπτονται περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, να κατεβάζουν ρολά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι “τίποτα είναι αναπόφευκτο στην πολιτική”, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει επαναλάβει ότι “μια συμφωνία είναι συμφωνία” και κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ειδικά τους “σκληρούς”, στους οποίους ρίχνει το φταίξιμο για το κλείσιμο, ως υπεύθυνους, εάν συμβεί.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, αποτυγχάνοντας ακόμη και να βρει αρκετό κοινό έδαφος για προσωρινούς λογαριασμούς δαπανών, θεωρείται τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από τα μέλη του κόμματός του ότι έχει αθετήσει τις υποσχέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι βέβαιο, το απόλυτα τοξικό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον, απειλεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό την αμερικανική οικονομία και να προκαλέσει τριγμούς στις ήδη προβληματικές συνθήκες στη διεθνή οικονομία.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ