today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Κ. Χατζηδάκης: Σταθερή η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι αποτελεί επένδυση ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας, με σημαντικά οφέλη τόσο για τις χώρες της περιοχής όσο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, συμμετέχοντας χθες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, με θέμα «Κοινή Περιφερειακή Αγορά- Ένα βήμα προς την ενιαία αγορά της ΕΕ».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στη συμβολή που έχει η Διαδικασία του Βερολίνου στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων και την προώθηση της σύγκλισής τους με την ΕΕ. Επεσήμανε, ωστόσο, την ανάγκη να ενταθούν περαιτέρω οι προσπάθειες, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να επιταχθεί η ενταξιακή διαδικασία.

Καταλήγοντας, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα, ως το παλαιότερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, θα συνεισφέρει έμπρακτα προς αυτήν την κατεύθυνση, διευκρινίζοντας, όμως παράλληλα, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν παρεκκλίσεις στην εκπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων και κριτηρίων, ειδικά όσον αφορά στην προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου.

Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Χατζηδάκης είχε σύντομη συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Αλβανίας Ervin Mete, στον οποίο εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη. Επίσης ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με την υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας του Κοσόβου Roseta Hajdari, με την οποία συζήτησαν για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και την προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσής τους.

Ο υπουργός είχε επίσης μακρά συνάντηση με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, με τον οποίο επισκέφτηκαν τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού και το όμορο Πολιτισμικό και Συνεδριακό Κέντρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ