14.5 C
Athens

Οι επιχειρηματίες που αναζητούν τον Στ. Κασσελάκη, το deal της ΔΕΗ στα Σκόπια, και το έργο της Mytilineos στη Μ.Βρετανία

Την ώρα που όλη η Ελλάδα ασχολείται με το φαινόμενο Κασσελάκη, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την πολιτική αναζήτηση και ορισμένοι επιχειρηματίες. Μαθαίνω μάλιστα, ότι τις τελευταίες ώρες το τηλέφωνο του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματήσει να χτυπά. Μαθαίνω επίσης ότι στην άλλη άκρη της γραμμής τον αναζητούν γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι μέχρι πρότινος έλεγαν τα χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγετική του ομάδα. Όπως μάλιστα διαβεβαιώνουν το thepresident όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα πολλοί από τους επιχειρηματίες που συνομιλούν με τον κ. Κασσελάκη στις τελευταίες εκλογές είχαν εμφατικά στηρίξει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να δούμε αν αυτές οι επικοινωνίες θα έχουν και συνέχεια ή θα παραμείνουν απλώς εθιμοτυπικές. Πάντως μαθαίνω ότι οι επικοινωνίες αυτές βρίσκονται σε γνώση του Μ.Μαξίμου προκαλώντας ήδη πολιτική δυσφορία στην κυβερνητική παράταξη…

Στον αστερισμό του retail κινείται η Quest, η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των οικονομικών δεδομένων της Κωτσόβολος, σχετικά με την εξαγορά της μεγάλης αλυσίδας. Έτσι λοιπόν στρώνει το έδαφος για τη νέα της δραστηριότητα συστήνοντας τη θυγατρική Retaico Hellenic, η οποία θα λειτουργήσει ως όχημα για τη δραστηριότητα της Κωτσόβολος. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η εξαγορά, η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες θα δραστηριοποιηθεί στο retail ηλεκτρικών συσκευών. Έχει μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ που θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από την QuestΣυμμετοχών με καταβολή μετρητών. Σκοπός της εταιρείας είναι η αντιπροσώπευση και με οποιοδήποτε τρόπο εμπορία (φυσικό ή ηλεκτρονικό) παντός είδους σκευών, συσκευών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών. Επίσης η εταιρεία μπορεί να δραστηριοποιηθεί και στη λιανική ενέργειας.

Aύξηση εσόδων και κερδών σημείωσε η Briq Properties το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η εταιρεία αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιό της και κύριος στόχος της εταιρείας είναι έως το 2024 να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Intercontinental, ενώ έχει ήδη προσθέσει στο portfolio της δεύτερο κτήριο αποθήκευσης και διανομής στο LogisticsPark του Ασπρόπυργου, το οποίο θα παραδοθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2024, ενώ παράλληλα έχουν «τρέξει» η επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Πάρο και η κατασκευή νέου ακινήτου γραφείων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της Καλλιθεάς. Η μεγάλη πρόκληση για την εισηγμένη είναι τα επιτόκια και η διαχείριση της αύξησής τους από την εταιρείας, καθώς πιέζουν τα περιθώρια κέρδους από τα ακίνητα.

Έως τέλος Σεπτεμβρίου, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται η ενημέρωση από την κυβέρνηση των Σκοπίων για την κατακύρωση υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ- Archirodon σχετικά με την κατασκευή και εκμετάλλευση υδροηλεκτρικών έργων στη χώρα. Η εταιρεία έχει υποβάλει ως μέρος κοινοπρακτικού σχήματος με την Archirodon Group, προσφορά στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος της των Σκοπίων  για την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού έργου Cebren ισχύος 333MW καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves ισχύος 116 MW, στον ποταμό Crna της γειτονικής χώρας.

Aίσθηση προκάλεσαν στα τραπεζικά στελέχη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μη τραπεζικά ιδρύματα που θα δίνουν δάνεια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές πρόκειται για οργανισμούς που θα παρέχουν από κοινού με τράπεζες, εταιρείες και funds, χρηματοδότηση σε εταιρείες και θα συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση δανείων. Ο βασικός στόχος των νέων αυτών παικτών στην αγορά δανείων θα είναι η αναχρηματοδότηση δανεισμού εταιρειών και φυσικών προσώπων.

Στα σκαριά βρίσκονται αντιπλημμυρικά έργα 2 δις. ευρώ με φόντο τις καταστροφές στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel. Οι κατασκευαστικές θα κληθούν να τρέξουν τα έργα σύντομα και το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των κατασκευών. Και αυτό γιατί το ανεκτέλεστο που έχουν είναι υψηλό, ενώ την ίδια στιγμή υποφέρουν από ελλείψεις εργατικών χεριών και εξειδικευμένου προσωπικού.

Ξεκίνησε η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie με κατηγορουμένους τον Τζώρτζη, τον Δημήτρη και την Καίτη Κουτσολιούτσου και επτά ακόμα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Είχαν προηγηθεί δύο αναβολές και το κατηγορητήριο είναι βαρύ. Το ζήτημα είναι η εταιρεία , η οποία αναπτύσσεται μεν, αλλά δεν έχει ακόμα σταθεί στα πόδια στης. Από την πορεία της δίκης εξαρτάται η συμφωνία εξυγίανσης και βεβαίως η αποδέσμευση ακινήτων ύψους 28 εκατ. ευρώ και τραπεζικών λογαριασμών. Τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρεία, η οποία σε περίπτωση που είχε ρευστότητα θα κατέγραφε σημαντική ανάπτυξη και θα μπορούσε να αποκαταστήσει το cash flow της. Για αυτόν το λόγο τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στη δίκη, με τον φόβο παραγωγής να είναι ορατός.

Θετικά χαρακτηρίζει η αγορά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ElvalHalcor και αυτό γιατί διατήρησε την οργανική της κερδοφορία και τις υψηλές ταμειακές ροές, ενώ μείωσε σημαντικά τον δανεισμό της. Ειδικότερα τα a-EBITDA έφτασαν τα 130,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σημείωσε πτώση του τζίρου στα 1,79 δις. ευρώ από 1,95 δις. ευρώ, κάτι που οφείλεται στο γεγονός της γενικευμένης πτώσης των μετάλλων και των εργασιών κατασκευής διεθνώς. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι ευοίωνες, καθώς η εταιρεία εμπορεύεται προϊόντα που «κουμπώνουν» με τα megatrends της αγοράς, όπως είναι η κυκλική οικονομία, η πράσινη μετάβαση και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας περνούν τρία μεγάλα ακίνητα στο πλαίσιο του project επαναγοράς 54 μισθωμένων ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται έως τις αρχές Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η αγορά χαρτοφυλακίου πενήντα ακινήτων. Γενικότερα η τάση στο τραπεζικό σύστημα είναι η επιστροφή και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, καθώς το real estate βρίσκεται σε άνοδο και ταυτόχρονα οι υπεραξίες που κρύβονται στα ακίνητα είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα θα δαπανήσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την επαναγορά ακινήτων που μισθώνει.

Προτιμώμενος προμηθευτής (Preferred supplier) σε μεγάλο ενεργειακό project της Βρετανίας αναδείχτηκε η κοινοπραξία Grid Solutions, την οποία απαρτίζουν η GE Vernova και η ελληνική Mytilineos. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου από την επόμενη χρονιά. Hκοινοπραξία στην οποία μετέχει η ελληνική εισηγμένη θα αναλάβει να προμηθεύσει δύο σταθμούς μετατροπής HVDC σε κάθε άκρο ενός καλωδίου που θα συνδέει το East Lothian στη Σκωτία με την κομητεία Durham στην Αγγλία. Η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 190 χιλιομέτρων και αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών (2,8 δισ. ευρώ) θα μεταφέρει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παραμένοντας στις τράπεζες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν το ύψος των ζημιών των εταιρειών και ιδιωτών στο θεσσαλικό κάμπο. Έτσι λοιπόν εκτός των μέτρων που ανακοινώθηκαν επίσημα για πάγωμα πλειστηριασμών και δόσεων δανείων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στο πλάνο έχουν μπει και εξυπηρετήσεις σε οφειλές με επιμηκύνσεις στον χρόνο αποπληρωμής δανείων. Έτσι λοιπόν ειδικά τμήματα των τραπεζών βρίσκονται σε επικοινωνία με τις εταιρείες και ιδιώτες προκειμένου να τους κάνουν διευκολύνσεις και να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν με αυτόν τον τρόπο μεγάλες επισφάλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ