today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως

Της Laura Millan*

Αυτό το καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως με μεγάλη διαφορά, καθώς τα ακραία κύματα καύσωνα έπληξαν τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία γεωσκόπησης Copernicus.

Οι θερμοκρασίες τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν 0,66 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο μεταξύ 1991 και 2020, σύμφωνα με το Copernicus. Συγκεκριμένα, ο Αύγουστος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και ο δεύτερος θερμότερος μήνας – μόνο μετά τον Ιούλιο του 2023.

«Τα επιστημονικά στοιχεία είναι συντριπτικά», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα κλιματικά ρεκόρ και πιο έντονα και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την κοινωνία και τα οικοσυστήματα, μέχρι να σταματήσουν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Οι ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν θερμάνει τον πλανήτη κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή. Η έντονη ζέστη και οι ξαφνικές βροχοπτώσεις έχουν οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους και δισεκατομμύρια σε απώλειες σε κάθε ήπειρο. Οι προσπάθειες για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της ανθρωπότητας δεν είναι ακόμα αρκετές για να επιβραδύνουν τον ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, με τις παγκόσμιες εκπομπές να σημειώνουν ρεκόρ το 2022.

Ο Αύγουστος ήταν περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο μεταξύ 1850 και 1900, σύμφωνα με το Copernicus. Αυτό σημαίνει ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έφτασαν για λίγο στο κατώφλι της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας που οι χώρες συμφώνησαν να επιδιώξουν στα τέλη του αιώνα, όταν υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015.

Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι μια από τις θερμότερες που έχουν καταγραφεί, με τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους να κατατάσσονται δεύτεροι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί, μόλις 0,01 βαθμούς Κελσίου κάτω από το 2016, την τρέχουσα θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί.

Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας αυτό το καλοκαίρι επιδεινώθηκε από μια μακρά περίοδο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που ξεκίνησε τον Απρίλιο. Ο Αύγουστος ξεπέρασε τα ρεκόρ θαλάσσιας ζέστης για όλους τους προηγούμενους μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές τη δεκαετία του 1970, με θερμοκρασίες 0,55 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του μήνα. Το πιο ασυνήθιστο ήταν οι θερμοκρασίες στον Βόρειο Ατλαντικό, οι οποίες έσπασαν νέο ρεκόρ 25,19 βαθμούς Κελσίου στις 31 Αυγούστου. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό και 12% κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του μήνα, ανέφερε το Copernicus. Οι συγκεντρώσεις του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική ήταν 10% κάτω από τον μέσο όρο, αλλά πάνω από το ιστορικό ελάχιστο που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2012.

* Η Laura Millan είναι αρθρογράφος του Bloomberg

(Πηγή Bloomberg)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ