17.6 C
Athens

Οι φουρτούνες της ΑΝΕΚ LINES, η εντυπωσιακή εξαγορά της MYTILINEOS και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Μεγάλες φουρτούνες περιμένουν την ΑΝΕΚ LINES μετά τη δολοφονία του επίδοξου επιβάτη του πλοίου Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά. Πολλοί είναι αυτοί στην κυβέρνηση που υποστηρίζουν ότι οι αστικές αποζημιώσεις που θα πρέπει να πληρώσει η εταιρία θα είναι τεράστιες, μέχρι εξαντλήσεώς της,  και ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας της με αφορμή το αδιανόητο συμβάν. Σε κάθε περίπτωση όμως, η εταιρία δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την ιστορία….

Με το βλέμμα στην παραγωγή γαλλίου και στην κάλυψη των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Mytilineos ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της Imerys Βωξίτες. Η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ για την έρευνα και την ανάπτυξη των υπαρχόντων κοιτασμάτων. Μάλιστα στόχος είναι να βρεθούν νέα κοιτάσματα που θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμική της Imerys, ενώ επενδύσεις θα γίνουν και στην ανανέωση του εξοπλισμού. Μέσω του dealενισχύεται σημαντικά ο κλάδος μεταλλουργίας της Mytilineos καθώς αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη της εξορυκτικής δραστηριότητας της εταιρείας μέσω της Δελφοί – Δίστομον, της οποίας η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 570.000 τόνους βωξίτη. Μέσω του dealενισχύεται και η καθετοποίηση της δομής του ομίλου.

Έκθεση για την επενδυτική βαθμίδα έβγαλε η χρηματιστηριακή εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, NBG Securities. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει σημαντικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο. Το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις θα μειωθεί σημαντικά, ενώ τα εταιρικά ομόλογα θα γίνουν ξανά «sexy». Την ίδια στιγμή θα βελτιωθεί η ποιότητα των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου θα αυξηθούν σημαντικά οι εισροές κεφαλαίων. Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί και η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού κράτους.

Παραμένοντας στο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο μονοπωλεί το ενδιαφέρον καθώς αυτήν την εβδομάδα έρχεται η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης. Όσων είναι βέβαιοι ότι εντός του έτους θα πετύχει η ελληνική οικονομία την πολυπόθητη αναβάθμιση και όσων κρατούν ένα «ερωτηματικό», τονίζοντας πως η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να πάρει αναβολή για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα…

Το σχεδιασμό της θέτει σε ισχύ η ΕΥΑΘ με στόχο την ανάπτυξη της εταιρείας. Έτσι λοιπόν από τις αρχές του 2025 διπλασιάζεται η δυναμικότητα του διυλιστηρίου νερού της εταιρείας με την εταιρεία να είναι σε θέση να υδροδοτήσει με επιπλέον 150.000 κυβικά, φτάνοντας τα 300.000. Μάλιστα έχει ήδη κάνει αιτήσεις υδροδότησης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως οι δήμοι Πυλαίας – Χορτιάτη και Ωραιόκαστρου. Έως τα τέλη Οκτωβρίου επίσης θα εγκαινιαστεί το πλήρως ανακαινισμένο βιοκλιματικό κτήριο στην περιοχή Συντριβανίουστην Εγνατία. Το κόστος αυτής της επένδυσης είναι 4 εκατ. ευρώ και οι εργασίες ξεκίνησαν το 2021.

Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, το αργότερο τέλη του μήνα κατατίθεται το ενημερωτικό δελτίο της TradeEstates για τη δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι τελευταίες πινελιές πέφτουν στον όμιλο Φουρλή με στόχο έως τις αρχές Νοεμβρίου, το αργότερο, να μπει η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ