today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν και ο απόηχος από τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Με διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και στόχους φαίνεται να ξεκινά ένας νέος γύρος συνομιλιών Ελλάδος-Τουρκίας αρχής γενομένης από τη σημερινή συνάντηση στην Άγκυρα Γεραπετρίτη – Φιντάν οι οποίοι θα στρώσουν το χαλί για το νέο «ραντεβού» Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και τη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που προγραμματίζεται για το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη.

Του Κώστα Πασίση

Η στόχευση της Αθήνας είναι  η συνέχιση του άτυπου «μορατόριουμ» στο Αιγαίο, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, μέσα από μια θετική ατζέντα και η έναρξη μιας συζήτησης για διερεύνηση των προθέσεων της Τουρκίας, όσον αφορά  την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Από την άλλη πλευρά και όπως έχει αποδειχθεί,  η Άγκυρα θέλει να θέσει επί τάπητος όλα τα θέματα με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ζητημάτων που η Ελλάδα τονίζει ότι αφορούν την κυριαρχία της και επ ουδενί συζητά…

Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας γίνεται σε μια περίοδο, που έχουν πέσει οι τόνοι της αντιπαράθεσης, αλλά λίγο πριν την άφιξη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην πρωτεύουσα της γειτονικής μας χώρας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  επώνυμοι καθηγητές, ειδικοί αναλυτές, υπενθύμισαν τις χαοτικές διαφορές των δυο χωρών.

Οι προαναφερθέντες έθεσαν θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, μίλησαν για νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας», ενώ δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν και το casus belli  σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έστω και ένα πόντο».

Στην προκειμένη περίπτωση η αξία όλης αυτής της «τοξικής φιλολογίας» είναι ότι γίνεται υπό τις ευλογίες του τουρκικού Παλατιού καθώς στη γειτονική μας χώρα, κανείς δεν καταπιάνεται με τέτοιου τύπου ζητήματα, αν προηγουμένως δεν έχει λάβει «σκονάκια» και  έγκριση από ψηλά…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Χακάν, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι δύο Υπουργοί θα εστιάσουν κατά τις συνομιλίες τους σε ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις περιφερειακές εξελίξεις. Επιπλέον, θα συζητηθεί η προετοιμασία της σχεδιαζόμενης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και η διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που προγραμματίζεται για το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη».

Η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ 

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον, πολιτικό-διπλωματικό αλλά και οικονομικό, είχε  η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη,  στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε  στη Λευκωσία.

Ο διάλογος των δυο ηγετών μπροστά στις κάμερες και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτικές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε μεταξύ άλλων ότι προσυπογράφει την προσέγγιση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί…

Ο κοινός βηματισμός έναντι της Τουρκίας στο Κυπριακό, που φαίνεται να αναθερμαίνεται, ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκε αναλυτικά στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη Χριστοδουλίδη.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία….

Όπως προκύπτει από αυτές τις αναφορές, ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυπριακό φαίνεται ότι εισέρχονται σε φάση νέας κινητικότητας, αν και ο Ερντογάν επιμένει στην προκλητική θέση του για λύση στη βάση των δυο κρατών, που «νομιμοποιεί» την εισβολή του «Αττίλα»

Επίσης η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της περιοχής, καθώς και για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας.

Ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στην εν λόγω συνάντηση είναι και τα ενεργειακά προτζεκτ, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση  Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα της ενέργειας και στις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό στις τρεις χώρες», επιβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.

Ενώ  «είδηση» ήταν και η πρόσκληση για συμμετοχή στην επόμενη συνάντηση του Ινδού Πρωθυπουργού ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας και είχε πολύωρο τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ