17.6 C
Athens

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, τα βιογραφικά στο ΜΜ, η επέκταση της Eurobank και η απογείωση της ΔΕΗ

«Ταύρος» για τη μετοχή του ΟΠΑΠ είναι η JPMorgan. Οι αναλυτές του αμερικανικού κολοσσού αναβάθμισαν τη σύσταση για τη μετοχή σε «overweight» από «ουδέτερη» και τιμή στόχο στα 19,5 ευρώ από 17 ευρώ προηγουμένως. Ο οίκος βλέπει ισχυρά οικονομικά μεγέθη για τον ΟΠΑΠ και σταθερές αναπτυξιακές προοπτικές. Μάλιστα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα σταθερά ανοδικά έσοδα, στην ισχυρή ρευστότητα και ισολογισμό. Την ίδια στιγμή χαιρετίζει την αύξηση μεριδίων στην αγορά του online στοιχηματισμού, την απουσία μόχλευσης και την επιβράβευση των μετόχων. Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΑΠ διατηρεί μερισματική απόδοση περίπου 10%, ενώ στο online στοίχημα χαρακτηρίζει «leader» την εταιρεία που έχει μερίδιο αγοράς περίπου 60% στο διαδίκτυο. Τέλος, κρίνει ικανοποιητικό το business model και την εταιρική δομή της εταιρείας.

Συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η τελική επενδυτική απόφαση της Motor Oil για το FSRU Διώρυγα Gas που «τρέχει » ο όμιλος. Πρόσφατα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε ερωτήματα για το project. Η εταιρεία σχεδιάζει το προσεχές διάστημα να απαντήσει σε αυτά, ενώ θετικά αποτιμάται το γεγονός πως το έργο συμπεριλήφθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, μαζί με τον FSRU της Αλεξανδρούπολης. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος κρίνονται ικανοποιητικά από την αγορά, η οποία αποδίδει τη μείωση σχετικά με τα περσινά αποτελέσματα, στην πτώση των περιθωρίων διύλισης. Μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς τα περσινά αποτελέσματα χαρακτηρίζονται «έκτακτα».

Στη χρηματοδότηση κατά 100% των δαπανών της επένδυσης για τον εκσυγχρονισμού της πρωτογενούς παραγωγής στους ιδιόκτητους αμπελώνες της Κώστα Λαζαρίδη θα κατευθυνθεί το νέο ομολογιακό δάνειο της εταιρείας. Η εταιρεία σύναψε με την Eurobank κοινό ομολογιακό δάνειο 1,104 εκατ. ευρώ, διάρκειας επτά ετών. Υπενθυμίζεται πως η επένδυση της εταιρείας στους αμπελώνες της έχει ενταχθεί στο Ν. 4399/2016. Η τάση πάντως είναι γενικότερα οι τράπεζες να ανοίγουν την κάνουλα για δάνεια και χρηματοδότηση επενδυτικών projects, κάτι που τονώνει την οικονομία και την ανάπτυξή της. Με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας (από μεγάλο και αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ οίκο αξιολόγησης) αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις χρηματοδοτήσεις projects.

Με στόχο την αύξηση μεριδίων στην κυπριακή αγορά η Eurobank εξαγόρασε τμηματικά άλλο ένα 26,1% στην Ελληνική Τράπεζα. Πλέον κατέχει το 55,3% της τράπεζας. Παράγοντες της αγοράς έλεγαν στη στήλη πως αναμένονται και νέες κινήσεις στο εξωτερικό. Όχι μόνο της Eurobank, αλλά όλων των τραπεζών. Και αυτό γιατί έχουν μαζέψει υπερβάλλουσα ρευστότητα και με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουν την ανάπτυξή τους. Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές τράπεζες με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αποεπένδυσαν από το εξωτερικό. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αρχίσουν πλέον να ενισχύουν την εξωστρέφειά τους.

Δύο σενάρια κυκλοφορούν στην αγορά για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Πρώτον το ενδεχόμενο εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους δύο μετόχους (ΤΑΙΠΕΔ και Helleniq Energy) να διαθέτουν από κοινού μέρος των ποσοστών που διατηρούν για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το δεύτερο σενάριο είναι η πώληση μεριδίου των ΕΛΠΕ στο Δημόσιο.

Η ΔΕΗ είναι η προτιμώμενη εταιρεία στο χώρο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της περιοχής της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) της JP Morgan. Η εταιρεία ξεκίνησε ένα ταξίδι μετασχηματισμού και ανάπτυξης το 2021, με πάνω από €9 δισ. επενδυτικό πρόγραμμα προγραμματισμένο για το 2022-2026, το οποίο έχει διαταραχθεί από διάφορα γεγονότα της αγοράς της 2022. «Εν μέσω ενός ομαλοποιημένου σκηνικού αγοράς και πολιτικής, η μετοχή σημειώνει άνοδο +56% φέτος, ωστόσο βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση. Με τις αναμενόμενες επεκτάσεις δυναμικότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα σε 5GW περίπου έως το 2027 (έναντι τρέχουσας κάτω του 1GW), προβλέπουμε ότι η ΔΕΗ θα πετύχει σημαντική αύξηση κερδών, την περίοδο 2023-2026 ετήσια αύξηση 40% έναντι μέσου όρου 5% των ολοκληρωμένων εταιρειών, με πρόσθετη άνοδο από την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων της EnelRomania ύψους €1,3 δισ. περίπου», εξηγεί αμερικανική τράπεζα. Η σύσταση υποστηρίζεται από ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, με την JP Morgan να βλέπει ένα ελκυστικό προφίλ κινδύνου και απόδοσης για την ΔΕΗ και την τοποθετεί στη λίστα μετοχών onPositive Catalyst Watch into YE, καθώς αναμένει το κλείσιμο της εξαγοράς Enel Romania στο τέλος του γ’ τριμήνου, ενώ στο δ’ τρίμηνο αναμένει ότι η ΔΕΗ θα παρέχει ενημέρωση σχετικά με τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξής της.

Συνεχίζεται το μπαράζ εξαγορών από την HelleniQEnergy και όπως μαθαίνει η στήλη έπεται συνέχεια. Η εταιρεία στο πλαίσιο του μετασχηματισμού Vision 2025 προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος έως 180 MW, εκ της οποίας περισσότερο από το 50% έχει συμβολαιοποιηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Τη συμφωνία υπέγραψε μετην LIGHTSOURCE RENEWABLE ENERGY GREECE HOLDINGS. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το α’ τρίμηνο 2024 έως το γ’ τρίμηνο 2024. Στόχος της εταιρείας είναι έως το 2025 να έχει εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 1 GW έως το 2025 και πάνω από 2 GW έως το 2030.

Tρεις είναι οι κινήσεις που θα κάνει η Intralot για να βγει η μετοχή από την επιτήρηση και να τονωθούν τα οικονομικά τους μεγέθη. Όπως αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση της εταιρείας πρώτον, θα προχωρήσει σε νέο δάνειο, νέο ομόλογο και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ήδη βρίσκεται η εταιρεία σε συζητήσεις με τράπεζες του εσωτερικού προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία και εξελίξεις αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο. Μέσω αυτών των κινήσεων ενισχύεται ο ισολογισμός, η μετοχή βγαίνει από την επιτήρηση και συνεχίζει να υλοποιείται ο σχεδιασμός για την αύξηση των μεριδίων αγοράς στην αγορά της Αμερικής.

Νέα σύμβαση υπέγραψε η Intrakat με την «Εγνατία Οδός ΑΕ» για το έργο «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης της δομικής επάρκειας της παλαιάς γέφυρας του δεξιού κλάδου του Αξιού ποταμού». Πρόκειται για έργο ύψους 13 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), το οποίο έρχεται να επιλύσει σοβαρά προβλήματα και βλάβες που εμφανίστηκαν σε νευραλγικό σημείο της Εθνικής Οδού, μέσα από την βαριά συντήρηση, αποκατάσταση και ενίσχυση της δομικής επάρκειας της παλαιάς γέφυρας του Αξιού. Η παλαιά γέφυρα του δεξιού κλάδου του Αξιού βρίσκεται σε χρήση από το 1973 (για το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη). Οι σχετικές στατικές μελέτες έχουν διαπιστώσει σημαντικές βλάβες, τόσο εξαιτίας των διαφόρων πλημμυρικών φαινομένων του παρελθόντος όσο και της συχνής διέλευσης βαρέων οχημάτων, οι οποίες έχουν μειώσει σε μη αποδεκτό βαθμό τον συντελεστή ασφαλείας της.

Συνεχίζεται το σκανάρισμα βιογραφικών από το Μέγαρο Μαξίμου για τη θέση οικονομολόγου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται η θέση να καλυφθεί. Στόχος είναι η ενημέρωση της ομάδας του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία. Ακρίβεια στα τρόφιμα, πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων και κινεζική οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ενημέρωση με κέντρο πάντα την ελληνική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ