17.2 C
Athens

Η αποεπένδυση της CVC, το εργοστάσιο του Σπ. Θεοδωρόπουλου στην Ινδία και η αναβάθμιση της μετοχής του ΟΠΑΠ

Έτοιμη να αποεπενδύσει από τη χώρα μας και τον κλάδο υγείας είναι το μεγάλο fund, CVC. Όπως μαθαίνει η στήλη οι αποδόσεις που έχουν υπάρξει είναι ικανοποιητικές και η αναζήτηση επενδυτή συνεχίζεται. Στην αρχή θα πωληθούν τα διαγνωστικά κέντρα και στη συνέχεια έπονται μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία. Έχει στον έλεγχό της το Υγεία, το Metropolitan, το Metropolitan General και κλινική στην Κρήτη. Πρόκειται για συνήθη τακτική του fund, καθώς σε ορίζοντα το πολύ επταετίας κλείνει τον κύκλο επένδυσης σε τομείς που τρέχει και προχωρά στην πώληση των assets που ελέγχει ανά τον κόσμο με στόχο την αποκόμιση σημαντικών κερδών για το fund, τους μετόχους και τις διοικήσεις των εταιρειών που ήλεγχε.

Δεύτερο εργοστάσιο στην Ινδία ετοιμάζεται να ανοίξει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Υπενθυμίζεται πως με την πώληση της Chipita στη Mondelez η αγορά της Ινδίας και το εργοστάσιο που ήδη του ανήκει κατά 40% στη χώρα έμειναν εκτός συμφωνίας. Πλέον ο επιχειρηματίας ετοιμάζεται για το επόμενο χτύπημά του που αφορά τη χώρα της Ινδίας. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, με αύξηση του ΑΕΠ και των εισοδημάτων. Ήδη ο κ. Θεοδωρόπουλος διατηρεί ένα εργοστάσιο στη χώρα που τρέχει με ινδική εταιρεία που παράγει και διανέμει με το δικό της brand κρουασάν.

Μεγάλη συμφωνία από την Alpha Bank που κινείται προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων. Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο για μέρισμα από τα κέρδη του 2023, επιβράβευση των μετόχων που δεν έχουν δει εδώ και πολλά χρόνια. Η κατά 100% θυγατρική της τράπεζας σύναψε την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ με την HoistFinance ΑΒ. Πρόκειται για το project Cell και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2023, ενώ θα συμβάλλει στη μείωση του δείκτη ΜΕΑ κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Το αποτέλεσμα της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank θα είναι «κλειδί» στην αξιολόγηση της, αναφέρει η FitchRatings σε ανάλυση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ο οίκος σημειώνει ότι ο πλήρης αντίκτυπος της σχεδιαζόμενης εξαγοράς ενός υψηλότερου ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα από την Eurobank δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει και για τις δύο τράπεζες μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών και την ολοκλήρωση μιας επακόλουθης υποχρεωτικής προσφοράς. Η Eurobank – η τράπεζα της Eurobank ErgasiasServices and Holdings S.A. – ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει ένα επιπλέον ποσοστό συνολικού ύψους 18,9% στην Ελληνική Τράπεζα. Και οι τρεις οντότητες βαθμολογούνται «BB-/Stable», όπως σημειώνει η Fitch. Το τελικό μερίδιο της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, καθώς και η κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής, παραμένουν ακόμη άγνωστα, προσθέτει. Το τελευταίο θα είναι συνάρτηση του αριθμού των μετοχών που θα αποκτηθούν συνολικά, της τιμής που θα καταβληθεί και της κατανομής της αρνητικής υπεραξίας που είναι πιθανό να δημιουργηθεί.

Σε αναβάθμιση της τιμής – στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 18 ευρώ από 17,90 ευρώ πριν, προχωρά η Eurobank Equities, την οποία, σταθερά, διατηρεί μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της. Όπως αναφέρεται στην έκθεση το β’ τρίμηνο του ΟΠΑΠ είναι πιθανό να επιβεβαιώσει ότι η δυναμική παραμένει υγιής, με τα έσοδα να αυξάνονται σε διψήφιο ποσοστό σε ετήσια βάση (εκτίμηση για +10% στα 488 εκατ. ευρώ), ωθούμενα από τη διαδικτυακή ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του λιανικού εμπορίου σε επίπεδα υψηλότερα των προ-COVID επιπέδων.
Παρόλο που τα κόστη αναμένεται να αποδυναμώσουν κάπως την αύξηση (π.χ. προσωπικό και μάρκετινγκ), εκτιμάται ότι θα σημειωθεί αύξηση των EBITDA κατά +7% σε ετήσια βάση στα 179 εκατ., μια αρκετά αξιοσέβαστη επίδοση. Σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά >30% σε ετήσια βάση (καθαρά κέρδη 110 εκατ. σύμφωνα με την εκτίμησή της χρηματιστηριακής).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ