today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Τουλάχιστον 4 νεκροί -περιλαμβανομένου του δράστη- σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε μπαρ στην Καλιφόρνια

Άνδρας άνοιξε πυρ χθες Τετάρτη σε μπαρ στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τρεις ανθρώπους και να τραυματίσει άλλους, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία διευκρινίζοντας ότι ο δράστης είναι επίσης νεκρός.

Ο δράστης, ένας συνταξιούχος αστυνομικός, είχε στόχο τη σύζυγό του από την οποία είχε πάρει διαζύγιο, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Los Angeles Times. Η εφημερίδα Orange County Register, επίσης επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι του περιστατικού προηγήθηκε ενδοοικογενειακή διαμάχη.

«Επιβεβαιώνουμε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ανάμεσά τους ο δράστης. Έξι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι πέντε φέρουν τραύματα από σφαίρα», διευκρίνισε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Όραντζ στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται «σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Μπράιαν Φένεσι αξιωματούχος της πυροσβεστικής.

Η αστυνομία είχε επισημάνει νωρίτερα ότι στο περιστατικό «εμπλέκεται αστυνομικός».

Το περιστατικό σημειώθηκε στο μπαρ Cook’s Corner, περίπου 72 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, ένα μέρος όπου συχνάζουν μοτοσικλετιστές.

Περίπου τριάντα άνθρωποι βρίσκονταν στο σημείο και δίνουν κατάθεση στην αστυνομία, εξήγησε ο Ντον Μπαρνς σερίφης της κομητείας Όραντζ. «Τουλάχιστον ένα όπλο εντοπίστηκε στο σημείο και έχουμε ενημερωθεί ότι ο δράστης ενδέχεται να είναι συνταξιούχος μέλος των δυνάμεων της τάξης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εικόνες που μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν τουλάχιστον τρία πτώματα καλυμμένα με σεντόνι έξω από το μπαρ: το ένα στον δρόμο, ένα άλλο στον χώρο στάθμευσης και ένα τρίτο πίσω από το κτίριο.

Από την αρχή του έτους τουλάχιστον 12.346 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Gun Violence Archive. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι 15.576 αυτοκτονίες με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος.

Εξάλλου το 2023 στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 465 περιστατικά όπου τέσσερις ή περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ πληρώνουν βαρύ τίμημα για την εξάπλωση των πυροβόλων όπλων και την ευκολία με την οποία οι Αμερικανοί έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Στη χώρα υπάρχουν περισσότερα όπλα από κατοίκους: ένας ενήλικας στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο και σχεδόν ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό όπου υπάρχει τουλάχιστον ένα όπλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ