today-is-a-good-day
36.6 C
Athens

Πως ο Μητσοτάκης «βραχυκύκλωσε» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με το οικονομικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

«Στρίμωξε» η κυβέρνηση τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με το νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση εισοδήματος, των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», και χθες η Κουμουνδούρου έδειξε ότι βρίσκεται σε mood εσωκομματικών εκλογών και χωρίς καθαρή γραμμή, ενώ το ΠΑΣΟΚ έγινε …ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζοντας το επίμαχο νομοσχέδιο επί της αρχής…

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, υπογράμμισε ότι σηματοδοτεί τη συνέπεια λόγων και έργων, ενσωματώνοντας στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών περίπου τις μισές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

«Οι νέες διατάξεις περιέχουν τρεις βασικές κατευθύνσεις: Ενίσχυση του εισοδήματος, αντιμετώπιση της ακρίβειας και στήριξη στους ευάλωτους», πρόσθεσε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η αντιπολίτευση κάνει λάθος με την καταψήφισή του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το εν λόγω νομοσχέδιο υπηρετεί τη βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού που είναι η άμεση ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, και αυτό θα επιτευχθεί μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, όπως είναι η αύξηση του  κατώτατου μισθού, οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η περαιτέρω μείωση των φορών σε κοινωνικές ομάδες και ευάλωτους συμπολίτες μας.

Τα μέτρα που προτάσσονται στο νομοσχέδιο είναι χειροπιαστά για την πλειοψηφία των νοικοκυριών και δύσκολα καταψηφίζονται χωρίς επιπτώσεις. Αυτό το γνώριζε ο Πρωθυπουργός και σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή αναρωτήθηκε πως θα δικαιολογήσουν στον κόσμο τους το «όχι» στο νομοσχέδιο, που έχει φιλολαϊκή χροιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αρχηγό, φάνηκε να βρίσκεται σε πολιτικό βέρτιγκο. Ο ειδικός εισηγητής Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας στη Βουλή, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει θετική ψήφο επί της αρχής του νομοσχεδίου…

Λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε τις ενστάσεις του για το νομοσχέδιο και τόνισε ότι θα δώσει θετική ψήφο μόνο σε άρθρα του νομοσχεδίου.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ, που κατά δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη κάνει υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση, καταψήφισε το νομοσχέδιο που δίνει αυξήσεις σε υπαλλήλους και συνταξιούχους μετά από 14 χρόνια.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ανεπαρκές το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας πως είναι «ευπρόσδεκτα αλλά ανεπαρκή» τα μέτρα για τα pass και τις αυξήσεις στο Δημόσιο.

Και μόνο που υπάρχει επιδοματική πολιτική είναι για εμάς λόγος για να καταψηφίσουμε, ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει …θέματα με το Μαξίμου, μετά την αιφνιδιαστική μεταγραφή της Δημαδάμα, η οποία διορίστηκε γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη Χαρ. Τρικούπη δεν μπορούν να …καταπιούν ακόμη πως ένα νέο στέλεχος με αριστερή πολιτική χροιά μεταπήδησε στη ΝΔ, που είχε στοχοποιήσει κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, όπως αναφέρει συνεργάτης του, κοιτάζει περισσότερο το …Δάσος που στην προκειμένη περίπτωση είναι η συστηματική διείσδυση της ΝΔ στο εκσυγχρονιστικό Κέντρο, παραδοσιακή εκλογική δεξαμενή του  ΠΑΣΟΚ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ