today-is-a-good-day
15.9 C
Athens

Η Ρωσία πλήττει ουκρανική πόλη Κρεμεντσούκ στην επέτειο αιματηρής επίθεσης

Η Ρωσία χτύπησε με πύραυλο σύμπλεγμα κατοικιών στο Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας σήμερα, στην πρώτη επέτειο από την αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο της πόλης, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Ντμίτρο Λούνιν, κυβερνήτης στην περιοχή Πολτάβα που περιλαμβάνει το Κρεμεντσούκ, δήλωσε ότι επλήγη σύμπλεγμα με εξοχικές κατοικίες, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν θύματα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πριν από έναν χρόνο ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο εμπορικό κέντρο Αμστόρ σε ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο Κρεμεντσούκ στις 27 Ιουνίου του 2022. Στη συνέχεια ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε σε τουλάχιστον 20.

«Ο εχθρός επιτέθηκε στην περιοχή Πολτάβα. Όπως ακριβώς πριν από ένα χρόνο τέτοια ημέρα, με πυραύλους X-22», έγραψε ο Λούνιν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Η ρωσική πλευρά δεν προχώρησε άμεσα σε σχόλιο για την επίθεση αυτή.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι στην πόλη ακούστηκαν εκρήξεις ύστερα από ρωσική αεροπορική επίθεση.

Στο Κρεμεντσούκ βρίσκεται ουκρανικό διυλιστήριο πετρελαίου που έχει δεχθεί επιθέσεις κατ’ επανάληψη από τη Ρωσία μετά την εισβολή της πέρυσι στην Ουκρανία. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το διυλιστήριο έχει τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, χαρακτήρισε τη σημερινή επίθεση ως απόπειρα να στραφεί αλλού η προσοχή της ρωσικής κοινής γνώμης μετά την αποτυχημένη ανταρσία του επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά του ρωσικού στρατού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ