today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Η ουκρανική Naftogaz προσέφυγε κατά της Ρωσίας σε αμερικανικό δικαστήριο για να αποζημιωθεί για ζημιές και απώλειες περιουσίας στην Κριμαία

Η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz ανακοίνωσε σήμερα πως προσέφυγε στη δικαιοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Ρωσίας για να πάρει τα 5 δισεκ. δολάρια που της επιδικάστηκαν στη Χάγη ως αποζημίωση για ζημιές και απώλειες περιουσίας στην Κριμαία.

Η εταιρεία ανέφερε πως κατέθεσε προσφυγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Περιφέρεια της Κολούμπια και πως έχει δικαίωμα να το κάνει καθώς οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των χωρών που φιλοξενούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Ρωσία, η οποία το Φεβρουάριο 2022 εξαπέλυσε εισβολή στην Ουκρανία, έχει καταλάβει από το 2014 την Κριμαία, την οποία και έχει προσαρτήσει, με αποτέλεσμα να της επιβληθούν κυρώσεις από δυτικές κυβερνήσεις.

Στα περιουσιακά στοιχεία της Naftogaz στην Κριμαία περιλαμβάνεται η Chornomornaftogaz, η οποία παράγει σημαντικές ποσότητες αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Naftogaz ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι διαιτητικό δικαστήριο στη Χάγη διέταξε τη Ρωσία να της καταβάλει 5 δισεκ. δολάρια ως αποζημίωση για την παράνομη απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων της ουκρανικής εταιρείας στην Κριμαία.

«Εφόσον η Ρωσία δεν κατέβαλε εθελουσίως το ποσό αυτό στη Naftogaz, όπως προβλέπεται από την απόφαση, σκοπεύουμε να μοχλεύσουμε όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς για να πάρουμε αυτά τα κεφάλαια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz Ολέκσι Τσερνίσοφ.

Ο Τσερνίσοφ πρόσθεσε πως η εταιρεία εργάζεται για το σκοπό αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ