today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η πρόεδρος του Κοσόβου είναι έτοιμη να εξετάσει το αίτημα διεξαγωγής νέων δημοτικών εκλογών

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι διαβεβαίωσε απόψε ότι είναι «έτοιμη να εξετάσει» το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων δημοτικών εκλογών στους τέσσερις δήμους του βορείου Κοσόβου όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Σέρβων διαδηλωτών και της ειρηνευτικής δύναμης KFOR, όταν Αλβανοί δήμαρχοι επιχείρησαν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Το αίτημα διεξαγωγής νέων εκλογών διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας στην τετραμερή συνάντηση που είχαν νωρίτερα με την Οσμάνι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Βούτσιτς και την Οσμάνι να ληφθούν «σαφείς αποφάσεις (…) εντός της επόμενης εβδομάδας» και έκανε λόγο για τη διευθέτηση, «κατά προτεραιότητα και χωρίς καθυστερήσεις, του ζητήματος της Ένωσης Σερβικών Δήμων εκ μέρους του Κοσόβου». Σύμφωνα με τον Μακρόν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ θα έχει συζητήσεις με υπουργούς και των δύο πλευρών σχετικά με το θέμα της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για την οργάνωση δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο μολονότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις για την ορθή διεξαγωγή τους και για το γεγονός ότι εξελέγησαν «τέσσερις δήμαρχοι με τη συμμετοχή να είναι κάτω από το 5%, κάτι που προφανώς δεν συνιστά προϋπόθεση νομιμότητας».

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου σε αυτούς τους δήμους του βόρειου Κοσόβου, με αποτέλεσμα να εκλεγούν δήμαρχοι από την αλβανική κοινότητα, αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 3,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ