today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Μολδαβία: Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ σηματοδοτεί την ενότητα απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα φιλοξενήσει η χώρα της αυτήν την εβδομάδα θα στείλει ένα ακλόνητο μήνυμα ειρήνης και καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

Η ίδια είπε ότι μια συμφωνία για την περιαγωγή στην κινητή τηλεφωνία από 1ης Ιανουαρίου του 2024 υπογράφηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ότι η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είναι μια σημαντική ημέρα για την Μολδαβία και την Ευρώπη.

«Η δεύτερη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είναι μια απόδειξη της αυξανόμενης ενότητας στην ήπειρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την φον ντερ Λάιεν.

Περισσότεροι από 40 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν αύριο σ’ έναν πύργο στην ενδοχώρα της Μολδαβίας που είναι γνωστή ως οινοπαραγωγός χώρα, σε μια επίδειξη υποστήριξης προς την πρώην σοβιετική δημοκρατία που υπέβαλε αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«…αυτό το γεγονός είναι μια στιβαρή επιβεβαίωση της ακλόνητης δέσμευσής μας στην ειρήνη, της αμετάκλητης καταδίκης της ρωσικής εισβολής (στην Ουκρανία), της σταθερής αλληλεγγύης με την Ουκρανία και επίδειξη υποστήριξης προς την Μολδαβία», είπε η ίδια.

Η Μολδαβία όπως και η Ουκρανία υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στην ΕΕ λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα κύματα Ουκρανών προσφύγων να συρρέουν στη Μολδαβία, πλήττοντας τη μικρή οικονομία της χώρας.

Η φιλοδυτική της κυβέρνηση, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδίαζε την πτώση της νωρίτερα φέτος, λέει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις και να πείσει τους ηγέτες να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Μολδαβίας με την ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Μολδαβία σημειώνει σαφή πρόοδο καθώς επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις ότι παρά τις πιέσεις, η Μολδαβία προοδεύει γρήγορα και με μεγάλη ποιότητα», είπε.

Η ΕΕ θα αυξήσει «σημαντικά» την αντιπροσωπεία της στο Κισινάου για να υποστηρίξει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε η ίδια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο υποστηρικτικών μέτρων για τη Μολδαβία.

«Το μήνυμά μου προς τον λαό της Μολδαβίας είναι ότι είμαστε στο πλευρό σας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν χαμηλότερα τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και της Μολδαβίας, 100 εκατ. ευρώ για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, χρηματοδότηση για το σύστημα μεταφορών και ευρύτερη οικονομική βοήθεια μακροπρόθεσμα.

Τους τελευταίους μήνες επαναλήφθηκαν οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κισινάου.

Την Τρίτη η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε επτά πολιτικούς και επιχειρηματίες που έχουν μολδαβική ή ρωσική υπηκοότητα, οι οποίοι φέρεται ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη χώρα για λογαριασμό της Ρωσίας με το να σχεδιάζουν βίαιες διαδηλώσεις ή εξαγωγές κεφαλαίων χωρίς την έγκριση των αρχών.

Τα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων αυτών δεσμεύθηκαν και τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν προς και μέσω της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι είναι σαφές «πως η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία με υβριδικές ενέργειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ