today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Οι πολιτικές προτεραιότητες των Μητσοτάκη – Τσίπρα – Ανδρουλάκη ενόψει των νέων εκλογών 

Η μεγάλη νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές άλλαξε το πολιτικό σκηνικό της χώρας και η επόμενη ημέρα βρήκε τους κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη να ξετυλίγουν τις  νέες πολιτικές προτεραιότητες τους, με επίδικο την αυτοδυναμία   από πλευράς του προέδρου της ΝΔ και την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Του Κώστα Πασίση

Στην πορεία προς τις νέες εκλογές η Πειραιώς επενδύει πολλά  στην καθαρή πολιτική πρόταση της την οποία θα βάλει απέναντι από τον αδυσώπητο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη για το ποιο κόμμα θα τερματίσει δεύτερο για να γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση…

Η αυτοδυναμία που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και έχει ανάγκη ο τόπος για να μην πέσει σε περιπέτειες, είναι κεντρικός στόχος για τη ΝΔ.  Αλλά ο δρόμος προς αυτήν είναι στρωμένος με επικίνδυνα αγκάθια, που καλείται να ξεπεράσει αναίμακτα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτού ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Ένα από  τα αγκάθια είναι και το κόμμα «ΝΙΚΗ»  που έκανε την έκπληξη στις εκλογές και δεν μπήκε στη βουλή για ελάχιστες ψήφους.

Οι  172.000 και πλέον σταυροί που του έδωσαν ένα ποσοστό 2,9%  είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να προσπεράσει εύκολα η Πειραιώς.

Όσο και αν δε το παραδέχονται κάποιοι εντός ΝΔ, η ανησυχία υπάρχει και είναι έκδηλη.

Εξού και η  επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος για προσευχή αλλά και επαφές με τους ηγούμενους των μονών κάποιοι εκ των οποίων  εμφανίζονται να έχουν δώσει τις ευλογίες τους στο προαναφερθέν κόμμα.

Το κόμμα «Νίκη» αν καταφέρει να μπει στη Βουλή, ακόμη και με χαμηλό ποσοστό, μπορεί να αποσπάσει ψήφους από τη ΝΔ και να θέσει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία της.

Η επίσκεψη βεβαία του προέδρου της ΝΔ στην Αθωνική πολιτεία έχει και  συμβολική σημασία, καθώς δείχνει το σεβασμό του κόμματος του  προς την εκκλησία και τις θρησκευτικές αξίες.

Φημολογείται πάντως  ότι στην ατζέντα του αρχηγού της ΝΔ  υπάρχει και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που σε απλή μετάφραση σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει   να εξασφαλίσει τη στήριξη της εκκλησίας και να αποτρέψει τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς το κόμμα «Νίκη».

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει την έδρα της Α Θεσσαλονίκης, επειδή η Βόρεια Ελλάδα είναι ειδικού ενδιαφέροντος για τη ΝΔ. Έκτος βουλής μένει ο Παν. Κόκκορης.

Στην άλλη όχθη, στην Κουμουνδούρου το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας απωλέσει κάθε πιθανότητα για πρωτιά στις εκλογές, η προτεραιότητα του είναι να παραμείνει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και να αυξήσει -αν τα καταφέρει- τα ποσοστά του κόμματος του, όσο μπορεί περισσότερο.

Στην προκειμένη περίπτωση το διακύβευμα είναι η ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, που μετά την εκλογική καθίζηση του τέθηκε υπό αμφισβήτηση…

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα για επανεκκίνηση, αλλά με σιωπητήριο των στελεχών. Μια πρόταση που δεν άρεσε στην αριστερή «Κίνηση των 53» η οποία όμως απέφυγε την κόντρα, μετά το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο αρχηγός στη συνεδρίαση.

Συμπερασματικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και με την ομιλία του επιχείρησε να τονώσει το καταρρακωμένο ηθικό των στελεχών, έχοντας  υπόψη του ότι το 20% δεν είναι δεδομένο και μπορεί να κατρακυλήσει ακόμη περισσότερο.

Το σίριαλ με την παραίτηση ή μη της Πόπης Τσαπανίδου το δραματικό βραδύ των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου», αναφορικά με τις εσωκομματικές διεργασίες που εξελίσσονται στο εσωτερικό του κόμματος.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στη θέση της, επειδή είναι προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και φυσικά δεν είναι υπεύθυνη αντικειμενικά για το «ναυάγιο» του κόμματος.

Επίσης χθες έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην Α’ Πειραιά, που σημαίνει ότι κ. Δρίτσας μένει εκτός Βουλής…

Την ίδια στιγμή στην Χαρ. Τρικούπη κάνουν όνειρα για να γίνει το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει και οι φυγάδες από την Κουμουνδούρου θα μετακομίσουν στο κόμμα τους…

Η δήλωση της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική…

Ωστόσο μια δήλωση της Μιλένας Αποστολάκη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργασθεί με τη ΝΔ, υπό προϋποθέσεις, προκάλεσε συναγερμό και η βουλευτής του κόμματος ανασκεύασε χθες κακήν κακώς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας…

Τέλος επισημαίνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Με τη συγκεκριμένη απόφαση χάνει την κοινοβουλευτική έδρα ο Χ. Καστανίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ