20.1 C
Athens

Στη «συνεργασία» τους απαντάμε με συμπόρευση

Πριν τέσσερα χρόνια, οι Έλληνες πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος στα ψεύδη, την προπαγάνδα και την εξαπάτηση. Απαιτήσαν να μπει ένα τέλος στις μαγικές λύσεις, τις ανέξοδες καταγγελίες και τις απίθανες συνωμοσίες. Και ζήτησαν να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης που γέννησε μια αδιέξοδη πολιτική υπερφορολόγησης, οικονομικής στασιμότητας και διαρκούς υποβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Του Γιάννη Κεφαλογιάννη *

Τέσσερα χρόνια μετά, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει να αποκαταστήσει ένα αίσθημα σοβαρότητας, αυτοπεποίθησης και υπευθυνότητας στη διακυβέρνηση της χώρας. Τη διαπίστωση αυτή, η οποία αποτυπώνεται σε μιας σειρά από κυβερνητικούς τομείς, με μετρήσιμους δείκτες, συμμερίζεται, όπως δείχνουν σταθερά όλες οι δημοσκοπήσεις, ένα πλειοψηφικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Η διαχειριστική ικανότητα που επέδειξε, σε συνθήκες αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, έχει εμπεδώσει μια αίσθηση ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες και μάλιστα διακομματικά.

Έγιναν και λάθη. Υπήρξαν αδυναμίες και παραλείψεις. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Το λάθος είναι εγγενές στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Το σημαντικό είναι, στην πολιτική όπως και στη ζωή,  να γίνεται αντιληπτό έγκαιρα, να αναγνωρίζεται με γενναιότητα και να διορθώνεται άμεσα. Αν κάτι απέδειξε η απερχόμενη Κυβέρνηση – και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά της από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ – είναι ότι διαθέτει αυτή την ικανότητα.

Με αυτή την παρακαταθήκη εμπιστοσύνης ζητάμε την ανανέωση της κυβερνητικής ευθύνης, στις εκλογές της 21η Μαΐου. Προτάσσουμε ως διακύβευμα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με συγκροτημένη στρατηγική που παράγει γρήγορες αποφάσεις και αποτυπώνεται σε λεπτομερείς και κοστολογημένες πολιτικές. Για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος  και μια ασφαλή πατρίδα που αντιμετωπίζει με τόλμη τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Απέναντι σε αυτήν την πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης – και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- προτείνουν ένα «ραντεβού στα τυφλά». Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως δεν διδάχθηκε τίποτα από τα χρόνια της κρίσης: Αντιλαμβάνεται την «προοδευτική» διακυβέρνηση με κόμματα, όπως του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος διαλαλεί τη μόνη τέχνη που έμαθε ως Υπουργός του κ. Τσίπρα: Κλείσιμο τραπεζών, έξοδος από το ευρώ και κωμικοτραγικά συστήματα πληρωμών. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει έναν «άγνωστο Χ» για Πρωθυπουργό. Και όταν επισημαίνεται στα στελέχη του ότι οφείλουν προεκλογικά να εξηγήσουν ποιοι, με ποιο τρόπο και στη βάση ποιων θέσεων θα συνεργαστούν, στρίβουν δια του αρραβώνος.

Το χειρότερο όμως είναι ότι όλοι τους φρόντισαν να εργαλειοποιήσουν και να απαξιώσουν στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη μια σπουδαία έννοια όπως είναι αυτή της «συνεργασίας». Μιλάνε για συνεργασία αλλά αυτό που, με τις θέσεις και κυρίως το πολιτικό ύφος με το οποίο τις εκφράζουν, έχουν στο νου τους, οδηγεί μαθηματικά στην παραλυσία. Σε μια κυβέρνηση εξαιρετικά δυσκίνητη, αν όχι αδρανή, μπροστά στα κρίσιμα ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία. Μια κυβέρνηση που η αποτελεσματικότητά της είναι από την αρχή υπονομευμένη, εξαιτίας προσωπικών φιλοδοξιών, εσωτερικών ανταγωνισμών  και κομματικών παζαριών.

Σε αυτή τη «συνεργασία», η Νέα Δημοκρατία απαντά με την ανάγκη συμπόρευσης σε ένα κοινό όραμα. Φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά ανθρώπους με κοινό το ενδιαφέρον και την αγάπη για τον τόπο τους. Που συμφωνούν ότι οι συνεργασίες πρέπει να ξεκινούν από τους πολίτες και το αποτέλεσμά τους να επιστρέφει σε αυτούς. Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια για μια Αυτοδύναμη Ελλάδα,  επιδιώκουμε κάθε πολίτης να γίνει μέτοχος, γνωρίζοντας ότι έτσι υπηρετεί τόσο το ευρύτερο καλό όσο και τη δική του ατομική ευημερία. Αυτό το περιεχόμενο της συνεργασίας θέλουμε να αποκαταστήσουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

* Ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης Υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ