today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Δεν κάνουμε πίσω στα θέματα εθνικής κυριαρχίας – Γράφει ο Θάνος Πλεύρης

Η στήριξη στον Φρέντυ Μπελέρη αποτελεί αυτονόητη πράξη στήριξης στην εθνική μας μειονότητα. Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων της εθνικής μας μειονότητας. Ο αγωνιστής Φρέντυ Μπελέρης, ο οποίος έχει συνδεθεί διαχρονικά με διώξεις στην Αλβανία επειδή ακριβώς προασπιζόταν τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας, κατάφερε να κερδίσει τον δήμο Χιμάρας και πλέον δήμαρχος Χιμάρας να είναι ένας Έλληνας ομογενής της εθνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Του Θάνου Πλεύρη *

Το εκπληκτικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι στήθηκε σε βάρος του μια κατηγορία προκειμένου να παραμείνει προφυλακισμένος κατά την διάρκεια των εκλογών, προφανώς εποφθαλμιώντας κάποιοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποθαρρύνουν τους πολίτες της Χιμάρας να πάνε να ψηφίσουνε και να εκλέξουνε τον Φρέντυ.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν κατέστη εφικτό. Η Χιμάρα πλέον έχει αλλάξει σελίδα και η δημαρχία του Φρέντυ συνδυάζεται με δυο βασικούς παράγοντες.

Την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εθνικής μας μειονότητας και την προάσπιση των ιδιοκτησιών, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχει μια ολόκληρη πλεκτάνη που θέλει στην πραγματικότητα να πάρει τις περιουσίες των Ελλήνων της Χιμάρας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τρίτους για τουριστική ανάπτυξη.

Η παραβίαση, λοιπόν, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με το σχέδιο για την εκμετάλλευση των περιουσιών που ανήκουνε στην εθνική μας μειονότητα έπαιξε τον κεντρικό ρόλο για να στηθεί αυτή η υπόθεση σε βάρος του Φρέντυ.

Το ότι η υπόθεση αυτή είναι κακοστημένη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόμα και αν κάποιος θεωρούσε ότι μπορεί να υπάρξει μια κατηγορία είναι τελείως παράλογο αυτός που κατεβαίνει ως δήμαρχος να παραμένει προφυλακισμένος ενώ δεν έχει γίνει ακόμα δίκη απέναντι του.

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, όπως ευρύτερα στο κομμάτι των Βορειοηπειρωτών έχει αντιδράσει όλο αυτό το διάστημα, με κορυφαία ενέργεια την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εθνική μας μειονότητα.

Είναι ξεκάθαρο στο πλαίσιο της πολιτικής μας ότι εμείς θέλουμε να προασπιστούμε τα συμφέροντα της εθνικής μας μειονότητας. Με έναν απολύτως ξεκάθαρο τρόπο έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνά από την πλήρη προάσπιση των δικαιωμάτων της εθνικής μας μειονότητας.

Η Αλβανική κυβέρνηση φαίνεται με αυτή την συμπεριφορά να κάνει βήματα πίσω και αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο. Πολύ μεγάλη περιέργεια προκαλεί, όμως, το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ένα τέτοιο κεντρικό θέμα προσπάθησαν ή να το κρατήσουν χαμηλά ή να προσπαθήσουν να κερδίσουν μικροκομματικά οφέλη.

Στα θέματα της εθνικής πολιτικής δεν χωρούν διαξιφισμοί. Στα θέματα της εθνικής πολιτικής πρέπει να είμαστε όλοι συντονισμένοι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στα θέματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων, όπου και να βρίσκονται, δεν κάνει καμία παραχώρηση.

Οχύρωσε την χώρα αμυντικά έναντι της Τουρκίας με εξοπλισμούς και υψηλής σημασίας αμυντικές συμφωνίες. Έλεγξε πλήρως τις μεταναστευτικές ροές και έδωσε σαφές μήνυμα ότι δεν θα εργαλειοποιηθεί το μεταναστευτικό.

Και παράλληλα, πήρε σαφή θέση στην προκλητική δίωξη την οποία δέχεται ο Έλληνας ομογενής Φρέντυ Μπελέρης. Όποιος έχει γνωρίσει τον Φρέντυ όλο αυτό το διάστημα, και είμαι από τους ανθρώπους που έχω την χαρά να τον γνωρίζω και να τον έχω φίλο τουλάχιστον 20 χρόνια, γνωρίζει ότι είναι ένας μεγάλος αγωνιστής σε πολύ πιο δύσκολες περιόδους.

Και αυτοί οι μεγάλοι αγωνιστές πρέπει να ξέρουν ότι όποτε χρειάζονται την αρωγή της μητέρας πατρίδας θα την βρίσκουν δίπλα τους και αυτό θα γίνει και τώρα.

* Ο κ. Θάνος Πλεύρης είναι Υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτή Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ