today-is-a-good-day
33.6 C
Athens

Το σημερινό Go Back του Τσίπρα: Πίσω με φόρα στον Μάιο του 2014 – Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

«Πάμε με φόρα!»: Έτσι ολοκλήρωσε χθες την ομιλία του στα Γιάννενα ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας και προφανώς υιοθετώντας την πρόσκληση που του είχε απευθύνει στο συνέδριο η κ. Τσαπανίδου. Αλλά το μόνο που κάνει αυτόν τον εκλογικό Μάιο ο κ. Τσίπρας είναι να επιστρέφει στον Μάιο του 2014!

Της Σοφίας Βούλτεψη *

Σα να μην πέρασε μια μέρα, υπόσχεται σήμερα ξανά αυτά που υποσχόταν τον Μάιο του 2014, όταν – αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές – ξεκίνησε με φόρα την πορεία του για να πέσει στην αγκαλιά του κ. Καμμένου και της τρόικας.

Απλά σήμερα εκφωνεί παράλληλα και γενικό προσκλητήριο για να πάμε όλοι μαζί με φόρα πίσω γενικώς!

Στις 2 Μαΐου του 2014, π κ. Τσίπρας πραγματοποίησε την περίφημη απόβαση στην Μυτιλήνη, το νησί που αργότερα θα κατέστρεφε με γενικό προσκλητήριο προς τους μετανάστες. Σήμερα, η Λέσβος (δηλαδή η Μυτιλήνη για να μην ξεχνιόμαστε) δεν θυμίζει σε τίποτε εκείνη την εφιαλτική εποχή. Το είδαμε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το ζούμε αυτά τα χρόνια που στο νησί έχει επιστρέψει η κανονικότητα.

Εκείνη την 2α Μαΐου του 2014, όμως, ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει την Λέσβο για να κάνει την… επανάστασή του. Ανέβηκε στο βάθρο της Πλατείας Σαπφούς και βροντοφώναξε το ιστορικό πλέον «Go back» – με αναφορά, βέβαια, στον μοιραίο Δεκέμβρη του 1944:

«Go back, λοιπόν, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο. Δεν θα ανεχτούμε να μετατρέψετε τη χώρα μας σε Μπανανία κι εμάς τους ίδιους σε φτηνή, ανασφάλιστη, αναλώσιμη και φιμωμένη μάζα», είπε με στόμφο. Και συνέχισε:

«Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας. Δεν θα ανεχτούμε να μας υπαγορεύετε ποιον να ψηφίσουμε, για να μη μας τιμωρήσετε. Λες και όλα όσα μέχρι τώρα διαπράξατε σε βάρος μας δεν είναι η πιο βαριά, αναίτια, άδικη και απάνθρωπη τιμωρία εκατομμυρίων ανθρώπων, που σε τίποτε δεν έφταιξαν για την κρίση σας. Δεν θα ανεχτούμε να καθορίζετε εσείς ποιος θα μας κυβερνά, επειδή εξυπηρετεί καλύτερα τα δικά σας συμφέροντα. Δεν θα ανεχτούμε τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, τους εφαρμοστικούς νόμους της βαρβαρότητας, που έχετε φορτώσει στις πλάτες μας. Δεν θα ανεχτούμε να μας σέρνετε για δεκαετίες δεμένους στο άρμα ενός χρέους που είναι αβίωτο, άδικο, και καταδικαστικό για τις ζωές μας. Go back! Ήρθε η δική μας ώρα».

Το ευρώ δεν ήταν… ιερή αρχή!

Αυτήν την δική τους ώρα την είδαν λίγο αργότερα η Λέσβος και ολόκληρη η Ελλάδα. Και ιδού τι υποσχόταν:

«Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω και να δεσμευτώ μπροστά σας: Εμείς φέρνουμε την κατάργηση των μνημονίων, την αποπομπή της τρόικας. Την αποκατάσταση των κατώτερων συντάξεων και του βασικού μισθού, τη σταδιακή κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια. Θα ανοίξουμε χίλιους δρόμους για συμμετοχή του λαού. Θα θεσπίσουμε τη λαϊκή συμμετοχή. Θα ακουμπήσουμε στις κοινωνικές οργανώσεις, στις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στην κοινωνική δυναμική. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε υπόθεση δράσης των πιο ζωντανών λαϊκών δυνάμεων το πρόγραμμά μας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δημόσιου-κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, με μοχλό την περιφέρεια και τους ΟΤΑ. Ο φορέας αυτός θα είναι υπεύθυνος και για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων, και για τη διαχείρισή τους. Μαζί της και μαζί σας θα αντιμετωπίσουμε το σύνθετο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Με ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, με διεκδίκηση ενός άλλου καθεστώτος στην Ευρώπη, που θα καταργήσει το Δουβλίνο 2. Και μπορούμε με την ψήφο μας να συμβάλουμε, μαζί με την ψήφο των άλλων ευρωπαίων, σε μια άλλη πορεία της ηπείρου μας. Μια πορεία με βάση όχι ένα χάρτη γερμανικό, αλλά ένα χάρτη πραγματικά ευρωπαϊκό. Μια πορεία που δεν θα αναδεικνύει σε ανώτατη ιερή αρχή το ευρώ, αλλά την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, τη ζωή και τη συμμετοχή των εργαζομένων».

Συνοπτικά, υποσχόταν ότι θα σχίσει μνημόνια και θα διώξει τους τροϊκανούς με τις κλωτσιές, διότι γι’ αυτόν το ευρώ δεν ήταν… ιερή αρχή. Επομένως δεν έχει κανένα νόημα σήμερα να μας λέει πως καταναγκάστηκε.. Διότι απλά δεν είχε υποσχεθεί ότι θα… καταναγκαστεί. Και δεν μπορεί επίσης να μας λέει ότι δεν είχε ποτέ πρόθεση εξόδου από το ευρώ. Πολύ περισσότερο που σε όλα τα πολιτικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούσε το σύνθημα «Καμιά θυσία για το ευρώ»!

Εδώ να σημειώσω ότι την ίδια μέρα, ο εκπρόσωπός του, ο κ. Σκουρλέτης, διατύπωνε αίτημα για διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα.

Βέβαια, ο Τσίπρας, αν και τότε διεκδικούσε την προεδρία της ΕΕ, δεν είχε δεχθεί να λάβει μέρος σε κανένα ευρωπαϊκό ντιμπέιτ, με την δικαιολογία ότι δεν προλάβαινε λόγω του βεβαρημένου προεκλογικού του προγράμματος. Για να τελειώνουμε και με το παραμύθι του ντιμπέιτ.

Έπρεπε να συλληφθεί ο Σαμαράς!

Στις 3 Μαΐου 2014, από την Πάτρα, ο μελλοντικός σύμμαχος του Τσίπρα, ο Καμμένος, διακήρυσσε:

«Εμείς λέμε στάση πληρωμών στα τοκοχρεολύσια την επομένη ημέρα των εθνικών εκλογών και είσοδο της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Μετά πήγε στην Κόρινθο και έφθασε στο σημείο να πει: «Αυτοί έπρεπε να έχουν συλληφθεί όλοι. Το ότι κυκλοφορούν ελεύθεροι συμπεριλαμβανομένου και του κ. Πρωθυπουργού είναι πρωτοφανές σε μια πολιτισμένη πολιτεία»

Και την επομένη, 4 Μαΐου, από το Αγρίνιο… ξεκαθάριζε, λέγοντας το δικό του «Go back»:

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ξεκάθαροι για την Ευρώπη. Δεν πιστεύουμε στην Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και των τραπεζών».

Στις 4 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην Κοζάνη. Και μαζί με τα γνωστά – «με τον Σαμαρά ή με την Μέρκελ» και τα λοιπά – υποσχέθηκε κατάργηση της «Μικρής ΔΕΗ», διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης, διότι «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θεωρούμε ότι αποτελεί έγκλημα κατά της Δυτικής Μακεδονίας, έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας» και δωρεάν ρεύμα σε 410.000 καταναλωτές, μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης.

Μετά επέδραμε στην εξουσία και κατέστρεψε την ΔΕΗ, την ξεπούλησε χωρίς να πάρει ευρώ, το δωρεάν ρεύμα πήγε περίπατο και το επίδομα θέρμανσης μειώθηκε στο μισό του μισού. Αλλά από την Κοζάνη μας έλεγε πως «θα τα αλλάξουμε όλα στην Ελλάδα, θα φτιάξουμε από την αρχή αυτόν τον τόπο, θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς και στην Ευρώπη»!

Το «οικόπεδο» στο… υπερταμείο!

Στις 5 Μαΐου, ο Τσίπρας βρισκόταν στην Κέρκυρα. Από όπου βροντοφώναξε:

«Να στείλουμε από κει που ήρθαν τις τρόικες, τα μνημόνια, τους Γερμανούς επιτετραμμένους και τους εκπροσώπους των δανειστών. Ελάτε να κάνετε τα μπάνια σας, να χαρείτε τον ήλιο μας, να απολαύσετε την ελληνική φιλοξενία. Είστε ευπρόσδεκτοι, όποια γλώσσα κι αν μιλάτε κι όποιο Θεό κι αν πιστεύετε. Αλλά πάρτε το απόφαση: Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση. Η Ελλάδα δεν πωλείται».

Μετά ήλθε ο ίδιος και παρέδωσε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο…

Στις 6 Μαΐου, ο Τσίπρας εκφωνούσε πύρινο λόγο στους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ, όπου, βέβαια, είπε τα γνωστά περί δημόσιων αγαθών και τον αγώνα του κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Και μετά, άρπαξε και την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και τις μετέφερε στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί στο υπερταμείο…

Όταν μιλούσαν για χούντα και καταστρόικα

Στις 8 Μαΐου 2014, ο Καμμένος, από την Θεσσαλονίκη, μίλησε για «περίεργη χούντα που έχει επιβληθεί». Και μας διαβεβαίωσε ότι «σε αυτή την εκλογή θα κριθεί αν ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει να υποστείλει τη σημαία, να παραδώσει την εθνική κυριαρχία, αν θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ότι θα γίνεται ο προϋπολογισμός της Ελλάδος από τις Βρυξέλλες ή η Ελλάδα θα παραμείνει μία Δημοκρατία όπου οι πολίτες θα αποφασίζουν».

Αλλά, ως γνωστόν, μετά φόρεσε την στολή παραλλαγής και αδιαφόρησε και για την εθνική κυριαρχία και για το πού γράφεται ο προϋπολογισμός…

Την ίδια μέρα, σε ομιλία του στο Ακροπόλ, ο κ. Τσίπρας μας μιλούσε για την… καταστρόικα. Διότι, όπως έλεγε, «δεν συμβιβαζόμαστε με την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ζώνης. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις δυνάμεις της αγοράς. Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα, που διοικείται αντιδημοκρατικά προς όφελος των ισχυρών».

Μετά μας είπε ότι υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί…

Την επομένη, 9 Μαΐου 2014, από το βήμα της Βουλής, ο Καμμένος ζητούσε «στάση πληρωμών για ένα δάνειο που ποτέ δεν πήραμε», πρότεινε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, μηδενικό ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο για δύο χρόνια στους αγρότες για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής.

Από τις μονταζιέρες στα καλώδια του… Predator

Την ίδια μέρα, από τον Πειραιά ο Τσίπρας ανακοίνωνε εξώσεις και μετακομίσεις:

«Δεν θα φύγουν, λοιπόν, αν δεν τους διώξουμε. Έχουν, βλέπετε, υπογράψει συμβόλαιο που πρέπει να εφαρμόσουν κατά γράμμα. Πρέπει να επιβάλουν μέχρι κεραίας τα σχέδια της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε για την Ελλάδα. Η εκτροπή και η ντροπή που εκπροσωπούν τελειώνει. Τελειώνουν κι αυτοί μαζί. Στις 18 και στις 25 του Μάη δεν έχουν ραντεβού με τη Μέρκελ. Έχουν ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της χώρας. Με τον ελληνικό λαό. Με σας. Που θα τους επιδώσετε την απόφαση της έξωσης. Πάρτε κύριοι μαζί σας τα προσωπικά σας είδη. Τις χειροπέδες, τις μονταζιέρες, τα χαλκεία, τα ψέματα, τους εκβιασμούς. Πάρτε μαζί σας και το τρίτο μνημόνιο που κρύβετε στα συρτάρια σας, και τα νέα μέτρα που κρύβετε στα ντουλάπια σας. Πάρτε μαζί σας και την τρόικα. Στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουνε! Έτσι πρέπει να γίνει. Κι έτσι θα γίνει. Στο δίλημμα Πατρίδα ή Μέρκελ. Ανεξαρτησία ή μνημόνια. Ανατροπή ή υποταγή. Η απάντηση είναι μία: Πρώτη φορά αριστερά»!

Τώρα, ο κ. Τσίπρας μας λέει πως ο Μητσοτάκης «έχει να πακετάρει αρκετά, όπως και τα καλώδια του Predator»!

Ο φόβος και ο τρόμος τραπεζών έστειλε τις τράπεζες στο ΤΧΣ

Στις 10 Μαΐου 2014, δημοσιευόταν συνέντευξη του Τσίπρα στο «Έθνος της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Εμείς θα χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα»! Σ’ εκείνη την συνέντευξη, ο Τσίπρας ερωτάται: «Τελικά με μία πράξη θα ακυρώσετε τα μνημόνια. Τελικά θα “σκίσετε τα μνημόνια”;». Και απαντά: «Και θα είναι μέρα μεσημέρι»!

Στις 18 Μαΐου 2014, από την Πάτρα, ο κ. Τσίπρας λέει:

«Όποιος θέλει την Ελλάδα σταθερή υπηρέτρια της Ευρώπης, που σερβίρει στις αγορές και στους δανειστές την κεφαλή του ίδιου του λαού της, ας τους ψηφίσει», λέει την ίδια μέρα ο Τσίπρας από την Πάτρα. «Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο φόβος της Ευρώπης των τραπεζιτών, των αγορών, αυτών που ανέχονται τα εγκλήματα εν ονόματι του κέρδους, και των εγχώριων αντιπροσώπων τους».

Ο φόβος και ο τρόμος όλων ήταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ! Αυτά τα παραμύθια σέρβιρε στον ταλαιπωρημένο από την οικονομική κρίση λαό!

Και τελικά αφελλήνισε εντελώς τις τράπεζες και τις έθεσε υπό τον απόλυτο έλεγχο ενός πανίσχυρου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!

Έγιναν οι καλύτεροι Μερκελιστές!

Και από την Θεσσαλονίκη, από την πλατεία Αριστοτέλους, στις 21 Μαΐου, ο Τσίπρας καλεί σε «ξεσηκωμό», μιλά για «δημοψήφισμα» και «μητέρα των μαχών» και έχει πάλι τον καημό της Μέρκελ:

«Τέσσερα χρόνια τώρα τη σέρνουν ταπεινωμένη στην ποδιά της κυρίας Μέρκελ. Και της δηλώνουν υπερήφανοι: Κυρία μου, ιδού η Ελλάδα σας!». Οπότε, τα… γνωστά: «Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ; Με τη βαρβαρότητα ή με την ανατροπή της; Με τη δημοκρατία ή με τις Κάννες; Με το χτες ή με το αύριο; Και η απάντηση στα διλήμματα αυτά είναι μια: Με τον ΣΥΡΙΖΑ!»

Μετά ήλθε στην εξουσία και συναντούσε την Μέρκελ Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο…

Φτάσαμε έτσι στην κεντρική προεκλογική ομιλία Τσίπρα στην Αθήνα (22 Μαΐου 2014). Και πάλι ο Τσίπρας λέει τα γνωστά: Για τον «παλιό κόσμο που φεύγει», για τους «εκλεκτούς των δανειστών», για την κατάργηση των μνημονίων, για την ολιγαρχία, για τον λαό που «θα διώξει το παλάτι της διαπλοκής, το παλάτι του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου», «για να τελειώνουν οι πρωθυπουργοί της νέας Φρειδερίκης. Οι Μερκελιστές «πρωθυπουργοί του Μπαρόζο».

Την ίδια μέρα, ο Καμμένος, από την δική του προεκλογική ομιλία, στο Περιστέρι, καλούσε τους οπαδούς της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ να… ανατρέψουν τους αρχηγούς τους:

«Καλώ τους νεοδημοκράτες να ανατρέψουν τον Σαμαρά. Δεν έχει καμία σχέση αυτός, με τον κόσμο της ΝΔ, δεν έχει σχέση με τον Καραμανλή ούτε με την Ευρώπη των εθνών. Καλώ τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν τον Βενιζέλο, ο οποίος δεν έχει σχέση με εκείνον που πίστευε ότι οι Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Είναι υπάλληλοι της Μέρκελ και όχι αρχηγοί, και χρησιμοποιούν ως ταμπέλες τα κόμματά τους»…

Μετά έγιναν οι καλύτεροι «μερκελιστές»…

Δεσμευόταν μέχρι την… 17ωρη διαπραγμάτευση!

Ο Τσίπρας είχε περάσει την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από όπου, στις 23 Μαΐου 2014… δεσμευόταν:

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών, όπως είναι το νερό, τα δάση και ο αιγιαλός. Για την περιφρούρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που είναι το διαβατήριό μας για την Ευρώπη του μέλλοντος. Για την άμεση ανατροπή των αποφάσεων εκποίησης του κράτους. Για την επιστράτευση της δημόσιας περιουσίας για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και τη θωράκιση των συντάξεων. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Διασώζουμε και εξασφαλίζουμε τις συντάξεις μόνο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δυναμώνει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Θα είναι η διαπραγμάτευση που θα γίνει και θα πετύχει».

Έναν χρόνο αργότερα θα ζούσαμε την περίφημη 17ωρη «διαπραγμάτευσή» του με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες…

Θυμίζω ότι τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά 3,87 μονάδων, εξασφαλίζοντας το 26,58% των ψήφων και έξι ευρωβουλευτές, ενώ οι ΑΝΕΛ εξέλεξαν έναν μόνο ευρωβουλευτή. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 22,71% και πέντε ευρωβουλευτές. Από δύο ευρωβουλευτές εξέλεξαν η Ελιά, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή εξέλεξε τρεις.

Με τη διαφορά κάτω του 4% και έναν μόλις ευρωβουλευτή επιπλέον σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε θρίαμβος υπήρξε, ούτε «μήνυμα ανατροπής».

Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μιλήσει για «ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο», για μια «ιστορική πολιτική ανατροπή», να συγκρίνει τα αποτελέσματα με αυτά των εκλογών του 2012 και να ζητά προσφυγή στις κάλπες για να… αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο!

Τώρα, επαναλαμβάνει τα ίδια από την αρχή σχεδόν δέκα χρόνια μετά! Έχει ξεχάσει, βέβαια, τα Go back madam Merkel και ζητά να ξεχάσουμε τα πάνω από τέσσερα χρόνια της καταστροφικής διακυβέρνησής του. Μας ζητά να ξεχάσουμε ότι δεν τήρησε ούτε μία από τις υποσχέσεις του. Και να πιστέψουμε ότι θα… τηρήσει τις καινούργιες που είναι οι παλιές!

Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ: Ότι πια δεν τον πιστεύει κανείς!

* Η κα Σοφία Βούλτεψη Υποψήφια Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ