today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Ελβετία: Δημοψήφισμα για την πανδημία με την «Ελεύθερη Αριστερή Ελβετία» στα χαρακώματα. Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Στις 28 Νοεμβρίου, οι Ελβετοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν αν σωστά επιβλήθηκε ο Νόμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοριστικών μέτρων και του υγειονομικού πιστοποιητικού. Αν επικρατήσει το «όχι», ο νόμος θα πάψει να ισχύει στις 19 Μαρτίου 2022. Και η αγωνία χτυπά κόκκινο καθώς ένα νέο κίνημα, η «Ελεύθερη Αριστερή Ελβετία» δίνει μάχη για την απόρριψη του νόμου.

Το επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, δηλαδή η κυβέρνηση της χώρας, στην οποία μετέχουν πάντα τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα, έχει λάβει από τον Σεπτέμβριο του 2020 την πρωτοβουλία για την ψήφιση νόμου που του παρείχε περισσότερες εξουσίες και τώρα ήλθε η ώρα του… λογαριασμού.

Της Σοφίας Βούλτεψη *

Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς στη χώρα η συνωμοσιολογία καλά κρατεί – μια έρευνα τοποθετεί το ποσοστό των Ελβετών συνωμοσιολόγων στο 30% – ενώ ο κορωνοϊός προκάλεσε… διάσπαση στην ελβετική αριστερά, με την νεοεμφανισθείσα «Ελεύθερη Αριστερή Ελβετία» να κάνει την μεγαλύτερη φασαρία.

Στις αρχές Οκτωβρίου διοργάνωσαν την μεγαλύτερη διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων, την ώρα που διαφωνίες εκφράζονται και στο εσωτερικό των μεγάλων κομμάτων – του συντηρητικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού.

Μάλιστα, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Μάρκο Κιέζα αρνήθηκε να υπογράψει μια κοινή έκκληση υπέρ των εμβολιασμών όλων των αρχηγών των ελβετικών κομμάτων.

Από την πλευρά του το «Κόμμα των Πειρατών» συμφωνεί με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αλλά διαφωνεί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με αποτέλεσμα να αφήνει ελεύθερους τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν στο δημοψήφισμα είτε το «ναι», είτε το «όχι».

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι εκτός από την Γερμανοελβετίδα συγγραφέα και ακτιβίστρια Σίμπιλ Μπεργκ, κατά του νόμου τάσσεται και η βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φραντσίσκα Ροτ.

Μεγάλη έκπληξη έχει προκαλέσει και σφυγμομέτρηση από την οποία προέκυψε ότι το 24% των Πράσινων σκοπεύει να ψηφίσει «όχι». Γεγονός που υποχρέωσε την ηγεσία του κόμματος να ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης μεταξύ των μελών του.

Ποντάρουν στην μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία

Η κυβέρνηση ποντάρει στην μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία, στην οποία συχνά αναφέρεται η Μπάρμπαρα Γκίζι, επίσης βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η οποία ανήκει στην πτέρυγα του κόμματος που υποστηρίζει τον νόμο και ξεκαθαρίζει πως αυτός δεν απειλεί τα προσωπικά δεδομένα των Ελβετών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δίνουν μεγάλη μάχη υπέρ του νόμου, με αφίσες και οικονομική εκστρατεία, χάρη στην οποία, σε πολύ σύντομο διάστημα, συγκεντρώθηκαν 200.000 ελβετικά φράγκα από μικρές δωρεές.

Ωστόσο, μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα μέλη της «Ελεύθερης Αριστερής Ελβετίας», που μέχρι πρόσφατα απλώς λάμβαναν μέρος στις διαδηλώσεις των αρνητών, τώρα διοργανώνουν δικές τους ογκώδεις διαδηλώσεις.

Η διαπίστωση ότι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί ενώνουν τις δυνάμεις τους προκαλεί φόβους ότι ο νόμος κινδυνεύει. Το επιχείρημά τους είναι πως καθώς μειώνεται ο ρυθμός των κρουσμάτων, η δικαιολογία για μια «τόσο σοβαρή καταπάτηση των δικαιωμάτων» δεν υπάρχει πια.

Μάλιστα, η εκπρόσωπος της «Ελεύθερης Αριστερής Ελβετίας» Σιμόν Ματσάντο δηλώνει πως πολλαπλασιάζονται οι πολίτες που δηλώνουν την χαρά τους επειδή «επιτέλους άνθρωποι από το αριστερό πολιτικό φάσμα αποφάσισαν να εξεγερθούν δημοσίως κατά του νόμου για την πανδημία».

Μια ετερόκλητη συμμαχία

Έχουν επιπλέον δημιουργήσει και ένα «ιδεολογικό» υπόβαθρο. Όπως λένε, οι θέσεις τους συναντούν τις «αριστερές ανησυχίες», αφού διαφωνούν με τα «αστυνομικά μέτρα επιτήρησης και ελέγχου».

Στις κατηγορίες για διάσπαση της Αριστεράς, η Ματσάντο απαντά πως πρόκειται για «προσωρινή κατάσταση». Και προσθέτει: «Το θέμα είναι ότι όλες οι φωνές, είτε αριστερές είτε δεξιές, μπορούν να βγουν στον δρόμο και να διαμαρτυρηθούν».

Και αυτό της δημιουργεί μια αισιόδοξη αίσθηση πως ο νόμος θα απορριφθεί.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική βουλευτής Ροτ δηλώνει πως υποστηρίζει μεν τον νόμο, αλλά το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πρέπει να παρουσιάσει ένα σενάριο με βάση τα επιστημονικά ευρήματα προκειμένου να συνεχίσει να δικαιολογεί «αυτήν την απότομη καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων»!

«Το θέμα είναι ότι όλες οι φωνές, είτε αριστερές είτε δεξιές, μπορούν να βγουν στο δρόμο και να συζητήσουν. Ως εκ τούτου, είμαι αισιόδοξη ότι ο νόμος Covid θα απορριφθεί», λέει.

Και δεν διστάζει να υποστηρίξει πως η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού σε συνδυασμό με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικών τεστ που οι ανεμβολίαστοι πληρώνουν από την τσέπη τους αποτελούν ένα… τοξικό μίγμα.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ρότζερ Νόρντμαν, που λέει: «Μόλις αυξηθούν ξανά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αυτοί οι άνθρωποι θα ξανασκεφτούν αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπονομευτεί η πολιτική του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου».

Παρ’ όλα αυτά, ο Πέτερ Μέτσινγκερ, επικεφαλής της υπέρ του νόμου εκστρατείας, αγωνιά για το γεγονός ότι ένα τμήμα της Αριστεράς έχει ενωθεί με τους κλασσικούς αρνητές των μέτρων.

Καταγγέλλουν… καπιταλιστική συνωμοσία!

«Είναι αριστεροί που αποσπάστηκαν από τους υπόλοιπους αριστερούς», λέει. «Βλέπουν την αντίσταση κατά του νόμου για την πανδημία ως αγώνα κατά μιας καπιταλιστικής συνωμοσίας που προσπαθεί να καθοδηγήσει και να καταστείλει τις μάζες». Και προσθέτει:

«Ανησυχώ για την ψηφοφορία. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο νόμος θα ψηφιστεί».

Κι’ αυτό, διότι ένα ενδεχόμενο «όχι» δεν θα είναι μόνο όχι στο πιστοποιητικό, αλλά σε όλα τα μέτρα. Με αποτέλεσμα αν ο νόμος απορριφθεί κατά το δημοψήφισμα, να πρέπει να καταργηθούν όλα τα μέτρα. Κάτι που κατά τον Μέτσινγκερ θα ήταν μοιραίο…

Μεγάλη καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης

Αν και κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Ελβετοί στηρίζουν τα μέτρα σε ποσοστό άνω του 60%, η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια μεγάλη εθνική καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, κόστους 50 εκ. ελβετικών φράγκων, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου.

Η εκστρατεία αναπτύσσεται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα και περιλαμβάνεται στο ποσό των 96,2 εκ. φράγκων που η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει για να διαφημίσει την εβδομάδα εθνικού εμβολιασμού (8-14 Νοεμβρίου).

Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν στα καντόνια για να αυξήσουν τα κέντρα εμβολιασμού και να προσλάβουν προσωπικό.

Στην Ελβετία το σύστημα υγείας συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση, ενώ ήδη οι ζημιές για τα νοσοκομεία μόνο το 2020 έφθασαν το 1,5 δις ελβετικά φράγκα. Μάλιστα, το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν προστεθούν σ’ αυτό τα χρήματα που έχουν διαθέσει τα καντόνια στις δομές υγείας τους.

Αλλά αρνητές και λοιποί συνωμοσιολόγοι διαφορετικής πολιτικής προέλευσης συνεχίζουν το βιολί τους, δίνοντας μάχη για το «όχι» του παραλογισμού…

* Η κα Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ