Nέες περιπέτειες για τον ΟΛΠ και το λιμάνι του Πειραιά καθώς σταματούν προσωρινά τρεις επενδύσεις. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ειδικότερα της επιτροπής αναστολών. Η απόφαση βγήκε μετά τη συζήτηση στις 24 Μαρτίου και μετά την προσφυγή δημάρχων και κατοίκων της περιοχής. Τα έργα που παγώνουν είναι αυτό της νότιας επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά (για τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων), το project βυθοκόρησης στο λιμάνι και την επέκταση στο λιμάνι του Ηρακλείους. Βεβαίως ο ΟΛΠ δεν θα μείνει με δεμένα τα χέρια αλλά θα επανέλθει όταν έχει συμμορφωθεί με το σκεπτικό και διατακτικό της απόφασης.
Η στήλη σας είχε ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας προκειμένου να υπάρξουν και να υπογραφούν διμερή συμβόλαια προμήθειας ενέργειας. Πρόκειται για τα γνωστά PPAs, όπου διασφαλίζουν σταθερές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ουσία αποτελεί την απάντηση της βιομηχανίας στις αυξημένες τιμές ενέργειας και μέσω των συμβολαίων «κλειδώνουν» σταθερές και χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, συγκριτικά με την αγορά spot. Έτσι λοιπόν μετά τον Τιτάνα ήρθε η σειρά της Βιοχάλκο να υπογράψει PPA με τη ΔΕΗ.
Ανάπτυξη μεγεθών κατέγραψε η Ideal. Σύμφωνα με τα proforma βασικά οικονομικά μεγέθη του πρώτου τριμήνου 2023, που ανακοινώθηκαν, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 10% στα 7,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων αύξηση 11% στα 7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 4,3 εκατ. ευρώ παραμένοντας σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.Σημειώνεται ότι στα αναφερόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των θυγατρικών: Astir, Coleus, ΒΥΤΕ, ADACOM, IDEAL Electronics ενώ αντίστοιχα έχουν αφαιρεθεί τα αποτελέσματα της Three Cents και για τις δύο περιόδους από 1/1 – 31/3, προκειμένου τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα. Πάντως η είδηση κρύβεται στο γεγονός ότι η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα εξαγορά με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται το αργότερο έως τον Αύγουστο.
Xαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η χώρα μας κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα ενώ η Κομισιόν δίνει ανάπτυξη 2,4% φέτος, διπλάσια σχεδόν από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός θα πέσει στο 4,2%. Με αυτά τα στοιχεία η επενδυτική βαθμίδα, εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, ανοίγει το δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα εντός του έτους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Η επίτευξη μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης το 2022 -ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, έναντι εκτίμησης του Προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ- και η σημαντική μείωση του Δημόσιου Χρέους, σύμφωνα με την 1η εκτίμηση από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, δημιουργούν ευνοϊκή δυναμική για το 2023, επισημαίνει σε έκθεσή της η Εθνική Τράπεζα. Όπως αναφέρει, η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας ήταν η ταχύτερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, με την προσαρμογή στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο να ανέρχεται στο 4,8% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με μέσο όρο 1,9% του ΑΕΠ για την ευρωζώνη.
H δημοσιονομική υπεραπόδοση κατά το 2022, σε συνδυασμό με την καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού στο τρίμηνο του 2023 -πρωτογενές πλεόνασμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό €3,1 δισ. ή 1,4% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2023, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για περίπου ισοσκελισμένη θέση στο 1ο τρίμηνο του 2023-, δημιουργούν υψηλές προσδοκίες και για τη φετινή χρονιά. Ως εκ τούτου, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το 2023 αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,1% του ΑΕΠ στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2023-2026, το οποίο υποβλήθηκε στις 2 Μαΐου (έναντι 0,7% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός του 2023). Tα παραπάνω αναφέρουν οι αναλυτές της ΕΤΕ για την ελληνική οικονομία.