today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Οι επενδύσεις του Ρέτσου, η αναγέννηση της ΤΙΤΑΝ και τα καμπανάκια κινδύνου της Capital Economics

Καθαρά επιχειρηματικά τα νέα σήμερα, έχοντας επιλέξει την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές να μην σας βομβαρδίζουμε με πρόσθετες πολιτικές πληροφορίες. Έτσι λοιπόν, να ενημερώσουμε ότι έκλεισε η απόκτηση της Κλουκίνας – Λάππας από την Intracom Holdings με τον επόμενο στόχο του ομίλου Κόκκαλη είναι να μπει στο χρηματιστήριο Αθηνών η Intracom Properties. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω συγχώνευσης με την Κλουκίνας – Λάππας, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η υποχρεωτική δημόσια πρόταση που θα διενεργηθεί. Την Παρασκευή η Intracom Holdings απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 46,59% από την οικογένεια Λάππα, ενώ η συνολική αξία της εξαγοράς για συνολικό ποσοστό 74,2% έφτασε τα 28,7 εκατ. ευρώ. Η θυγατρική της ΚΛΜ, ΚΛΜ ΑΤΕ, θα διατηρήσει στην κυριότητά της το υδροηλεκτρικό πάρκο.

Νέες επενδύσεις δρομολογεί ο Γιάννης Ρέτσος, ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Electra σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για επένδυση περίπου 20 εκατ. ευρώ που αφορά στη μίσθωση οικοπέδου στη Θεσσαλονίκη και η δημιουργία νέου πεντάστεροξενοδοχείου, που θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μετά την αποχώρησή του από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο κ. Ρέτσος δεν πρόκειται κατέβει στην πολιτική, αλλά να ασχοληθεί με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, που δεν είναι άλλη από την πολλά υποσχόμενη αγορά των ξενοδοχείων.

Αποφασισμένες είναι κυβέρνηση και δικαιοσύνη να βάλουν τάξη στο νησί της Μυκόνου και να καταργηθούν τα άβατα της περιοχής. Η άναρχη δόμηση στην περιοχή ήδη έχει αρχίσει να καταπολεμείται και στο νησί έχει ήδη εγκατασταθεί εισαγγελέας εφετών, προκειμένου να συντονίζει τις ενέργειες για τα αυθαίρετα. Εκτός όμως από τα ζητήματα της δόμησης αναμένεται να ασχοληθεί και με τα καταστήματα της περιοχής και τις πρακτικές που ακολουθούν , από την ηχορύπανση, την παράνομη επέκταση κλπ. Μετά τα σφραγίσματα καταστημάτων, όπως του beach bar Principote, αναμένεται να συνεχιστούν ανάλογες κινήσεις όπου διαπιστώνονται παρατυπίες.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μεταβίβασης του 51% των μετοχών της IRC στην Hard RockInternational.Η συνεργασία μεταξύ της Hard RockInternational (51%) και του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (49%), αφορά την 30ετή παραχώρηση για την κατασκευή και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των κατασκευαστικών εργασιών θα εκτελεστεί από ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η Seanergy Maritime Holdings σύναψε συμφωνίες αναχρηματοδότησης τριών υφιστάμενων Capesize πλοίων με δύο συμφωνίες sale and leaseback από Ιάπωνες χρηματοδότες, καθώς και ενός νέου δανείου που συνδέεται με τη βιωσιμότητα και τη μείωση ρύπων του εν λόγω πλοίου το οποίο χορηγήθηκε από μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματοδότη.Το «πράσινο» δάνειο αποτελεί το πέμπτο πράσινο δάνειο για την Seanergy. Οι αναχρηματοδοτήσεις με sale and leaseback είναι ύψους 38 εκατ. δολαρίων και αφορούν δύο υφιστάμενα Capesizeπλοία του 2010 με scrubbers. Το περιθώριο κυμαίνεται μεταξύ 2,80% και 3,00% πάνω από το SOFR, το οποίο είναι χαμηλότερο από τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις κατά 0,5% έως και 1,20%. Πλέον του χαμηλότερου κόστους, τα δύο sale and leasebacks απελευθέρωσαν περίπου 15 εκατ. δολάρια ρευστότητα για την Εταιρεία.

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος Τιταν. Δύο είναι τα στοιχεία που έφεραν τα αποτελέσματα που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Πρώτον, το γεγονός πως οι όγκοι των πωλήσεων αυξήθηκαν σε όλες τις κύριες κατηγορίες προϊόντων, με τις πωλήσεις του τσιμέντου να αυξάνονται 2%. Δεύτερον, στην αγορά των ΗΠΑ παρατηρήθηκε υψηλή ζήτηση και καλά επίπεδα τιμών, στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι πωλήσεις και στη ΝΑ Ευρώπη οι τιμές διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα. Σχετικά με τις προοπτικές οι οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί εν μέρει και η οικονομική δραστηριότητα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ να παραμένει πιο ανθεκτική σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, υποδεικνύοντας μια ζήτηση ισχυρότερη των προβλέψεων. Ωστόσο, ενδέχεται περαιτέρω περιοριστική νομισματική πολιτική ή διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι παράγοντες πιθανόν να επηρεάσουν τις επενδύσεις και την κατασκευαστική δραστηριότητα, συνεπώς ο Όμιλος παραμένει σχετικά επιφυλακτικός όσον αφορά τις μελλοντικές εκτιμήσεις.

Ανεκτέλεστο 3 δις. ευρώ στοχεύει η Avax, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία (και τα κέρδη) και μάλιστα θα δώσει και μέρισμα. Από την ενημέρωση στους θεσμικούς επενδυτές κρατάμε, εκτός από το ανεκτέλεστο, το γεγονός πως η εταιρεία θα προχωρήσει στη διεκδίκηση νέων έργων στο Ελληνικό, τη δανειοδότηση μέσω ομολογιακών για να εκτελεστούν τα έργα και φυσικά την άρνηση της διοίκησης για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς η εταιρεία είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα του κλάδου των κατασκευών. Πρώτον, το γεγονός πως παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό για να εκτελεστούν τα μεγάλα έργα. Έτσι λοιπόν μελετάται η απασχόληση προσωπικού από το εξωτερικό, και ρύθμιση για ευνοϊκό πλαίσιο χορήγησης των απαραίτητων εγκρίσεων από το κράτος. Πρόκειται για ένα σενάριο που συνεχώς κερδίζει πόντους. Το δεύτερο θέμα, που πρέπει να ρυθμιστεί, είναι η χρηματοδότηση των έργων από τις τράπεζες και οι εγγυητικές που δέχονται δημόσιο και τράπεζες. Με τα έργα να τρέχουν και να αναμένεται να βγουν και άλλα μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, η χρηματοδότησή τους αποτελεί ένα δύσκολο γρίφο για τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Σημαντικές επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ έως το 2025 δρομολογεί η Coca Cola Τρία Έψιλον στο εργοστάσιο Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο. Οι επενδύσεις είναι πράσινες και στόχος είναι οι μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη μονάδα παραγωγής. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Αίγιο είναι μία μονάδα πρότυπο βιωσιμότητας και καινοτομίας. Η μετατροπή του σε ένα κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο αποτελεί το επόμενο βήμα στη βιώσιμη ανάπτυξη του εργοστασίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της, μέχρι το 2040.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ερχόμενες εκλογές κρούει η Capital Economics. Ειδικότερα αναφέρει η έκθεση πως πιθανή πολιτική αστάθεια μπορεί να «παγώσει» τις μεταρρυθμίσεις, να επηρεάσει αρνητικά το έλλειμμα και να απομακρυνθεί η χώρα από την επενδυτική βαθμίδα. Τρία είναι τα σενάρια που «βλέπουν» οι αναλυτές. Πρώτον, κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δεύτερον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και τρίτον δεύτερες εκλογές και πιθανή αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ