today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

AEGEAN: Επένδυση 140 εκατ. για υπερσύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων – Το ThePresident σε προσομοίωση στην Μαδρίτη

Για λίγες ώρες είχαμε τη χαρά να βρεθούμε έξω από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Η δημοσιογραφική αποστολή της Aegean, στην οποία συμμετέχουμε, φτάνει σε ένα κλειστό υπόστεγο όπου ένα εντυπωσιακό τεράστιο λευκό κουτί, κατευθύνεται από ρομποτικούς βραχίονες. Δύο «ειδικοί πιλότοι», κυβερνήτης και συγκυβερνήτης από το εσωτερικό αυτού του κουτιού που προσομοιάζει σε πιλοτήριο αεροπλάνου, το απογειώνουν από το εικονικό αεροδρόμιο της Σαντορίνης, ενώ στη συνέχεια το προσγειώνουν επιτυχώς με συνθήκες νυχτερινής πτήσης, λίγο επεισοδιακά, αφού το αεροπλάνο «βρίσκει» τον διάδρομο…

Η παραπάνω προσομοίωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην ισπανική πρωτεύουσα η εταιρεία CAE, η οποία σε κοινοπραξία με την Aegean θα δημιουργήσουν το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης συνολικού ύψους 140 εκατ. που έχει ανακοινώσει η ελληνική αεροπορική εταιρεία στην τεχνική βάση της στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Είχαμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της αποστολής να πάρουμε μια πρώτη γεύση της τεχνολογίας αλλά και να βιώσουμε για λίγες ώρες την εκπαιδευτική εμπειρία που θα παρέχεται στο νέο κέντρο της Aegean και της CAE σε λίγους μήνες στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις της CAE στη Μαδρίτη κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης. Εκεί η CAE Madrid εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας ετησίως.

Ο προσομοιωτής είναι εντυπωσιακός τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Όπως σας περιγράψαμε, για λίγα λεπτά έχουμε και εμείς την ευκαιρία να βρεθούμε στη θέση του συγκυβερνήτη και να «πετάξουμε» στον εικονικό ουρανό του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία. Λίγο αργότερα συμμετείχαμε ενεργά και σε ασκήσεις εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής παρουσίασης ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, μας εξήγησε  πόσο σημαντική είναι η επένδυση για την εταιρεία υπογραμμίζοντας πως θα ενισχυθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητά της. Ο κ. Γερογιάννης ανέφερε πως η υλοποίηση του κέντρο αποτελεί ένα όραμα ετών.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής εκπαίδευσης  της Aegean, Παναγιώτης Σίσκος τόνισε πως το νέο κέντρο θα προσφέρει περισσότερη ευελιξία στην εταιρεία.   

Μια επένδυση ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Aegean ανακοίνωσε επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης.

Η επένδυση που αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Τον Μάρτιο του 2023, τρεις μόλις μήνες μετά, η Aegean προχώρησε στο επόμενο στάδιο ανακοινώνοντας τη συνεργασία υπό τη μορφή κοινοπραξίας, με την CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας για τη δημιουργία του Κέντρου στην Ελλάδα.

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης, το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα επεκτείνει περεταίρω το ήδη σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης της CAE.

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης και εξοπλισμό εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Το νέο Κέντρο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2023 και θα είναι ο πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένος και σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Η σημασία της επένδυσης για την Aegean και την Ελλάδα

Μέσα από αυτή την επένδυση, η Aegean ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της, ενώ η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας  απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην Aegean, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο.

Παράλληλα αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της.

Με τη συμφωνία αυτή Aegean και CAE ένωσαν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, αλλά και τις κοινές τους αξίες, για να δημιουργηθεί το πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο κέντρο στην εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η επένδυση προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στους ανθρώπους της Aegean διευρύνοντάς παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξης για τον αεροπορικό κλάδο, αλλά και τη χώρα συνολικά.

Η σημερινή κατάσταση και τα επόμενα βήματα

Ήδη, οι εργασίες αναβάθμισης των υποδομών της νέας τεχνικής βάσης, έχουν ξεκινήσει.

Όπως μάλιστα σημειώνει ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής οικονομικού σχεδιασμού της Aegean, έχει ιδρυθεί η ελληνική εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση και ήδη βρίσκονται σε επαφές με κατασκευαστικές εταιρείες. «Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί ο General Contractor. Η επένδυση είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειρήνη Μυλωνά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ