today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Τα αποτελέσματα της Πειραιώς και της Mytilineos, η έκθεση της JP Morgan και το χαρτοφυλάκιο της Trastor

Τρία πράγματα κρατάμε από την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως δήλωσε ο CEO Χρήστος Μεγάλου η τράπεζα για τα κέρδη του 2023 υπολογίζει μέρισμα 10% συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η εκτίμηση είναι ότι θα εξασφαλιστεί η συναίνεση του SSM και πρόκειται για μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αλλαγή σελίδας στις τράπεζες, καθώς έχουν να δώσουν μέρισμα εδώ και πολλά χρόνια. Δεύτερον, μπαίνει τέλος στους φόβους για κόκκινα δάνεια. Ο κ. Μεγάλου ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για νέα γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας του πληθωρισμού και των αυξημένων τιμών ενέργειας που έχουν να αντιμετωπίσουν καταναλωτές και εταιρείες. Τρίτον εκτός του μερίσματος εξετάζονται και άλλα μέτρα επιβράβευσης των μετόχων όπως προγράμματα shares buyout.

Δυνατό χαρακτηρίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2023 του ΟΤΕ από τους αναλυτές. Και αυτό παρά το γεγονός πως κατέγραψε κάμψη εσόδων, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό καθώς τα έσοδά του έχουν πιάσει «ταβάνι». Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο γεγονός πως τα βασικά κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 8,5%, όπως και η κερδοφορία του ομίλου βελτιώθηκε. Παράλληλα ο όμιλος κατέγραψε και ένα νέο ρεκόρ. Αφορά τις νέες συνδέσεις FTTH, ενώ σχεδιάζει επίσπευση των επενδύσεων σε οπτική ίνα και 5G. Τα νέα συμβόλαια στη σταθερή τηλεφωνία αυξήθηκαν ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από ευρυζωνικές υπηρεσίες επηρεάστηκε από τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων το 2022, μια κίνηση που είχε στόχο την ενίσχυση της πιστότητας των πελατών.

Μετά την Πειραιώς ακολουθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των άλλων συστημικών και η Deutsche Bank ανεβάζει τον πήχη καθώς είναι «ταύρος» για τις τραπεζικές μετοχές. Η τράπεζα προχώρησε σε αναβάθμιση των τιμών στόχων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών έως και 64% και τονίζει πως έχουν σημειώσει υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι αναλυτές αναφέρουν πως οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην εξυγίανση των NPEs, καταγράφουν αυξημένη κερδοφορία και ετοιμάζονται για τη διανομή μερίσματος.

Με θετικά σχόλια τόσο για την εκτιμώμενη πορεία των EBITDA όσο και για τον εταιρικό μετασχηματισμό, ο οποίος αντανακλάται στην ανάπτυξη των κλάδων Ενέργειας και Μετάλλων υποδέχθηκαν οι αναλυτές (Παντελάκης, Εθνική, Citi, Πειραιώς) τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2023 του Ομίλου Mytilineos. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών εταιρειών σε reports για την πορεία του ομίλου, οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου ανοίγουν το δρόμο για επίτευξη κερδοφορίας κοντά στο επίπεδο των του ενός δισ. ευρώ EBITDA, δίνοντας ένα περιθώριο ανόδου (upside) περί το 10%. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, η υψηλή επίδοση της εταιρείας, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έρχεται σε μία περίοδο αρκετά χαμηλότερων ενεργειακών τιμών, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η εταιρεία, με οδηγό το καλά διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της μοντέλο, αλλά και τις σημαντικές συνέργειες που προκύπτουν μεταξύ των δύο της κλάδων, Ενέργειας και Μετάλλων, μπορεί πλέον να κατοχυρώνει υψηλή κερδοφορία κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη.

Mια εταιρεία που απασχόλησε την επικαιρότητα και φαίνεται πως ανακάμπτει είναι η Lavipharm. Η εταιρεία κατέγραψε βελτιωμένα αποτελέσματα και συνεχίζει το θετικό τέμπο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως πληροφορείται η στήλη η βελτίωση αυτή οφείλεται στις εξαγωγές του διαδερμικού προϊόντος χορήγησης της δραστικής φαρμακευτικής ουσίας κλονιδίνης. Οι εξαγωγές γίνονται στην Ιταλία και όπως μαθαίνουμε θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων…

Τρεις προσφορές κατατέθηκαν για το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ. Τα σχήματα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις – Mytilineos και η κοινοπραξία Avax- Egis και Meridiam. Το έργο είναι ύψους 1,5 δισ. Ευρώ και αφορά στο τμήμα Κισσάμου Χανίων – Χερσονήσου Ηρακλείου. Υπενθυμίζεται πως στο έργο θα υπάρχουν ηλεκτρονικά διόδια, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα για τον ανάδοχο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση. Στόχος είναι το project να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, εκτός πάντα απροόπτου. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά 200 εκατ. Ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση της JP Morgan για τις εκλογές στη χώρα μας, οι οποίες προσελκύουν όλο και περισσότερους οίκους αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες. Ο λόγος είναι πως το case study «Ελλάδα» έχει πολλές παραμέτρους, καθώς είναι για πολλά χρόνια εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές βλέπουν αυξημένες πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές ή συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές είναι δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Παράλληλα ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που υπάρξει λαϊκίστικη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων, ναι μεν πιθανό, εξαιρετικά δύσκολο δε, καθώς τα κόμματα μεταξύ τους έχουν μεγάλες διαφωνίες και δεν είναι πολύ πιθανό να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία στις έδρες της Βουλής. Το σενάριο αυτό αφορά σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση Τσίπρα, Βαρουφάκη και Ανδρουλάκη.

H Τrastor έχει θέσει ως στόχο της τη συνέχιση της ανάπτυξης και του εμπλουτισμού του χαρτοφυλακίου της το 2023. Έτσι λοιπόν προχωρά στην ανακατασκευή και αναζήτηση μισθωτών σε δύο κτήρια στο κέντρο της Αθήνας και το Μαρούσι. Το πρώτο ακίνητο βρίσκεται στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας ιδιοκτησίας της και το δεύτερο στο Μαρούσι. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κτήριο στεγάζει υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως η εταιρεία αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε γραφεία και logistics.

Iκανοποίηση επικρατεί στις ασφαλιστικές εταιρείες από το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% σε όσους ασφαλίσουν το σπίτι τους έναντι φυσικών καταστροφών. Και αυτό για τρεις λόγους, όπως αναφέρουν: Πρώτον, γιατί το ποσοστό ασφάλισης των κατοικιών είναι πολύ χαμηλό στην Ελλάδα. Δεύτερον, γιατί με αυτόν τον τρόπο ναι μεν η ασφάλιση είναι πιο ακριβή από την έκπτωση (στις περισσότερες περιπτώσεις) ωστόσο κερδίζουν οι ιδιοκτήτες από πιθανές ζημιές και το δημόσιο , καθώς οι ζημιές θα καλύπτονται από τις ασφαλιστικές. Ο τρίτος λόγος είναι πως θα υπάρξει δέλεαρ για νέα ευνοϊκά προγράμματα, το κόστος των οποίων μπορεί να προσεγγίσει την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Mετά την Πειραιώς και η Alpha Bank ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 111,2 εκατ. Ευρώ, το καθαρό έσοδα τόκων ενισχύθηκε 6,4% σε τριμηνιαία βάση, αν και το υψηλότερο κόστος καταθέσεων και χρηματοδότησης περιόρισε ελαφρώς τη θετική επίπτωση από την ανατιμολόγηση των δανείων. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε σε 2,2% για το πρώτο τρίμηνο και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε 87,9 εκατ. Ευρώ. Ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) διαμορφώθηκε σε 11,1% και οι επιδόσεις σε λειτουργικό επίπεδο αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την κερδοφορία σε περίπου 9% το 2023, από 7,6% το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ