today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ν.Χαρδαλιάς: Ισχυρή αμυντική βιομηχανία και καινοτομία, αναγκαία στοιχεία για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας

Η ισχυρή αμυντική βιομηχανία και η καινοτομία είναι αναγκαία στοιχεία για την προστασία της εθνικής μας άμυνας και ασφάλειας, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στην ημερίδα με θέμα «Συνδέοντας την Έρευνα με την Αμυντική Βιομηχανία», που διοργανώθηκε από το δίκτυο ΠΡΑΞΗ, χθες, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα.

Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «είχε παρατηρηθεί μια στασιμότητα στον χώρο τόσο της έρευνας και ανάπτυξης, όσο και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας» και εξήγησε ότι η κατάσταση αλλάζει, καθώς η κυβέρνηση επικεντρώθηκε «στην καινοτομία σε επίπεδο εθνικό, ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟϊκό».

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Για την περίοδο 2019-2022, ελληνικές εταιρίες συμμετείχαν σε 72 προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έναντι κανενός, το τονίζω κανενός, κατά την περίοδο 2015-2019», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «σημειώθηκε πρόοδος στην εκμετάλλευση των καθαρά εθνικών μας δυνατοτήτων. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, η οποία, σας θυμίζω, πριν από μόλις τέσσερα χρόνια πραγματικά παρέπαιε. Σήμερα, μετά από σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όχι μόνο έχει ανακτήσει τον ρόλο της ως πολύτιμο, ως απαραίτητο στοιχείο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αλλά κυρίως συμμετέχει ενεργά σε εξαιρετικά απαιτητικά προγράμματα, όπως, σας θυμίζω, η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 μας στην κορυφαία έκδοση “Viper” ή στην ανάπτυξη τελευταίας τεχνολογίας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών μέσω των προγραμμάτων “Αρχύτας” και “Γρύπας”».

«Αναδείξαμε», επισήμανε, «τη δυναμική και κυρίως την εξωστρέφεια των ελληνικών αμυντικών εταιριών σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της συμμετοχής μας σε ορισμένες από τις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις άμυνας και ασφάλειας, όπως την AUSA στις ΗΠΑ και τη Euronaval στη Γαλλία».

Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης DEFEA στο Metropolitan Expo με τη συμμετοχή 346 εκθετών και 91 χωρών, καλώντας το κοινό να την επισκεφθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ