today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη άλλαξε τη ρότα της χώρας με τολμηρές μεταρρυθμίσεις

Η επερχόμενη – κατά πάσα βεβαιότητα διπλή, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ – εκλογική αναμέτρηση, συνδέεται μ’ ένα πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα μονοσήμαντο διακύβευμα: τη διαφύλαξη των κεκτημένων της τελευταίας τετραετίας και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας και της ασφάλειας της Ελλάδας, σ’ ένα πολύπλοκο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

Του Σίμου Κεδίκογλου *

Η πατρίδα μας, μετά από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης, της οποίας η τελευταία περίοδος σημαδεύτηκε από την επικίνδυνη και αναποτελεσματική διακυβέρνηση Τσίπρα, μπήκε με κόπο και σκληρή δουλειά στον δρόμο της ανάκαμψης. Παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετώπισε, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε τη ρότα της χώρας. Με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με εκσυγχρονισμό σε κρίσιμους τομείς, με ανάπτυξη της οικονομίας, με εντυπωσιακή αναβάθμιση της Ελλάδας στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό – αλλά και στην αξιολόγηση των διεθνών επενδυτικών οίκων. Αυτά που πετύχαμε είναι σπουδαία, αλλά όχι αρκετά: πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, με την ίδια προσήλωση, για να φτάσουμε εκεί που αξίζουμε, αλλά και για να μη θέσουμε σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

Πέρα από τη γενική εικόνα, η οποία είναι εύγλωττη, μεγάλες πρόοδοι συντελέστηκαν και στα επί μέρους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είχαμε τη δυνατότητα να δρομολογήσουμε ένα πλήθος από πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και του εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα – ο οποίος, με δεδομένη την οραματική προσέγγιση αλλά και την πρακτική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές να μετατραπεί σε ατμομηχανή βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας. Παράλληλα, με άμεσα αντανακλαστικά και σκληρή δουλειά, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα πολλών παραγωγικών κλάδων κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων, αξιοποιώντας με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και διασφαλίζοντας την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αλλά και στο τοπικό επίπεδο, στην περιφέρειά μου, την Εύβοια, η προηγούμενη τετραετία χαρακτηρίστηκε από εντατική δουλειά σε όλα τα επίπεδα, η οποία, στηριγμένη σε γνώση των προβλημάτων, πολιτική βούληση και όραμα για τον τόπο, απέδωσε εντυπωσιακούς καρπούς. Μεγάλα έργα υποδομής που είχαν βαλτώσει επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν απεμπλακεί και προχωρούν ταχύτατα. Πολύ σημαντικές επενδύσεις δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται στον τουρισμό, ενώ στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση υλοποιήθηκαν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στη μελισσοκομία, στη σηροτροφία, στην αλιεία και σε πολλά άλλα πεδία. Παράλληλα, με γενναίες αποφάσεις και αποφασιστικότητα αντιμετωπίσθηκαν τα επείγοντα θέματα που αντιμετώπισε η Βόρεια Εύβοια, η οποία βρίσκεται πλέον σε τροχιά αναγέννησης.

Προφανώς, δεν έγιναν όλα τέλεια. Και λάθη σημειώθηκαν και παραλείψεις και καθυστερήσεις. Όμως είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στις ράγες της προόδου και της ευημερίας, παρά τα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας. Οι εμπνευστές της απλής αναλογικής φιλοδοξούν να βάλουν τη χώρα ξανά σε περιπέτειες – επενδύουν στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια, οραματιζόμενοι ακόμα και κυβερνήσεις ηττημένων. Δεν θα τους περάσει. Μπορεί να ακούγεται στερεότυπο, αλλά οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Θα δώσουν το μήνυμά τους από την πρώτη Κυριακή των εκλογών και τη δεύτερη (αν χρειαστεί), θα επιβραβεύσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη μ’ ένα αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να συνεχίσει απερίσπαστος το τιτάνιο έργο που έχει αναλάβει.

* Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου είναι Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ