22.9 C
Athens

Η εκτίμηση της Goldman Sachs για το ΧΑΑ, τα deal της ΔΕΗ, και τα (υπερ)έσοδα της Coca Cola

Τέλος έβαλε η ΔΕΗ με επίσημη ανακοίνωσή της στα δημοσιεύματα που μιλούσαν για κλεισμένο deal εξαγοράς του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren στα Σκόπια. Στην ουσία η πληροφορία αυτή ήταν ένα ράδιο αρβύλα που ξεκίνησε από την (όχι αθώα) τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Ζάεφ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που μιλούσε για εξαγορά της ΔΕΗ στη γείτονα χώρα. Η ΔΕΗ έχει υποβάλει ως μέρος κοινοπρακτικού σχήματος με την Archirodon προσφορά στο διαγωνισμού του αρμόδιου υπουργείου για την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού έργου ισχύος 333 MW και για την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμούς Tikves. Ωστόσο το σχήμα βρίσκεται ακόμα σε επικοινωνία με τους φορείς και τις εταιρείες, καθώς τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αντίθετα η όλη διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό ακόμα στάδιο.

Τέσσερις κατασκευαστικές υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρώτη φάση του διαγωνισμού που αφορά στην επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον. Το έργο έχει προϋπολογισμό 550 εκατ. Ευρώ και στο διαγωνισμό κατέβηκαν οι ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η μελέτη και κατασκευή τριών αντικειμένων μεταξύ των οποίων η επέκταση της γραμμής προς Ίλιον περιλαμβανομένου και του σταθμού Επιβίβασης, η επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα και η αναβάθμιση και η αντικατάσταση υφιστάμενων συστημάτων των γραμμάτων 2 και 3 του Μετρό.

H άρση των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε τη Lamda Development σε αυξημένα έσοδα το 2022, κυρίως από τα εμπορικά κέντρα. Κρατάμε από τα αποτελέσματα το γεγονός πως η εταιρεία άρχισε να μετρά έσοδα από την πώληση ακινήτων στο Ελληνικό, τα οποία προκαλούν…ίλιγγο. Ειδικότερα οι εισπράξεις από τις πωλήσεις ακινήτων ανέρχονται σε 1,18 δισ. Ευρώ έως σήμερα. Οι καταθετειμένες μάλιστα προκαταβολές πελατών ανέρχονται σε 216 εκατ. Ευρώ, ενώ το σύνολο του ποσού του 1,18 δισ. Ευρώ έχει υπογραφεί σε συμβολαιογραφική πράξη. Ειδικότερα έχουν ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία για 19 οικόπεδα για Βίλες, από το σύνολο των 28 οικοπέδων. Οι πληρότητες είναι μεγάλες και για τους ουρανοξύστες ενώ τα μικτά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων για την πρώτη πενταετία υπολογίζονται σε 214 εκατ. Ευρώ.

Iσχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων της σε οργανική βάση κατά 22,2% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η Coca Cola HBC,με το μέγεθος να αφορά τις αγορές πλην Ρωσίας και Ουκρανίας. Τα συνολικά καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16,2% σε οργανική βάση. Η αύξηση των καθαρών εσόδων αποδίδεται στο μείγμα τιμών, καθώς η εταιρεία προέβη σε δράσεις για την αντιμετώπιση της επίδρασης του πληθωρισμού στα κόστη. Η Coca-Cola HBC είδε αύξηση του όγκου πωλήσεων στα ανθρακούχα αναψυκτικά, στα ποτά ενέργειας και τον καφέ, που αντισταθμίστηκε από μειώσεις στην κατηγορία των μη ανθρακούχων αναψυκτικών, κυρίως εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης στην κατηγορία του νερού, με αποτέλεσμα οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων να παραμείνουν αμετάβλητοι. Κατέγραψε ακόμη συνεχιζόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς σε αξία, με το μερίδιο των έτοιμων προς κατανάλωση μη αλκοολούχων αναψυκτικών να αυξάνεται κατά 70 μονάδες βάσης και αυτό των ανθρακούχων αναψυκτικών να αυξάνεται κατά 10 μονάδες βάσης.

«Ταύρος» για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η Goldman Sachs τονίζοντας πως η δίκαιη τιμή για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1.200 μονάδες, προβλέποντας δηλαδή μια περαιτέρω άνοδο άνω του 18%. Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος η Ελλάδα είναι η αγαπημένη αγορά στην Ευρώπη, είναι υποτιμημένο, ενώ όταν παρέλθει η πολιτική αβεβαιότητα, η επενδυτική βαθμίδα θα δώσει φτερά. Πρόκειται για την αγορά με τις καλύτερες αποδόσεις, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Goldman.

Τρία στοιχεία κρατάμε από τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε η R Energy 1. Πρώτον η εταιρεία βάζει (αργά) πλώρη για την εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Δεύτερον, στο προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα πράσινα έργα με στόχευση τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Τρίτον, το 2022 ξεκίνησε τη λειτουργία του το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρείας στην Κόρινθο (Στεφάνι) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 10 MW που παρήγαγε το 51% της συνολικής παραγωγής του 2022. Η εταιρεία κατέγραψε αύξηση συνολικών λειτουργικών εσόδων κατά 24,6% το 2022 φτάνοντας τα 4,5 εκατ. Ευρώ από τα 3,6 εκατ. Ευρώ το 2021. Παράλληλα το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε στο 35,3% σε ετήσια βάση στα 2,9 εκατ. Ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,4 εκατ. Ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 31,8% των συνολικών εσόδων, αυξημένα 48,5% συγκριτικά με το 2021.

Επιταχύνεται ο μετασχηματισμός της Intracom σε fund με την εταιρεία να μετατρέπεται σε fund που θα επενδύει στους εξής τομείς: Κυρίως σε real estate και ξενοδοχεία, καθώς επίσης και σε ναυτιλία, τεχνολογία και συμμετοχές σε άλλες εταιρείες. Σε ό,τι αφορά στην Intracom Defense η πώληση προχωρά με πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει κλείσει η πώληση σε ισραηλινή εταιρεία και τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται προσεχώς. Ο όμιλος με φόντο τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 184 εκατ. Ευρώ (από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων – Intrakat, Intrasoft) αναμένεται να προχωρήσει στις επόμενες επενδύσεις που θα αφορούν στο real estate.

Η στήλη είχε προϊδεάσει για τις κινήσεις της Epsilon Net σχετικά με εξαγορές και τις κινήσεις της για ενίσχυση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου. Στο ραντάρ της εταιρείας βρίσκονται και άλλες κινήσεις εξαγοράς μικρότερων εταιρειών που διαθέτουν συμπληρωματικό χαρτοφυλάκιο με το δικό της. Τελευταία κίνηση της εισηγμένης είναι η εξαγορά του 60% της εταιρείας Netera που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην ανάπτυξη και παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής για επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού τομέα. Η εταιρεία υποστηρίζει λύσεις σε περισσότερα από 800 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης στους πελάτες. Δραστηριοποιείται σε web cloud τεχνολογίες και καινοτομικές διαδικασίες εύκολης παραμετροποίησης μέσω συστημάτων τεχνολογικών.

Υψηλές πτήσεις για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται η Eurobank Equities διατηρώντας σύσταση buy και βλέποντας νέο ράλι από 24% έως 51%. Οι τράπεζες, σύμφωνα με την ανάλυση, διαθέτουν καλά κεφαλαιακή διάρθρωση, αυξημένη ρευστότητα και επιστρέφουν στην κερδοφορία και τη διανομή μερισμάτων. Η παραπάνω εικόνα σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων δημιουργούν τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που οδηγούν στην αναθεώρηση των τιμών στόχων για τις μετοχές και σε ράλι.

Κατά 10,2% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της Performance Technologies σε ενοποιημένη βάση για το 2022, και ανήλθε στο ποσό των 41.913 χιλ. Ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 14,9%, στα 12.928 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 1%, στα 5.203 χιλ. ευρώ, καθώς το 2022 αυξήθηκαν σημαντικά οι δαπάνες μισθοδοσίας της μητρικής Εταιρείας που σχετίζονται με την ανάπτυξη της σε διάφορους τομείς δραστηριότητας. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 9,8%, στα 3.812 χιλ. Ευρώ. Στην ανακοίνωση της Performance Technologies τονίζεται: «Το 2022 ήταν χρονιά ορόσημο για την Εταιρεία. Ολοκληρώσαμε στο τέλος του 2021 την πρώτη αύξηση κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε μεγάλα και έγκυρα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενισχύοντας σημαντικά τα κεφάλαια και την μετοχική μας βάση. Οι πόροι της αύξησης ήταν επομένως στη διάθεση της διοίκησης από την αρχή του 2022 και έδωσαν το απαραίτητο momentum και εμπιστοσύνη να εξελίξει και να προσαρμόσει τη στρατηγική της στις καινούργιες προκλήσεις της αγοράς».

Τα €5 εκατ. αναμένεται να φτάσει η επένδυση των αδερφών Γεωργιάδη στην Μπουτάρης και περιλαμβάνει επενδύσεις στα εμπορικά σήματα, ανανέωση εγκαταστάσεων, ενδυνάμωση της εταιρείας στο εξωτερικό και περιβαλλοντική αναβάθμιση. Ταυτόχρονα, τα δύο αδέρφια από την Σουηδία προχωρούν με την Premia, εντός του 2023, το project του εμπορικού Athens Heart, που θα μετατραπεί σε χώρους γραφείων, πράσινου χαρακτήρα, και θα ξεκινήσει να λειτουργεί το β’ εξάμηνο του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ