today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

Η ανάπτυξη υποδομών και οι επενδύσεις στην luxury αγορά, το «κλειδί» για τον τουρισμό την επόμενη δεκαετία

Η ανάπτυξη των υποδομών με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητα των προορισμών και η επένδυση στη luxury αγορά είναι τα σημεία «κλειδιά» για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως ειπώθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο πάνελ “GREEK TOURISM: THE NEXT DECADE. BUILDING ON PRESENT SUCCESS” κατά τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα του τουρισμού φέτος, όπως επεσήμανε ο Γιάννης Παράσχης CEO Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, φαίνεται πως διανύουμε μια πολύ καλή χρονιά παρά τα όποια προβλήματα (ενεργειακό, αύξηση πληθωρισμού κτλ) και το γεγονός ότι ακόμη κάποιες αγορές είναι κλειστές. Ωστόσο, υπάρχει έντονη δυναμική από χώρες όπως η ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα πάνε πολύ καλά. «Στην Αθήνα είμαστε πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι και ήδη πάνω από το 3,5% σε σχέση με το 2019 και αυτό γιατί έχουμε ένα πολύ δυνατό brand που χτίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και μες την πανδημία. Παρόλα αυτά, είμαστε ακόμη σε μεταβατικό στάδιο», σημείωσε ο κ. Παράσχης. Όπως τόνισε ο ίδιος, φαίνεται πως το ενδιαφέρον των νέων ηλικίας 18 με 24 ετών στρέφεται στα ταξίδια, καθώς προτιμούν να συλλέγουν εμπειρίες και όχι αντικείμενα. Υπάρχει επίσης αύξηση της αναγνωρισιμότητας της χώρας ως προορισμού αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία, το 95% των επισκεπτών της Αθήνας, θα πάει στην Ακρόπολη και αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές που έχουν σχέση με κλασικά προϊόντα δέχονται μεγαλύτερη πίεση. Ο κ. Παράσχης τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στον τομέα του luxury καθώς σημειώθηκε αύξηση κατά 9% στις επενδύσεις σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Στη σημασία που έχει η στροφή στη luxury αγορά αναφέρθηκε και η Κωνστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου, CEO, Phaea Resorts, καθώς όπως είπε μεταβαίνοντας σε ένα ακριβότερο τουριστικό προϊόν αυξάνονται και τα έσοδα, ενώ τόνισε ότι το Luxury market είναι πιο ανθεκτική σε κρίσεις. Θετικό χαρακτήρισε επίσης, το γεγονός ότι πλέον αναγνωρίζουμε την αξία με βάση τον τζίρο και όχι τις πληρότητες.

Ο Σταμάτης Χατζηλαζάρου, President & Managing Director της Hotels Collection, μίλησε για τη σημασία και τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν οι tour operators στο νησί της Ρόδου, παρότι η τεχνολογία έχει οδηγήσει στην αύξηση των ιντερνετικών κρατήσεων. Αναφέρθηκε επίσης και στον μαζικό τουρισμό και τόνισε: «Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα καταστήσουν τον τουρισμό βιώσιμο και να επεκτείνουμε την σεζόν ώστε να υπάρχει και για τους εργαζόμενους μια πιο σταθερή βάση».

Από την πλευρά της, η Κλειώ Λασκαρίδη, President, Lampsa Hotels, υπογράμμισε ότι το luxury είναι πιο ανθεκτικό και υπάρχουν προοπτικές να αναπτυχθεί αρχικά τουλάχιστον στην Αθήνα. «Έχουμε πολλά περιθώρια γιατί είμαστε πίσω ακόμη σε αυτόν τον τομέα, δεν αρκούν μόνο οι υποδομές χρειάζεται να υπάρχει και το experience. Είμαστε αισιόδοξοι και εκτιμώ ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η Αθήνα θα αλλάξει», επεσήμανε.

Εκείνο στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή και να υπάρξει διαχείριση είναι οι υποδομές και η γεωγραφική συγκέντρωση των τουριστών, σύμφωνα με τον κ. Παράσχη. «Έχουμε μια γεωγραφική συγκέντρωση σε συγκεκριμένες περιφέρειες (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνιο) και σε ένα συγκεκριμένο τρίμηνο. Το 2030 περιμένουμε να φτάσουμε τις 40 εκατομμύρια αφίξεις που σημαίνει ότι πρέπει να διευρύνουμε την χρονική και γεωγραφική διασπορά αλλιώς θα μιλάμε για υπερτονισμό σε συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό ο ΣΕΤΕ έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσεων και προτάσεων, βάσει του οποίου πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές, στην τεχνολογία και γενικότερα σε υποδομές που αφορούν στην υγεία, τη διαχείριση των απορριμάτων και του νερού, τα συνεδριακά κέντρα».

Αναφερόμενος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ο κ. Παράσχης είπε ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της βιωσιμότητας και ότι κατάφεραν από το 2005 μέχρι το 2022 και μείωσαν κατά 60% το αποτύπωμα άνθρακα, ενώ με τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου και άλλων δράσεων αναμένεται να είναι το 2025 το μοναδικό ελληνικό ενεργειακά αυτόνομο αεροδρόμιο.

Το θέμα του προσωπικού είναι ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός και όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηλαζάρου, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε αυτό, δημιουργώντας ένα πιο ασφαλές και σταθερό περιβάλλον με την επιμήκυνση της σεζόν και επενδύοντας στην ανάπτυξη πανεπιστημιακών σχολών για τον τουρισμό αλλά και στον τομέα της στέγασης.

Σημειώνεται ότι τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Καραμούζης General Manager, Corporate & Investment Banking, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Η παρακολούθηση του Φόρουμ online είναι ελεύθερη με εγγραφή εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ