today-is-a-good-day
21.3 C
Athens

Το deal της ΑΚΤΩΡ με την Intrakat, οι επενδύσεις της Nestle και η ακαδημία του NBA στην Πύλο…

Προχωρούν με γοργά βήματα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat καθώς η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά. Η απόφαση ελήφθη με απαρτία 87,57% και υπέρ ψήφισε το 100% των παριστάμενων μετόχων. Έως τον Αύγουστο αναμένεται η συμφωνία να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μετά τη συμφωνία αναμένεται η Ελλάκτωρ να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους κλάδους. Ειδικότερα στις παραχωρήσεις, στην πράσινη μετάβαση και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης θα εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα, ενώ η Intrakat αποκτά ανεκτέλεστο ύψους 4 δισ. Ευρώ, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στις κατασκευές. Το τίμημα της συναλλαγής είναι ύψους 224 εκατ. ευρώ.

Ρεκόρ τζίρου κατέγραψε η Sunlight το 2022, ωστόσο η ενεργειακή κρίση επηρέασε σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη. Και αυτό γιατί οι υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και μετάλλων ροκάνισαν τα κέρδη στα 6,4 εκατ. Ευρώ. Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 416,5 εκατ. Ευρώ και φέτος αναμένεται να συνεχιστεί το μπαράζ επενδύσεων. Το 2022 επένδυσε η εταιρεία 83,3 εκατ. Ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό και στην επέκταση της δυναμικότητας ως 9 Gwh και στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Παράλληλα έφερε συστήματα παραγωγής μπαταριών μόλυβδου και λιθίου στο εργοστάσιο της Ξάνθης, ενώ προχώρησε και στην αγορά νεόδμητου βιομηχανικού κτηρίου για τη δημιουργία δεύτερης μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου στη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί και νέα εξαγορά εταιρείας από την Sunlight…

Aκόμη μια αναβάθμιση -η τρίτη κατά σειρά- για την PeopleCert, στον απόηχο των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων της για τη χρήση 2022. Μετά τους οίκους αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s Investors Service, ο διεθνής οίκος S&P Global Ratings («S&P») αναβαθμίζει την PeopleCert σε Β+ από Β με σταθερές προοπτικές. H αναβάθμιση της PeopleCert σημειώνεται ως αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής αύξησης των εσόδων, του υψηλού περιθωρίου κερδοφορίας και της μείωσης του δανεισμού μέσω της ταυτόχρονης αύξησης των κερδών και της δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών για το οικονομικό έτος 2022.

Στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής εισέρχεται η Nestle εξαγοράζοντας το χαρτοφυλάκιο της γνωστής εταιρείας Solgar. Στην ουσία πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα επιχειρηματική μονάδα με Business Executive Officer την Ηρώ Κουμάκη, η οποία θα αναπτύσσει τη δραστηριότητα των συμπληρωμάτων διατροφής. Πρόκειται για μια στοχευμένη κίνηση, καθώς η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη και οι προοπτικές είναι ευοίωνες, καθώς η στροφή των καταναλωτών στο ευ ζην ευνοεί την κατανάλωσή τους.

Ανεβάζει στροφές η DoValue που σχεδιάζει να βγάλει προς πώληση το 2023 μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1 δισ. Ευρώ. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα έσοδα της εταιρείας και να «ελαφρύνει» το χαρτοφυλάκιό της και τα δάνεια αυτά είναι στεγαστικά (κατά κύριο λόγο) και επιχειρηματικά δάνεια.

Η στήλη είχε αναφέρει στο παρελθόν πως η ΔΕΗ ψάχνεται για εξαγορές στα Βαλκάνια. Έτσι λοιπόν ήρθε το νέο deal στη Ρουμανία να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Η ΔΕΗ με στόχο να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη προχώρησε στην εξαγορά των συμμετοχών μειοψηφίας της Fondul έναντι 130 εκατ. Ευρώ. Με αυτή την εξαγορά αποκτά ποσοστά σε διάφορες ενεργειακές εταιρείες που είχε συμμετοχή το ρουμανικό fund. Στην ουσία εδραιώνεται στην αγορά της Ρουμανίας, ενώ έρχονται και άλλες εξαγορές project, σε χώρες των Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται πως το deal έρχεται σε συνέχεια της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας.

Η μεγαλύτερη εξέλιξη ειδησεογραφικά είναι η τροχιοδρόμηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank. Δημιουργείται πλέον ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας στη χώρα μας, ενώ η συγχώνευση με την Παγκρήτια θα πραγματοποιηθεί σε βάθος 12 μηνών. Παράλληλα, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ,κυρίως, η πορεία της Attica Bank εγγυάται από τη συμμετοχή στην ΑΜΚ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με ποσό 40 εκατ. Ευρώ. Η Thrivest αποτελεί το νέο ισχυρό ιδιώτη μέτοχο, ενώ θα δώσει περίπου 60 εκατ. Ευρώ μαζί με την Παγκρήτια. Σημαντικός ο ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα στο deal, καθώς πίεσε προς την εξεύρεση λύσης, ενώ η αποφασιστικότητα του Αλέξανδρου Εξάρχου οδήγησε στην υλοποίηση της συμφωνίας. Το ΤΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ωστόσο θα διατηρήσει ένα ποσοστό περίπου 5%.

Δυνατά αποτελέσματα για το 2022 κατέγραψε η Τέρνα Ενεργειακή επιβεβαιώνοντας πως η μετοχή έχει upside και πως αναπτύσσεται, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον των αγορών. Οι επενδύσεις που πραγματοποιεί είναι σημαντικές και οδηγούν στα αποτελέσματα που είδαμε το 2022. Ειδικότερα, τα έσοδα του Ομίλου, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, αυξήθηκαν σε 298 εκατ. Ευρώ έναντι 273,1 εκατ. ευρώ το 2021, και οδήγησαν την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (adj. EBITDA) στα 164,7 εκατ. Ευρώ (+3,0% y-o-y) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (adj. net profit) στα 69,7 εκατ. Ευρώ (+2,5% y-o-y). Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 45 εκατ. Ευρώ (0,38/μτχ.)έναντι 40,0 εκατ. για το 2021 (0,34/μτχ).

Το National Basketball Association (NBA) και η ΤΕΜΕΣ ανακοίνωσαν πολυετή συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία NBA Basketball School στο Costa Navarino. Το NBA Basketball School θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα απευθύνεται σε νεαρούς παίκτες 6-18 ετών, καθώς και για πρώτη φορά σε ενήλικες άνω των 18 ετών. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνεργασία του NBA με έναν τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη, για τη δημιουργία προγράμματος εκμάθησης μπάσκετ, το οποίο θα προσφέρει 5ήμερη, 3ήμερη και ημερήσια συμμετοχή. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προπονήσεις εντός γηπέδου, ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκμάθηση τεχνικών του μπάσκετ. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από το NBA Basketball School.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ