22.9 C
Athens

Οι ευκαιρίες στα τουριστικά ακίνητα, οι χρηματοδοτήσεις της Πειραιώς και η κερδοφορία της Ελλάκτωρ

Επιχειρηματικά νέα και μόνο επιφυλάσσει σήμερα η στήλη. Το πολιτικό παίγνιο φαίνεται ότι το γυρίζει στα μέτρα της η κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πιέζεται ιδιαίτερα από τα απόνερα Γεωργούλη. Έτσι λοιπόν, το 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία το νέο υπερπολυτελές θέρετρο Varko Bay που θα αναπτυχθεί στη Χερσόνησο Βαρκό του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες το πέντε αστέρων θέρετρο θα αποτελείται από συνολικά 116 πολυτελείς βίλες και 45 branded κατοικίες. Η επένδυση υλοποιείται από την εταιρεία RND Investments και διαθέτει τρία εστιατόρια και μπαρ, όπως και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιος έως 40 μέτρα. Το κόστος της επένδυσης έχει πολλά μηδενικά και ξεπερνά τα 180 εκατ. Ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 500 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διετή κατασκευαστική περίοδο.

Εκτός όμως από την παραπάνω επένδυση πολλά funds και επενδυτικές εταιρείες σκανάρουν την ξενοδοχειακή αγορά για ευκαιρίες. Ισραηλινοί και Αμερικανοί έχουν την τιμητική τους και χτυπούν ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ιόνιο και Κυκλάδες. Όπως αναφέρουν στην αγορά οι ευκαιρίες είναι σημαντικές, καθώς η πανδημική κρίση «στέγνωσε» πολλές εταιρείες από ρευστότητα, αύξησε τα κόκκινα δάνεια και πολλοί επιχειρηματίες θέλουν να πουλήσουν για να ρεφάρουν. Οι αποτιμήσεις είναι καλές, οι προοπτικές του τουρισμού ακόμα καλύτερες και όλα δείχνουν πως η ξενοδοχειακή αγορά βρίσκεται σε αναδιάρθρωση.

Στο ένα δις. Ευρώ φτάνουν τα κεφάλαια που έχει υπό διαχείριση η Τράπεζα Πειραιώς μετά τη λήψη της τέταρτης δόσης κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί και διατεθεί συνολικοί πόροι 1 δισ. Ευρώ. Ειδικότερα η τράπεζα έχει ήδη προσχωρήσει σε χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων ύψους 2,46 δισ. Ευρώ, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 700 εκατ. Ευρώ και κεφάλαια της τράπεζας 580 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα χρηματοδοτούνται και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Συνεχίζει να αβγατίζει τον στόλο της η Αγγελική Φράγκου. Πρόσφατα παρέλαβε το νέο bulk carrier «Navios Altair» χωρητικότητας 182,115 dwt που έχει κατασκευαστεί σε ιαπωνικά ναυπηγεία. Η εταιρεία πλέον έχει στόλο 180 πλοίων, καθώς πριν την παραλαβή ο υπό διαχείριση στόλος έφτανε τα 179 πλοία. Η μέση ηλικία των πλοίων είναι 9,5 έτη. Η ναυτιλιακή έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα για την κατασκευή 12 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έξι δεξαμενόπλοιων και τριών φορτηγών πλοίων.

Με στόχο την αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου της και την αύξηση του υπό διαχείριση ενεργητικού της οδεύει η Trastor στο 2023. Έτσι λοιπόν η εταιρεία real estate προχωρά στην ανακατασκευή του κτηρίου γραφείων στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα αυτού που βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 94. Πρόκειται για ακίνητα επιφάνειας 5.329,58 τ.μ.

Δύο είναι οι προτεραιότητες της Intralot για φέτος. Πρώτον, να βγει η μετοχή από το καθεστώς επιτήρησης και δεύτερον να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει το 2024. Στην ουσία στόχος είναι να ανέβουν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας μετά και την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η είσοδος της θυγατρικής στις ΗΠΑ στο αμερικανικό χρηματιστήριο τρέχει, αν και η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει. Πάντως εντός του έτους θα έχουμε νέα από την αμερικανική αγορά που αφορούν όχι μόνο την εισαγωγή της εταιρείας στη Wall Street, αλλά και νέες λοταρίες.

Σε κέρδη γύρισε η Ελλάκτωρ μετά από χρόνια. Πρόκειται για μια επιβεβαίωση των προσπαθειών που γίνονται από τη διοίκηση. Παράλληλα, μετά και την πώληση της Άκτωρ, η εταιρεία επικεντρώνεται στα πράσινα έργα και στις παραχωρήσεις. Ο λόγος είναι πως οι τελευταίες παρέχουν σταθερά έσοδα, ρευστότητα και βεβαίως κέρδη. Αντίθετα, ο κλάδος των κατασκευών, έχει καθυστερήσεις στην είσπραξη των εσόδων και βεβαίως χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Για αυτό και η πώληση της Άκτωρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ