today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Το καμπανάκι του ΙΟΒΕ, το report της Morgan Stanley και η κόντρα Καμπουρίδη με τους παλιούς του συνεταίρους

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνει η Morgan Stanley με νέο της report. Σύμφωνα με τους αναλυτές το πάγωμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων δεν δημιουργεί προβλήματα στους ισολογισμούς τους, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο με «διαχειρίσιμο» κόστος. Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος οι συστημικές έχουν μειώσει σημαντικά τα κόκκινα δάνεια, έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους και ετοιμάζονται για σημαντική κερδοφορία. Το μέρισμα παραπέμπεται για το 2024, ενώ οι αγορές περιμένουν την επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία εντός του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια και μπορεί να καλύψει τις κεφαλαιακές του ανάγκες.

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ του Μίλτου Καμπουρίδη και της Dolphin Capital Investors. Ο κ. Καμπουρίδης κατέθεσε αγωγή εναντίον της Dolphin, ενώ ρευστοποίησε το σύνολο των μετοχών που κατείχε σε αυτήν. Μάλιστα στο δικόγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται η ανάκληση των δικαιωμάτων χρήσης του σήματος, ενώ προέβη σε καταγγελία παράνομων ενεργειών της Dolphin Capital Investors στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η κατάσταση περιπλέκεται και η αγορά αναμένει τις επόμενες κινήσεις της Dolphin Capital στη δικαστική κόντρα που φαίνεται πως έχει πολλά επεισόδια ακόμα.

Δύο πράγματα κρατάμε από τα αποτελέσματα της Σαράντης και την ενημέρωση της διοίκησης στους αναλυτές και τους θεσμικούς επενδυτές. Πρώτον, το γεγονός πως η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγορά στην αγορά της Ρουμανίας. Δεύτερον, πως η εταιρεία αναμένεται προσεχώς να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά ιδιωτικής ετικέτας. Κάτι που θα φέρει νέες πωλήσεις και επέκταση σε έναν κλάδο που διασφαλίζει αυξημένο περιθώριο κέρδους. Σχετικά με τις προκλήσεις για φέτος περιλαμβάνονται η ενεργειακή κρίση, η αστάθεια στις διεθνείς αγορές και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που συνεχίζονται.

Παρά τις αρνητικές προβλέψεις και την γκρίνια του Απόστολου Βακάκη της Jumbo η εταιρεία καταγράφει σημαντική ανάπτυξη. Ο τζίρος προσεγγίζει το 1 δισ. Ευρώ, ενώ οι επόμενες κινήσεις περιλαμβάνουν νέα καταστήματα στο εξωτερικό. Ειδικότερα αναμένεται ένα μισθωμένο υπερκατάστημα στη Βουλγαρία, ένα ιδιόκτητο υπερκατάστημα στη Ρουμανία και ανάπτυξη του e-shop στη Ρουμανία. Σχετικά με το υπερκατάστημα στην Κύπρο, αυτό αναμένεται να λειτουργήσει είτε προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, είτε προς το πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους.

Καμπανάκια κρούει ο ΙΟΒΕ σε νέα του ανάλυση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, συστήνει συνετή επιδοματική πολιτική και παράλληλα επισημαίνει ότι το πολιτικό ρίσκο μπορεί να τινάξει την οικονομία στον αέρα. Όπως αναφέρει, η μακρά προεκλογική περίοδος και μια αδύναμη κυβέρνηση θα υποσκελίσει τις προσπάθειες για επενδυτική βαθμίδα, την οποία όμως βλέπει εντός του τρέχοντος έτους. Ο πληθωρισμός θα καταγράψει μεγάλη μείωση φέτος και η ανάπτυξη θα κινηθεί πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Yψηλές πτήσεις καταγράφει η Prodea, το ενεργητικό της οποίας ξεπερνά πλέον τα 3 δισ. Ευρώ! Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2022 39,3% στα 186,9 εκατ. Ευρώ, ενώ ο τζίρος των μισθωμάτων αυξήθηκε 11,6%. Η αύξηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης των έργων ανάπτυξης, των νέων επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και των νέων εκμισθώσεων στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας. Κρατάμε από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δύο στοιχεία. Πρώτον, ότι χρήζουν προσοχής η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ακινήτων και η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Δεύτερον, πως καταγράφεται αυξητική τάση στα επίπεδα των μισθωμάτων στους κλάδους της ελληνικής αγοράς ακινήτων, με αποτέλεσμα η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους να εξισορροπηθεί.

Ιδιαίτερα θετικά έκλεισε το 2022 για την Epsilon Net με την εταιρεία να καταγράφει δυναμική αύξηση 48,69% στα έσοδα και 69,81% στα καθαρά κέρδη. Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 75,11 εκατ. Ευρώ, έναντι 50,51 εκατ. Ευρώ το 2021, ενώ τα EBITDA στα 25,05 εκατ. Ευρώ το 2022, έναντι 15,09 εκατ. Ευρώ το 2021, με αύξηση 65,99%. Η είδηση, όπως μαθαίνει η στήλη, είναι πως η εισηγμένη ψήνει νέα εξαγορά εταιρείας, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται προσεχώς. Μικρομεσαίες εταιρείες με χαρτοφυλάκιο προϊόντων που κουμπώνουν με τα προϊόντα της Epsilon Net και δραστηριοποιούνται σε νέες αγορές βρίσκονται στο ραντάρ της εισηγμένης.

Γυρίζει σελίδα η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη σημειώνοντας καθαρά κέρδη 11,9 εκατ. Ευρώ το 2022. Η εταιρεία σημείωσε ικανοποιητική λειτουργική κερδοφορία και το στοίχημα τώρα είναι η εισαγωγή της θυγατρικής στις ΗΠΑ στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Τα στελέχη της εταιρείας συχνά μεταβαίνουν στις ΗΠΑ προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι εισαγωγής. Στα highlights του 2022 περιλαμβάνεται η εξόφληση των ομολόγων και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 129 εκατ. Ευρώ που προσέλκυσε την Standard General ως στρατηγικό επενδυτή.

Με τους επενδυτικούς οίκους να αυξάνουν συνεχώς την τιμή στόχο της Mytilineos δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η κίνηση της διοίκησης της εταιρείας για απόκτηση ιδίων μετοχών στα 40 ευρώ από τα 25 ευρώ προηγουμένως. Οι μέτοχοι έδωσαν επίσης το πράσινο φως στην έγκριση της διάσπασης των κλάδων υποδομών και παραχωρήσεων. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Fitch αναβάθμισε την εταιρεία που βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα.

Αυξάνουν τις επενδύσεις τους οι εφοπλιστές με στόχο την πράσινη μετάβαση. Έτσι λοιπόν το κρεσέντο των επενδύσεων περιλαμβάνει πλέον LPG, LNG και πλοία που κινούνται με αμμωνία και εναλλακτικά καύσιμα. Στόχος είναι έως το 2030 το 30% του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών να κινούνται στον αστερισμό της πράσινης μετάβασης με πλεύση των πλοίων με φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους.

Aπό τον Μάιο ξεκινά το «πάγωμα» των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων όπως ανακοίνωσαν οι συστημικές. Αφορούν δάνεια που έχουν εκταμιευθεί έως τον Δεκέμβριο του 2022 και το «κλείδωμα» των επιτοκίων αφορά για 12 μήνες. Σε περίπτωση που τα επιτόκια μειωθούν από την ΕΚΤ, σε διάστημα ενός έτους, τότε η διαφορά περνάει υπέρ των δανειοληπτών. Σίγουρα, θετική εξέλιξη με την κάθε συστημική τράπεζα να ακολουθεί ξεχωριστή πολιτική και όλες όμως να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Υψηλές πτήσεις κατέγραψε η Motor Oil το 2022. Ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 16,6 δισ. Ευρώ το 2022 σημειώνοντας μεγάλη άνοδο κατά 61,99% συγκριτικά με το 2021. Την ίδια στιγμή τα κέρδη έφτασαν τα 967,2 εκατ. Ευρώ. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα έρχονται μετά την ενδυνάμωση του δολαρίου, την αύξηση των περιθωρίων διύλισης και βεβαίως της ζήτησης που παρέμεινε υψηλή. Οι πρώτοι μήνες του 2023 κινούνται επίσης θετικά με την εταιρεία να περιμένει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας νάφθας.

Tελευταίες πινελιές μπαίνουν στο σχεδιασμό των τραπεζών για το «πάγωμα» των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια. Όπως μαθαίνει η στήλη έχει ήδη δοθεί έγκριση από τον επόπτη της ΕΚΤ και μάλιστα το μέτρο αναμένεται να διευρυνθεί. Ειδικότερα, εκτός απροόπτου, το μέτρο θα περιλαμβάνει τα ρυθμισμένα δάνεια που έχουν περάσει στα funds και η καταβολή της δόσης θα γίνεται κανονικά, καθώς επίσης και τα επισκευαστικά δάνεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο πλέον αφορά σε 500.000 στεγαστικά δάνεια, με το κόστος για τις τράπεζες να είναι διαχειρίσιμο και στη χειρότερη περίπτωση να φτάσει τα 100 εκατ. Ευρώ αθροιστικά για τις συστημικές.

Tέλος εποχής για την Dionic, της οποίας η μετοχή τελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναστολή. Οι μετοχές της εταιρείας θα διαγραφούν από το ταμπλό, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η διαγραφή από τα συστήματα θα γίνει στις 21 Απριλίου. Πάντως, για τα ακίνητα της εταιρείας ακούγονται διάφορα, όπως και για το μέλλον της εταιρείας, χωρίς να αποκλείεται να ακούσουμε για εξαγορά προσεχώς. Πάντως, η διαγραφή από το ταμπλό μειώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία, καθώς θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει όχημα εισαγωγής μιας εταιρείας που θα την αγόραζε, για είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μιας και πιάσαμε τα του Χρηματιστηρίου Αθηνών η στήλη πληροφορείται πως η ΕΧΑΕ ετοιμάζεται για παροχή κινήτρων για νέους κωδικούς. Δηλαδή για να αρχίσουν να ασχολούνται με το Χρηματιστήριο και νέοι άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν ασχολούνταν. Στο τραπέζι και η συνεργασία με Χρηματιστήρια του εξωτερικού, προκειμένου το ΧΑ να αναπτυχθεί και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά, καθώς μόνο για φέτος δρομολογούνται δύο νέες εισαγωγές από τον κλάδο του real estate.

Εμφανείς είναι οι επιπτώσεις των αναταράξεων στις αγορές στην Alpha Trust. Το αβέβαιο περιβάλλον οδήγησε σε πτώση των οικονομικών μεγεθών. Ωστόσο, το κέρδος για την εταιρεία είναι πως διατήρησε τα υπό διαχείριση κεφάλαια. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το 2022 διαμορφώθηκε στα 7,04 εκατ. Ευρώ από 9,75 εκατ. Ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν βουτιά στα 515 χιλ. Ευρώ, έναντι 3,13 εκατ. Ευρώ το 2021, ενώ τα συνολικά κέρδη από συνεχιζόμενες και διακοπτόμενες δραστηριότητες ανήλθαν το 2022 στα 589 χιλ. Ευρώ.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στον κλάδο Πληροφορικής και Τεχνολογίας. Οι παίκτες της αγοράς, μικροί και μεγαλύτεροι, ετοιμάζονται για νέες εξαγορές με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάπτυξη σε νέες αγορές και προϊόντα. Μετά τους μεγάλους του κλάδου, όπως πληροφορείται η στήλη, και η Profile αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγορές μικρότερων εταιρειών. Ήδη δύο βρίσκονται στο ραντάρ της εισηγμένης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ