today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η Φινλανδία είναι πλέον επισήμως το 31ο μέλος του NATO

Επισήμως η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρέδωσε στον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαουλί Νιίστο, το πρακτικό εισδοχής της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, χαιρέτισε την παράδοση από την Τουρκία του επικυρωμένου πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο τώρα τίθεται σε ισχύ.

Η σημαία της Φινλανδίας θα υψωθεί μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια μιας τελετής, παρουσία του προέδρου Σαουλί Νιινίστο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Από σήμερα θα κυματίζουν 31 σημαίες στο ΝΑΤΟ – ως σύμβολο της ενότητας και της αλληλεγγύης μας», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, λίγο πριν από την τελετή έπαρσης της σημαίας.

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι καλή για την ίδια τη χώρα, για την ασφάλεια των σκανδιναβικών χωρών και για το ΝΑΤΟ συνολικά», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόσθεσε: «Είμαι βαθιά περήφανος που καλωσορίζω τη Φινλανδία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να καλωσορίσω και τη Σουηδία το συντομότερο δυνατό. Σε τέτοιους καιρούς οι φίλοι και οι σύμμαχοι είναι πιο σημαντικοί παρά ποτέ και η Φινλανδία τώρα έχει τους ισχυρότερους φίλους και συμμάχους στον κόσμο».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ήθελε να κλείσουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη, «αλλά σήμερα αποδείξαμε στον κόσμο ότι απέτυχε, ότι η επιθετικότητα και ο εκφοβισμός δεν λειτουργούν. Αντί για λιγότερο ΝΑΤΟ επέτυχε ακριβώς το αντίθετο, περισσότερο ΝΑΤΟ και η πόρτα μας παραμένει ορθάνοιχτη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Νιίστο τόνισε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Φινλανδία και για το ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για την ευτυχία των ανθρώπων», τόνισε και ευχήθηκε σύντομα η Σουηδία να γίνει το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ