today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Το mega deal στις κατασκευές, η ανάπτυξη της “Μοτοδυναμική” και το πολιτικό άρωμα της έκθεση της Goldman Sachs

Όλη η αγορά σήμερα κινείται στους ρυθμούς του μεγάλου deal μεταξύ Intrakat και ΑΚΤΩΡΑ που αλλάζει τον χάρτη στις κατασκευές. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κίνηση  κίνηση της διοίκησης Εξάρχου και των νέων βασικών μετόχων της (Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης, Εξάρχου) προκειμένου να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα πρωταγωνιστικό ρόλο (και) στις εγχώριες κατασκευές. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει ανεκτέλεστο €4 δισ. (€2,7 δισ. η Άκτωρ και €1,3 δισ. η Intrakat, όπως προκύπτει από τα στοιχεία ενεαμήνου 2022). Ήδη, και οι δύο εταιρείες έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ΝΑ Ευρώπη, το οποίο θα διευρυνθεί ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του ομίλου Intrakat και εκτός συνόρων. Αντίστοιχα, θα προκύψουν άμεσες συνέργειες από την αυτόματη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του νέου σχήματος σε σειρά από κοινοπραξίες μεγάλων έργων

Παράταση πήρε ο διαγωνισμός για το σημαντικό έργο του ΒΟΑΚ που αφορά στο τμήμα Χανιά – Χερσόνησος. Το project έχει προϋπολογισμό 1,1 δισ. Ευρώ και είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου. Η νέα ημερομηνία κατάθεσης προσφορών είναι στις 20 Απριλίου μετά από αιτήματα των ενδιαφερομένων. Τα σχήματα που έχουν περάσει στη β’ φάση του διαγωνισμού είναι η Άκτωρ, η ΤΕΡΝΑ, η ΑΒΑΞ, η Vinci και η Mυτιληναίος – Acciona. Λόγω του ύψους του έργου και της πολυπλοκότητάς του δεν αποκλείεται να δούμε και νέα σχήματα στο διαγωνισμό, με αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα. Σε κάθε περίπτωση το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει νέα παράταση, παρά τις εκλογές και το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί.

Ο φράκτης του Έβρου θα τελειώσει δήλωσε ο πρωθυπουργός και οι πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα Παρασκευή θα υπογραφεί το έργο ύψους 80 εκατ. Ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει η κοινοπραξία Τέρνα – Ιντρακάτ. Αφορά στην κατασκευή τεχνητού εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος του φράχτη και αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, για ευνόητους λόγους, το έργο να μην καθυστερήσει, αλλά να προχωρήσει.

Ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψε το 2022 η Μοτοδυναμική με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 132 εκατ. Ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 39,4% συγκριτικά με το 2021. Τα EBITDA ανήλθαν στα 25,2 εκατ. Ευρώ, με άλμα 78% και τα αποτελέσματα προ φόρων στα 14,2 εκατ. Ευρώ υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα του 2021. Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε η ώρα για τους μετόχους να πάνε ταμείο, καθώς το ΔΣ θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση διανομή μερίσματος στους μετόχους 0,90 ευρώ/μετοχή, έναντι 0,04 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα ηνία των πωλήσεων κατέχουν οι μηχανές Yamaha και οι πωλήσεις αυτοκίνητων Porsche, ενώ εντυπωσιακή ανάκαμψη κατέγραψε η δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt). Οι προοπτικές για φέτος είναι θετικές.

Πολιτικοοικονομικό άρωμα είχε η έκθεση της Goldman Sachs. Oι αναλυτές βλέπουν πως είναι πιθανή η επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, όταν αξιολογούμαστε από τηνStandard & Poor’s και συνεργασία μετά τις δεύτερες κάλπες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν βελτίωση της εικόνας του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, μείωση των κόκκινων δανείων και ανάπτυξη το 2023 και το 2024. Η αμερικανική επενδυτική αναφέρει πως είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα στηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Σημαντική εξέλιξη στην αγορά ενέργειας καθώς Mytilineos και Blue Grid εγκαινιάζουν ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη βιώσιμη ενεργειακή τροφοδοσία βιομηχανιών, οχημάτων και πλοίων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η Blue Grid γίνεται η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί τη νέα εγκατάσταση φόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων του ΔΕΣΦΑ στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας.

Εγκρίθηκε η μεταβίβαση εκτάσεων των πρώην ορυχείων από τη ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο. Οι εκτάσεις έχουν εμβαδόν 97 χιλ. τ.μ. Και πρόκειται να αξιοποιηθούν από το δημόσιο για αγροτικές, τουριστικές και επιχειρηματικές χρήσεις, ενώ η ΔΕΗ θα κρατήσει ορισμένες εκτάσεις προκειμένου να αναπτύξει φωτοβολταϊκά πάρκα 5 GW. Όπως αναφέρθηκε χθες στη Γενική Συνέλευση η ΔΕΗ θα κερδίσει πάνω από 140 εκατ. Ευρώ, όχι μόνο από τη μεταβίβαση των εκτάσεων, αλλά και από τη συντήρηση και αποκατάσταση των παραπάνω εκτάσεων.

Ικανοποίηση στην αγορά από τη νέα θετική έκθεση της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρουν στην αγορά πλέον είναι σαφές πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει σελίδα και μόλις υπάρξει πολιτική σταθερότητα αυτό θα αποτυπωθεί και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με την Moody’s οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χάσουν από τα ομόλογα τον επόμενο ενάμιση χρόνο, ενώ θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια περίπου στο 5%. Παράλληλα αναμένεται να σημειώσουν αυξημένη κερδοφορία, το μέρισμα είναι κοντά και θα στηρίξουν deals, έργα και νοικοκυριά με χορηγήσεις δανείων. Τέλος, και είναι σημαντικό αυτό, δεν βλέπει επιπτώσεις στους ισολογισμούς από τα αυξημένα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χαμόγελα στην κυβέρνηση από το ποσό που άντλησε το ελληνικό δημόσιο από το νέο πενταετές ομόλογο. Κυρίως όμως τα μηνύματα που στάλθηκαν από τη ζήτηση είναι πολύ θετικά και αυτό γιατί οι προσφορές άγγιξαν τα 16 δισ. Ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες βάσης επί του swap, δηλαδή περίπου στο 3,92%, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν 5 μονάδες βάσης υψηλότερη. Την έκδοση ανέλαβαν να τρέξουν η BNP Paribas, η Citi, η Deutsche Bank, η Morgan Stanley, η Nomura και η Τράπεζα Πειραιώς.

Στην ελληνική αγορά εισήλθε και επίσημα η WorldHotels. Πρόκειται για ένα διεθνούς φήμης agency με πάνω από 200 ξενοδοχεία που τα κατατάσσει σε κατηγορίες ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν 52 χρόνια και είναι μέλος του ομίλου BWH Hotel Group. Η πρώτη της κίνηση έχει από τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, όπου ενέταξε το γνωστό Makedonia Palace στην κατηγορία Luxury Collection.

Γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα. Πολλές επενδύσεις σε ξενοδοχεία, από την Goldman Sachs στην Χαλκιδική, έως boutique hotels στη Θεσσαλονίκη. Η κινητικότητα εντείνεται και δεν αφορά μόνο μεγάλους ομίλους και funds, αλλά και family offices που βλέπουν ευκαιρίες ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο στη Χαλκιδική από το 2020 έχουν επενδυθεί περίπου 250 εκατ. Ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ