today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Τα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ουκρανία έχουν μειωθεί στη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου,

Τα ποσοστά εγκληματικότητας μειώθηκαν στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, κυρίως λόγω των αστυνομικών μέτρων καταστολής σε βάρος εγκληματικών συμμοριών στις αρχές του πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο.

Ο Κλιμένκο δήλωσε στο Reuters ότι οι υποθέσεις εγκλημάτων έχουν μειωθεί έως και 50% για κάποια κατηγορίες αδικημάτων κατά τους 13 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, αν και η αστυνομία έχει καταγράψει δεκάδες χιλιάδες καταγγελίες σε βάρος των ρωσικών στρατευμάτων για εγκλήματα πολέμου.

«Η κατάσταση με το έγκλημα είναι απολύτως υπό έλεγχο στη χώρα μας σήμερα», δήλωσε ο Κλιμένκο σε συνέντευξη στην πρωτεύουσα Κίεβο χθες, Πέμπτη, χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι τα εγκλήματα που έχουν περιοριστεί και πώς έχουν επηρεαστεί τα σοβαρά εγκλήματα, όπως οι δολοφονίες.

«Αυτό οφείλεται στη μάλλον σοβαρή δουλειά που κάναμε από την πρώτη ημέρα του πολέμου. Πήραμε όλες τις οργανωμένες ομάδες υπό τον έλεγχό μας στις 24 Φεβρουαρίου (2022). Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε τον πλήρη έλεγχο των δρόμων και των εγκλημάτων δρόμου τις πρώτες ημέρες του πολέμου». Ο υπουργός δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τα μέτρα που ελήφθησαν.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κινούνταν προς το Κίεβο στην αρχή του πολέμου, η κυβέρνηση παρότρυνε τους Ουκρανούς να πάρουν όπλα και διένειμε χιλιάδες τουφέκια και άλλα πυροβόλα όπλα σε δυνάμεις άμυνας των πολιτών στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις.

Ένα χρόνο και πλέον αργότερα, όλα αυτά τα όπλα είναι καταγεγραμμένα, όπως και άλλα όπλα που οι Ουκρανοί είχαν ήδη στην ιδιοκτησία τους, δήλωσε ο Κλιμένκο.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως η αστυνομία αντιμετωπίζει τις απόπειρες εγκληματιών να εξαπατήσουν τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν περιοχές στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως ευπαθείς καθώς αγωνιούν να βρουν νέο κατάλυμα.

Ο Κλιμένκο δήλωσε ότι ξεκίνησαν εκστρατείες προκειμένου να ενημερωθούν αυτοί οι άνθρωποι και η Ουκρανία μοιράζεται πληροφορίες με τις αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών προκειμένου να βοηθήσει να προστατευθούν οι Ουκρανοί που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Κλιμένκο, 50 ετών, ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα τον Ιανουάριο αφού ο προκάτοχός του σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου, και ο διορισμός του επικυρώθηκε τον επόμενο μήνα. Πριν από αυτό, ήταν αρχηγός της αστυνομίας από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο Κλιμένκο δήλωσε η αστυνομία μετακινείται σε περιοχές μόλις αυτές ανακαταλαμβάνονται από τις ρωσικές δυνάμεις –όπως το Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία και η Χερσώνα στο νότιο τμήμα της χώρας– για να προστατεύσει τους κατοίκους από εγκληματίες.

«Αντιμετωπίζουμε εγκληματίες που συνεχίζουν να παραμένουν σε απελευθερωθέντα εδάφη στις περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας, όπου θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να νιώθει όσο το δυνατόν πιο ασφαλής μετά την εκδίωξη των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων από αυτές τις περιοχές», δήλωσε.

Ο Κλιμένκο δήλωσε ότι υπηρεσίες επιβολής του νόμου διενεργούν έρευνες σε βάρος φερόμενων ως συνεργατών, με στόχο να τους «απομακρύνουν». Ο ίδιος είπε ότι ο αριθμός των συνεργατών στις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών ήταν λιγότερος του 1% των εργαζομένων.

Η αστυνομία έχει επίσης σημαίνοντα ρόλο στην καταγραφή καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου σε περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, ενώ η χώρα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς.

Ο Κλιμένκο δήλωσε ότι έως τώρα 70.000 φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου έχουν καταγραφεί από την εθνική αστυνομία, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες για τις καταγγελίες αυτές. Η Ρωσία αρνείται ότι τα στρατεύματά της έχουν διαπράξει φρικαλεότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ