today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Διαδικτυακή εκδήλωση για την κοινωνική οικονομία από την Ανανεωτική Αριστερά και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιασλδημοκρατία στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ

Η Ανανεωτική Αριστερά και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πραγματοποίησαν χθες διαδικτυακή εκδήλωση για την Κοινωνική Οικονομία.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Θόδωρος Μαργαρίτης, γραμματέας Ανανεωτικής Αριστεράς, Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Ιωάννης Λαγός, Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Φορέων ΚΑλΟ, Γιώργος Σιακαντάρης, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, και Σύρος Κοσκοβόλης, εμπειρογνώμονας κοινωνικής οικονομίας.

Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Τα προβλήματα επιτείνουν η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση που δεν έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με το πρόγραμμά του και συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει προτείνει μόνιμες λύσεις και όχι τα επιδόματα ευκαιρίας της κυβέρνησης. Η κοινωνική σταθερότητα είναι σημαντικό κεφάλαιο του προγράμματός μας. Κομβικό ζήτημα για την χώρα και την οικονομία είναι η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ το διαχειρίστηκε τραγικά υπέρ των ημετέρων και βγάζοντας εκτός τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού επιλέχθηκε οι χρηματοδοτήσεις να γίνουν μέσω των τραπεζών εξαιρώντας στην πράξη το 80%-85% των ελληνικών επιχειρήσεων. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας. Η είσοδος των ξένων funds τα οποία αγοράζουν τμήματα της δανειζόμενα πολλές φορές από ελληνικές τράπεζες είναι ένα πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας και πρέπει να το δούμε όλα τα κόμματα.

Θόδωρος Μαργαρίτης: Η υπόθεση της Κοινωνικής Οικονομίας βάζει στο τραπέζι τις ιδέες των συνεταιρισμών, της αλληλεγγύης, της αποκέντρωσης. Θέτει προτεραιότητα στα κοινωνικά χαρακτηριστικά της οικονομίας απέναντι στον σημερινό «τουρμπο-καπιταλισμό» προσπαθεί να δώσει πρακτικές λύσεις για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνδιαλεγόμενη με πολιτικές και δράσεις του κράτους πρόνοιας.

Μιχάλης Χάλαρης: Ως γνήσιοι εκφραστές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας πιστεύουμε στην κοινωνική οικονομία, ως ένα σημαντικό στοιχείο στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας πρωτοστατούν στην λήψη μέτρων για την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένα ολοκληρωμένα προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το Κοινωνικό Ταμείο.

Γιώργος Καββαθάς: Η ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα μόνο θετικές, προοδευτικές αλλαγές μπορεί να επιφέρει, σε πολλά μάλιστα πεδία. Στην κοινωνία, μειώνοντας την ανεργία, που όσο παραμένει στο 10% αποτελεί παράγοντα οπισθοδρόμησης. Στην οικονομία, περιορίζοντας τις τάσεις ολιγοπώλησης και ελέγχου της αγοράς, δεδομένου ότι η κοινωνική οικονομία αποτελείται, συνεργάζεται και υποστηρίζει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και τέλος, στην ίδια την επιχειρηματικότητα μιας και η κοινωνική οικονομία εισάγει νέα, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα πιο συνεργατικά, πιο φιλικά στο περιβάλλον και πιο αμοιβαία επωφελή.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ και η κοινωνική οικονομία μοιράζονται ωστόσο ένα ακόμη κοινό στοιχείο: Τα εμπόδια που καλούνται να υπερβούν για να αναπτύξουν την οικονομική τους δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα η φορολογία, που δεν είναι μόνο πολύ υψηλή αλλά και ανελαστική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ