today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Η στρατηγική Ανδρουλάκη, η μεταβίβαση Firoglass, η έκθεση της Goldman Sachs και η επένδυση στην Πάτμο

Σε προεκλογικούς ρυθμούς πλέον η χώρα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να έχει καταστεί η πολύφερνη νύφη, όχι μόνον των κομμάτων αλλά και των καναλιών. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή η στρατηγική θα αποδώσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκλογικά οφέλη, πάντως σε κάθε περίπτωση έχει αποδώσει επικοινωνιακά οφέλη, αφού οι πάντες συζητούν για το ΠΑΣΟΚ, κυρίως οι επιχειρηματίες επιδιώκοντας να βοούν επαφή μαζί του αφού εκτιμούν ότι θα είναι ο κρίσιμος κρίκος σταθερότητας στην επόμενη κυβέρνηση. Προς το παρόν πάντως ο πρόεδρος Νίκος είναι πολύ επιφυλακτικός στις συναντήσεις του….

Και μιας που μπήκαμε στα επιχειρηματικά, εγκρίθηκε από τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Frigoglass και υπερψηφίστηκε από τους μετόχους η συμφωνία αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του ομίλου. Όπως δήλωσε ο κος. Δαυίδ, πρόεδρος της εταιρείας, η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων σε εταιρεία υπό τον έλεγχο των ομολογιούχων ήταν η πιο βιώσιμη λύση. Ο ίδιος τόνισε πως η πανδημική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξαν σημαντικά την εταιρεία ενώ υπενθυμίζεται πως η συμφωνία έχει κλείσει με τους κατόχους ομολόγων προνομιακής εξασφάλισης ύψους 260 εκατ. Ευρώ λήξεως το 2025, που αποτελούν το 57,9% του συνολικού κεφαλαίου των ομολογιών λήξεων 2025. Μετά την υλοποίηση της συναλλαγής και της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων οι δραστηριότητες της Frigoglass θα περιορίζονται σε αυτές της εταιρείας συμμετοχών σχετικά με το 15% συμμετοχών στην New DebtCo και κατ’ επέκταση στο νέο όμιλο.

Θετικά αποτιμάται από την αγορά η νέα έκθεση της Goldman Sachs, καθώς έρχεται να ξεδιαλύνει τα όποια σύννεφα γύρω από τις ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, διατηρούν τις συστάσεις τους για τις ελληνικές τράπεζες, πιστεύουν πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι επαρκώς θωρακισμένο με κεφάλαια, αναμένουν υψηλή κερδοφορία και τονίζουν πως οι τράπεζες δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε AT1 τίτλους. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τα ομόλογα που έχασαν την αξία τους στην πρόσφατη κατάρρευση της Credit Suisse. Στην ουσία; Η τραπεζική κρίση δεν μας ακουμπά, εκτός από τις διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις δυσμενείς συνθήκες για εκδόσεις ομολόγων που διαμορφώνει.

Και μιας και μιλάμε για ομόλογα η χώρα μας έδωσε mandate σε έξι οίκους για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση αναφοράς με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου 2028. Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς που θα ενεργήσουν ως ανάδοχοι. Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον και πάντα σύμφωνα με τις συνθήκες στις αγορές.

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Ναυτιλίας για ελέγχους σε πλοία της ακτοπλοϊκής γραμμής. Η ύπαρξη κανόνων ασφαλείας για το προσωπικό και τους πολίτες βρίσκεται σε πρώτο πλάνο με πληροφορίες να αναφέρουν πως θα υπάρξουν σημαντικά πρόστιμα σε περίπτωση που βεβαιωθούν παρεμβάσεις. Ενόψει Πάσχα πρόκειται για μια λογική κίνηση, ιδιαίτερα μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Μια νέα τάση κάνει την εμφάνισή της στην αγορά ένδυσης, καθώς αυξάνεται ο τζίρος των καταστημάτων που μεταπωλούν χρησιμοποιημένα ρούχα. Κάτι που θεωρείται λογικό από την αγορά καθώς ο πληθωρισμός έχει βγάλει στην αγορά όσους κυνηγούν προσφορές, καθώς τα εισοδήματα των καταναλωτών ψαλιδίζονται.

Με 9,6% έτρεξαν σε όγκο οι πωλήσεις του Ομίλου Γρ. Σαράντη το 2022, καθώς ενισχύθηκαν σημαντικά από την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης στην αγορά της υγείας & φροντίδας και στα κανάλια εξαγωγών, καθώς επίσης και από την αυξημένη ζήτηση στην κατηγορία των καλλυντικών επιλεκτικής διανομής.

Στα τέλη του 2024, με αρχές 2025, θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση, ύψους €20 εκατ., του επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap (SMERC) στο παραθαλάσσιο, πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα Patmos Aktis Suites & Spa στην Πάτμο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του fund, Νίκος Καραμούζης, σε χθεσινή εκδήλωση με δημοσιογράφους. Το SMERemediumCap (SMERC) εξαγόρασε το ξενοδοχείο τον Μάιο του 2022. Σε επίπεδο κρατήσεων για το 2023, το ξενοδοχείο βρίσκεται ήδη στο +40% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Παράλληλα, η διοίκηση του SMERC, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συμφωνία συνεργασίας franchising με μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ