today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Υπέταξε τη Μπάγερν ο Παναθηναϊκός και κοιτάει τον Ολυμπιακό

Με τον Γιώργο Παπαγιάννη να κάνει… όργια (24 πόντοι με 3/3 τρίποντα, 11 ριμπάουντ) ο Παναθηναϊκός αντέδρασε από την ήττα κόντρα στην ΑΕΚ και επικράτησε της Μπάγερν Μονάχου με 86-76, πηγαίνοντας με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Πλην του Έλληνα σέντερ, πολλές βοήθειες έδωσε και και Ματ Τόμας με 12 πόντους, ο οποίος “ξεκόλλησε” το Τριφύλλι στην αντεπίθεση που έκαναν οι Γερμανοί

Το ματς

Με τους Λι, Μπέικον, Τόμας, Ουίλιαμς και Παπαγιάννη ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός την αναμέτρηση με τη Μπάγερν και στα πρώτα λεπτά οι «πράσινοι» είχαν τον έλεγχο του αγώνα με 9-5, μιας και εκμεταλλεύθηκαν την υπεροχή τους στη ρακέτα.

Παρόλα αυτά οι Βαυαροί είχαν «απαντήσεις» από τα 6.75 και στο 6’ έφεραν το ματς στα ίσα (12-12) με τα τρίποντα του Ουέλιερ και σε συνδυασμό τη νευρικότητα του Τριφυλλιού, πήραν το προβάδισμα με 16-20, τρέχοντας ένα επιμέρους 6-17 μέσα σε 4 λεπτά.

Οι γηπεδούχοι έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο στην επίθεση, αλλά το τρίποντο του Παπαγιάννη «ξεμπλόκαρε» μεν τον Παναθηναϊκό, αλλά τα λάθη στην ομαδική άμυνα ήταν πολλά και έτσι το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο 21-27.

Οι «πράσινοι» καλούνταν να αντιδράσουν από το κακό finish της 1ης περιόδου και με την έναρξη της δεύτερης προσπάθησαν να φέρουν την κατάσταση στα μέτρα τους. Με ένα 7-0 προηγήθηκαν με 28-27 στο 12’, με τρίποντο του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και έδειχναν να ισορροπούν την κατάσταση.

Μποχωρίδης και Γκριγκόνις πήραν πρωτοβουλίες μετά από αρκετή ώρα ανέβασαν τη διαφορά στο +5 (35-30) στο 15’, αλλά η άμυνα ήταν αυτή που προβλημάτιζε, μιας και δεν διεκδικούσαν τα ριμπάουντ, ενώ άφηναν κενή τη ρακέτα. Παρόλα αυτά οι Γερμανοί έκαναν χαζά λάθη και οι γηπεδούχοι τα εκμεταλλεύθηκαν.

Το κάρφωμα του Μαντζούκα έστειλε για πρώτη φορά το σκορ στο +7 (40-33), αλλά ήταν κάτι παραπάνω από φανερό πως το πρόβλημα ήταν η άμυνα προσαρμογής. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός κράτησε το προβάδισμα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, καθώς έκλεισε προηγούμενος της Μπάγερν με 48-43, αλλά η εικόνα του ήταν προβληματική.

Οι γηπεδούχοι, με την έναρξη της τρίτης περιόδου, να κρατούν τον έλεγχο του παιχνιδιού και στο 22’ έφτασαν για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (56-43), με τον Τόμας να έχει 2/2 τρίποντα. Επίσης υπήρχε περισσότερη ένταση στην άμυνα και αυτό φάνηκε και από τις κινήσεις στην επίθεση.

Όμως η Μπάγερν είχε απαντήσεις με τον Ομπστ κα με ένα σερί 2-7, μείωσε σε 58-50, με τον Ντέρικ Ουίλιαμς να είναι ο χειρότερος παίκτης του παρκέ, καθώς «πούλησε» τρεις σερί επιθέσεις. Εκεί μίλησε ο Παπαγιάννης, ο οποίος σε άμυνα και επίθεση έκανε πολύ καλή δουλειά (11π, 7 ριμπάουντ), ενώ είχε άξιο συμπαραστάτη τον Τόμας, ο οποίος έκανε το 64-50 στο 27’.

Έτσι ο Παναθηναϊκός ανέβασε ρυθμό και έφτασε για πρώτη φορά κοντά στους 20 (69-50), αλλά με ένα 0-4 οι Βαυαροί μείωσαν προσωρινά και έτσι το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο +17 (71-54).

Από κει και μετά το Τριφύλλι καλούνταν να κρατήσουν το προβάδισμα τους. Έτσι, με την έναρξη της 4ης περιόδου, ο Μαντζούκας με τρίποντο έκανε το 74-56, αλλά οι κακές επιστροφές στην άμυνα επέστρεψαν στη Μπάγερν να μειώσει στους 13 (74-61) στο 33′, μιας και δεν υπήρχε κίνηση στις αλλαγές.

Ήταν χαρακτηριστικό πως οι Γερμανοί, μέσα σε 4 λεπτά, έτρεξαν ένα 3-13 και το +17 έγινε -7 (74-67) στο 34′, δείχνοντας για πολλοστή φορά την κακή νοοτροπία που είχε από την αρχή της χρονιάς σε άμυνα και επίθεση με το υπερβολικό κράτημα της μπάλας, με το one hero ball.

Ουσιαστικά η επιστροφή των Βαυαρών προήλθε από την απουσία του Παπαγιάννη στο παρκέ και με την είσοδο του, έδωσε ξανά σκορ στον Παναθηναϊκό με 77-67, με τον αρχηγό των “πρασίνων” να φτάνει σε double double (16 πόντοι, 10 ριμπάουντ), έχοντας μάλιστα εκπληκτικό ποσοστό στα τρίποντα με 3/3 από τα 6.75.

Έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 86-76 κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου και πάει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Τα δεκάλεπτα: 21-27, 48-43, 71-54, 86-76

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ