today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Πώς αποκωδικοποιεί η Αθήνα την επίθεση φιλίας Ερντογάν

Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ για το πραγματικό περιεχόμενο του «πακέτου» φιλίας, που προσφέρει προς στη χώρα μας ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι οποίοι δυο μήνες νωρίτερα απειλούσαν με κατάληψη ελληνικών νησιών και πόλεμο.

Επισήμως πάντως η Αθήνα εργάζεται για τη διατήρηση του καλού κλίματος, που προέκυψε εντελώς απρόσμενα και έχει παρασκηνιακά τις ευλογίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ  που θέλουν γαλήνια νερά στην Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία δεμένη στο άρμα της Δύσης…

Του Κώστα Πασίση

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήλθε από  την ευχετήρια επιστολή του Τούρκου Προέδρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου, αλλά και την αντίστοιχη  που έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Μια χειρονομία, που προκάλεσε ακόμη και αντιδράσεις στην Τουρκία.

Ο Τουρκικός Τύπος σχολίασε τη στροφή 180 μοιρών της τουρκικής διπλωματίας, με αποκορύφωμα την εφημερίδα Σοτζού η οποία τόνισε πως η χώρα «γιόρτασε τη σφαγή των Τούρκων».

Στην κυβέρνηση εκείνο που …αναρωτιούνται  είναι μήπως η «επίθεση φιλίας» είναι ίδια με το σόου Ερντογάν στη θεμελίωση …με άμμο ενός ανυπάρκτου νοσοκομείου.

«Όπως βλέπετε δεν μιλάμε για κατασκευές με άμμο θαλάσσης. Είναι με τσιμέντο, με χάλυβα, κάνουμε σωστές κατασκευές», φώναζε χαρακτηριστικά, ενώ λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης η γύμνια και η σαθρότητα του θεμέλιου λίθου…

Τι λένε οι ειδικοί επί των διεθνών σχέσεων

Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης πήρε αποστάσεις από τα τουρκικά ανοίγματα, επισημαίνοντας: «Είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι ο Ερντογάν άλλαξε χαρακτήρα. Προφανώς αλλάζει τακτική», Ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ανάφερε ότι η χώρα μας δε μπορεί να μην αξιοποιήσει αυτό το άνοιγμα γιατί αφενός θέλουμε τη μείωση της έντασης στην περιοχή και αφετέρου επειδή πρέπει να φαινόμαστε στη Δύση ότι και εμείς επιθυμούμε το διάλογο…

Ο έτερος καθηγητής διεθνών σχέσεων , Κώστας Υφαντής, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και απαντώντας σε ερώτηση για  τα κίνητρα πίσω από την «επίθεση» φιλίας, ανέφερε: «Είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσουμε τα κίνητρα αυτής της δραματικής αλλαγής.

Πάντως είναι γεγονός ότι η Τουρκία θα έπρεπε να το έχει συνειδητοποιήσει νωρίτερα. Φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι δεν έχει κάποιο όφελος από τη διατήρηση της έντασης με την Ελλάδα, δεν έχει καμία λογική όλο αυτό το οποίο συνέβαινε, της δημιουργεί μία σειρά από εμπόδια, ίσως το να «βγει από τη μέση» έστω και προσωρινά η ελληνοτουρκική διελκυστίνδα, να προχωρήσει η Τουρκία στις εκλογές έτσι όπως είναι σκόπιμο να προχωρήσει, δηλαδή με μία ηρεμία, αυτό είναι το καλύτερο. Και αυτό συμβαίνει…»

Πως ερμηνεύει η κυβέρνηση τη στροφή Ερντογάν

Η μεταστροφή Ερντογάν απασχολεί τόσο το Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών που επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στη γειτονική χώρα.

Μια εκτίμηση με συγκρατημένη αισιοδοξία  είναι  ότι θα υπάρξει ένα «μορατόριουμ» στις σχέσεις των δυο χωρών μέχρι τις τουρκικές εκλογές όπου η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί με βάση το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με όσα λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου η «επίθεση φιλίας» μπορεί να αποτελεί στρατηγική του Ερντογάν προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του.

Άλλωστε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι «οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία» σε σχέση με την Ελλάδα.

Επιπλέον τα τουρκικά ανοίγματα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις όμορες χώρες, όπως Ισραήλ και Αίγυπτος, μπορεί να χρησιμοποιηθούν  για προβολή της Τουρκίας ως χώρας που θέλει  την ειρήνη  και το διάλογο με τους γείτονές της.

Το «ρίσκο» στην προκειμένη περίπτωση βεβαία είναι ότι συγκεκριμένη  προσέγγιση μπορεί να θεωρηθεί ως παραπλανητική και να μην έχει τα επιθυμητά  αποτελέσματα στην προώθηση των στόχων της Τουρκίας.

Στη δεύτερη ανάγνωση που γίνεται κανείς δεν αποκλείει η «επίθεση φιλίας» να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» προώθησης της ατζέντας της Τουρκίας, που περιλαμβάνει την επαναφορά της ως μιας μεγάλης δύναμης στην περιοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιδιώξεις της, αναφορικά με τον ορυκτό πλούτο  στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ