21.9 C
Athens

Βασίλης Κικίλιας στο ThePresident: Ανάκαμψη, Αναβάθμιση, Πρωταθλητισμός στον Ελληνικό Τουρισμό

Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Με κλειστές τις αγορές Ρωσίας, Ουκρανίας, Κίνας και Αυστραλίας, με ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και πληθωρισμό, και με τους πρώτους μήνες του έτους με περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, καταφέραμε να φέρουμε στη χώρα το 97% των εσόδων του «ανέφελου» 2019 επιτυγχάνοντας τον πρωταρχικό μας στόχο: Τη στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 15 δις ευρώ, με 2,6 δις ευρώ υπερπλεόνασμα σε ταξιδιωτικά έσοδα, η κυβέρνηση μπόρεσε να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα και όλη την Ευρώπη.

Του Βασίλη Κικίλια, Υπουργού Τουρισμού

Η επιτυχία του 2022 δεν ήρθε αυτόματα. Χρειάστηκε να ενώσουμε δυνάμεις ώστε υπάρξει πρώτα ανάκαμψη και μετά αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Έπειτα ακολούθησαν στρατηγικές κινήσεις που θα έκαναν τον ελληνικό τουρισμό πρωταθλητή της νέας εποχής. Ενδεικτικά αναφέρω τη συμφωνία με τις αμερικανικές αερογραμμές για 63 απευθείας πτήσεις/ εβδομάδα από τις ΗΠΑ στο «Ελ. Βενιζέλος», το άνοιγμα σε νέες αγορές και την ενίσχυση συνεργασιών με άλλες που είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση σε ταξιδιωτικά έσοδα ακόμα και σε σύγκριση με το 2019 (+21,8% από Ηνωμένο Βασίλειο, +16,4% από Γαλλία, +10% από Γερμανία). Επιπλέον «φωτίσαμε» λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς οι οποίοι είδαν για πρώτη φορά τις πληρότητες στα καταλύματά τους να αγγίζουν το 100%, προωθήσαμε το city break (η Αθήνα δεν σταμάτησε να υποδέχεται τουρίστες ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα), αναβαθμίσαμε την κρουαζιέρα που δεν πρόλαβε να τελειώσει τον Ιανουάριο και επανεκκίνησε στα μέσα Φλεβάρη.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια με στόχο η Ελλάδα να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη τουρισμού ως προορισμός 365 ημέρες/χρόνο. Ο ΕΟΤ προβάλλει τη χώρα στο εξωτερικό με 12μηνες καμπάνιες, στηρίζουμε τα ορεινά καταλύματα με προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», και προχωράμε σε κομβικά έργα υποδομής για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη όλων των προορισμών με έμφαση στη βιωσιμότητα, στην πράσινη και μπλε οικονομία.

Αναφορικά με τις προοπτικές για την ερχόμενη σεζόν, τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι εξαιρετικά ευοίωνα: Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών (αύξηση +3,1% στην επιβατική κίνηση σε σύγκριση με το 2019), ενώ τον ίδιο μήνα οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2023 ήταν αυξημένες κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη προ πανδημίας περίοδο.

Με σχέδιο, στρατηγική, όραμα και συλλογική δουλειά συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν και να ενισχύουμε τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους, όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν.

*Ο Βασίλης Κικίλιας  είναι Έλληνας υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ