today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, τα απόνερα της Credit Suisse, η κερδοφορία της Aegean και οι αισιόδοξες προοπτικές της ΟΠΑΠ

Στην έγκριση του επενδυτικού πλάνου 50 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024 – 2025 προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Από το επενδυτικό αυτό πλάνο θα ωφεληθούν τα 14 μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα της χώρας, καθώς προβλέπεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών τους, με στόχο τη σταδιακή μετατροπή τους σε καινοτόμα, τεχνολογικά έξυπνα και περιβαλλοντικά βιώσιμα βιομηχανικά πάρκα. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν υποδομές σε 1.000 στρέμματα δημιουργώντας ένα αξιόλογο απόθεμα γης για μελλοντική βιομηχανική ανάπτυξη. H ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. θα ενημερώσει αναλυτικά τους θεσμικούς παράγοντες και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις των 14 βιομηχανικών πάρκων για το εν λόγω επενδυτικό πλάνο και τον τρόπο που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτιστοποίηση των υποδομών και κατ’ επέκταση στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, την πόντιση και εγκατάσταση του συνόλου των υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης 500 kV τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection. Σε διάστημα 32 μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων για το μεγάλο ενεργειακό έργο, τον Ιούνιο του 2020, η Αριάδνη Interconnection πόντισε συνολικά περίπου 1.350 χλμ. ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων. Το βάθος της εγκατάστασης στον βυθό του Αιγαίου έφτασε μέχρι και τα 1.200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το βάρος των καλωδίων ξεπερνά τα 40 κιλά ανά μέτρο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας των καλωδίων, που αναμένεται μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, τα 640 χλμ. θα έχουν τοποθετηθεί κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Παρατάθηκε η ειδική διαχείριση στη ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2024 με στόχο να ολοκληρωθεί η διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και του ελληνικού Δημοσίου στον επενδυτή. Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ μέσω της κίνησης αυτής διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση καθώς επίσης και η ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων. Οι δύο ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Τρία πράγματα κρατάμε από την ενημέρωση των αναλυτών του ΟΠΑΠ και τα όσα δήλωσε ο CEO της εταιρείας Jan Karas. Πρώτον, το online αναπτύσσεται ενώ στόχος της εταιρείας είναι να δώσει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές προκειμένου να ενισχύσει τα μερίδια στην αγορά. Δεύτερον, η μερισματική πολιτική της εταιρείας που συνεχώς διευρύνεται. Το μέρισμα για τη χρήση του 2022 έχει ανέβει στο 1,45 ευρώ ανά μετοχή. Τρίτον στην πολιτική Fast Forward, εκτός από το online και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στο retail και τα παραδοσιακά- φυσικά καταστήματα. Tο guidance παραμένει θετικό για φέτος παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών λιμένων στα νησιά κινείται η κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν έχει ήδη κατατεθεί πρόταση από το αρμόδιο υπουργείο για δέσμευση πόρων 175 εκατ. Ευρώ για 33 λιμενικά έργα που αφορούν στη βελτίωση, επέκταση και ανάκτηση ασφάλειας προσεγγίσεων των πλοίων της ακτοπλοϊας στα νησιά. Πρόκειται για τα λιμάνια,μεταξύ άλλων, στις εξής περιοχές: Σίκινος, Φολέγανδρος, Γαύδος, Οθωνοί, Μαθράκι, Σητεία, Κάλυμνος, Πάτμος, Λειψή , Ίος.

Τα ελληνικά funds ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις το 2023. Εκτός από το Φαιστός που το προσεχές διάστημα να ανακοινώσει νέα χρηματοδότηση, κοντά στην ανακοίνωση deal, όπως πληροφορείται η στήλη, είναι και το EOS. Εν αναμονή νεοτέρων…

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι τράπεζες έψαχναν να βρουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse. Τα καλά νέα είναι πως δεν υπάρχει καμία έκθεση στα τοξικά ομόλογα τις ελβετικής τράπεζας, ωστόσο οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών για έκδοση ομολόγων πηγαίνει πίσω. Ο λόγος; Δεν είναι άλλος από την αναταραχή που επικρατεί στην αγορά ομολόγων και στο γεγονός πως οι αποδόσεις ανεβαίνουν. Επομένως τις επόμενες κινήσεις , λογικά, θα πρέπει να τις αναμένουμε από το β εξάμηνο του έτους και ύστερα.

Συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί με τους επενδυτές να αναμένουν να πάρουν φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας. Οι προσδοκίες είναι υψηλές καθώς τα δύο νέα ακίνητα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Στις 22 Μαρτίου χτυπά το ηλεκτρονικό σφυρί για ακίνητο δίπλα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το άλλο ακίνητο είναι διατηρητέο, ενώ η αγορά περιμένει να πραγματοποιηθούν περίπου 1.000 πλειστηριασμοί ακινήτων στην Αθήνα έως τον Σεπτέμβριο.

Σημαντική ανάκαμψη και ανάπτυξη καταγράφει η Freenow. Ειδικότερα συγκριτικά με το 2021 καταγράφει ανάπτυξη 25% φέτος και 48% σε σχέση με το 2019. Η ανοδική τάση συνεχίζεται και φέτος, καθώς ο Ιανουάριος έκλεισε με αύξηση 28% στα έσοδα, ενώ αθροιστικά οι οδηγοί ταξί που συνεργάζονται με την πλατφόρμα έκαναν 62.149.252 χιλιόμετρα στην εντεκάχρονη πορεία της εταιρείας. Το guidance για φέτος παραμένει θετικό καθώς οι μεταφορές έχουν ανακάμψει από την πανδημική κρίση και αναπτύσσονται.

Τα βλέμματα των αγορών αυτήν την εβδομάδα βρίσκονται στη συνεδρίαση της Fed. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως θα πέσει ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων μετά την τραπεζική κρίση που έχουν πυροδοτήσει τα αυξημένα επιτόκια. Η Silicon Valley Bank, όπως και η Credit Suisse, έχουν άμεση σχέση με την πολιτική αύξησης των επιτοκίων που έχουν υιοθετήσει οι κεντρικές τράπεζες. Οι περισσότεροι βλέπουν μικρή αύξηση επιτοκίων 25 μβ (από 50 μβ προηγουμένως) και άλλοι, λιγότεροι, πως δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων. Κοντός ψαλμός…

Με στόχο να κατακτήσει την πρώτη θέση στο e-commerce σε τρία χρόνια από σήμερα κινείται η Shopflix. Η εταιρεία πρόκειται να υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 10 εκατ. Ευρώ και να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων που προσφέρει στους καταναλωτές. Οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν, εκτός από τα προϊόντα, θα περιλαμβάνουν τη βελτίωση των υπηρεσιών logistics και θα δοθεί έμφαση στο last mile. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα η πλατφόρμα έχει πάνω από 3,5 εκατ. Προϊόντα και συνεργάζεται με περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις. Οι επισκέψεις από τον Μάρτιο του 2022 έως σήμερα ξεπερνούν τις 17.000.000.

Η στήλη είχε αναφέρει για τους φόβους της κυβέρνησης και τις συσκέψεις στο Μαξίμου σχετικά με την Credit Suisse. Μετά τις συναντήσεις αποφασίστηκε να υπάρχουν στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν ως κοινό τόπο ότι το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει, προς ώρας, πρόβλημα. Έτσι ήρθαν οι παρεμβάσεις του κ. Σταϊκούρα και του κ. Πατέλη με το μπαράζ δηλώσεων να συνεχίζεται, όπως του κ. Στουρνάρα χθες.

Δύο πράγματα κρατάμε από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Aegean. Πρώτον πως ο τζίρος και τα κέρδη ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019. Δεύτερον πως αποπλήρωσε δανειακές υποχρεώσεις. Και τα δύο παραπάνω δεν ήταν καθόλου αυτονόητα, αντιθέτως, ήταν δύσκολοι στόχοι. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το σύνολο του έτους ανήλθε σε €1,34 δισ., αυξημένος κατά 98% σε σχέση με το 2021, και 2% υψηλότερος από το 2019. Το 2022 ο Όμιλος προσέφερε 15,8 εκατ. θέσεις και μετέφερε 12,5 εκατ. επιβάτες συνολικά 73% περισσότερους σε σχέση με το 2021, εκ των οποίων 7,3 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 79,8% σημαντικά βελτιωμένος από το 2021 (+ 14,3 ποσοστιαίες μονάδες), αλλά κάτω από τα επίπεδα του 2019 απόρροια της επίδρασης του πρώτου και δεύτερου τριμήνου. Η συμβολή της κίνησης του δικτύου εξωτερικού αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου για το 2022.

Στα 70,7 δισ. ευρώ ανήλθε η ονομαστική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) στο τελευταίο τρίμηνο του 2022,σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 289 εκατ. ευρω σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 23, 587 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022, από 23 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 93 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 23,509 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 12.433 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Aλλαγές στο ενημερωτικό δελτίο της Attica Bank εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο λόγος; Η τράπεζα έχει περάσει σε αρνητικά ίδια κεφάλαια και προχωρά σε προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης του ισολογισμού λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ