today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

H τραπεζική κρίση απέχει πολύ από το τέλος της ακόμη και μετά τη συμφωνία Credit Suisse της UBS – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Η αρχική ηρεμία στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα έδωσε γρήγορα τη θέση της σε νέες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι επενδυτές και αυτοί που χαράσσουν στρατηγική, προετοιμάζονται για περαιτέρω αναταραχή.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα νομίσματα, ως επί το πλείστον παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα στο άνοιγμα αφού η UBS Group AG το Σαββατοκύριακο συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse Group AG και οι κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν επιπλέον ρευστότητα σε δολάρια. Η αισιοδοξία δεν κράτησε πολύ.

Η πτώση ρεκόρ στα πρόσθετα ομόλογα κατηγορίας 1 των ασιατικών τραπεζών και η πτώση των μετοχών της HSBC Holdings Plc λόγω της έκθεσής της στην Credit Suisse είδαν τα διετή ομόλογα του Δημοσίου να σβήνουν τις απώλειες και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών να υποχωρούν.

Ο Bob Michele της JPMorgan Asset Management, δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα τελειώσουν τα πράγματα, αλλά η Federal Reserve πιθανότατα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος. Ο Ed Yardeni στην Yardeni Research Inc. Δήλωσε, ότι η τραπεζική αναταραχή μπορεί να προκαλέσει ύφεση εάν πυροδοτήσει πιστωτική κρίση.

Ακολουθούν ορισμένα σχόλια από παράγοντες της αγοράς σχετικά με τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις:

Μπομπ Μικέλε, επικεφαλής επενδύσεων στην JPMorgan Asset Management στη Νέα Υόρκη: «Αυτή είναι ακόμα η αρχή αυτής της κατάστασης. Σίγουρα θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Σίγουρα θα μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Fed δεν χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη. Η αγορά θα τους κάνει την πιστωτική σύσφιξη».

«Αναμένουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο για να αποτρέψει την ύφεση». Η συμφωνία της UBS για την εξαγορά της Credit Suisse θα πρέπει να απομακρύνει κάποια πίεση από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, είπε.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion: «Ήταν μια διάσωση», είπε για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. «Αυτή δεν ήταν η καλύτερη λύση, αλλά κυριάρχησε έναντι των άλλων δύο, που ήταν είτε η εθνικοποίηση, είτε η προσπάθεια εκκαθάρισης της τράπεζας».

«Δεν είναι καθαρό, αλλά από τις διαθέσιμες επιλογές, αυτή ήταν η καλύτερη που θα μπορούσαν να είχαν».

Τζέφρι Γκούντλαχ, διευθύνων σύμβουλος και διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην DoubleLine Capital LP:

«Το Bloomberg αναφέρει ότι οι πιστολέρο που ανόητα συνέχισαν να κρατούν τα ομόλογα διάσωσης της Credit Suisse είναι θυμωμένοι που εξαφανίζονται. Σοβαρά? Φορέστε το μεγάλο παντελόνι σας και κοιτάξτε στον καθρέφτη. Εκεί βρίσκεται το «φταίξιμο». Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τον κίνδυνο!», έγραψε σε ένα tweet.

«Τα μέλη της επενδυτικής μου ομάδας συναντήθηκαν με έναν πολύ σημαντικό κατανεμητή περιουσιακών στοιχείων την περασμένη Τετάρτη, ο οποίος ανέφερε ότι ΟΛΟΙ οι διαχειριστές του “προβληματικού χρέους” τους υποστήριξαν ότι τα ομόλογα της Credit Suisse ήταν “χρήματα καλά”, που σημαίνει ότι θα επέστρεφαν την ισοτιμία. Μόνο κατά 100 πόντους. Για να παραθέσω τα λόγια του Ρικ Πέρι: “Ωχ”»

Εντ Γιαρντένι, πρόεδρος της Έρευνας Yardeni στη Νέα Υόρκη:

«Η τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν είναι πιθανό να είναι τόσο οδυνηρή όσο το GFC. Ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση εάν προκαλέσει πιστωτική ασφυξία σε ολόκληρη την οικονομία. Το αν θα είναι το ερώτημα με το οποίο παλεύουμε αυτή τη στιγμή», έγραψε σε ερευνητικό σημείωμα.

«Δεν αυξάνουμε ακόμη τις πιθανότητες ύφεσης, αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνουμε εάν δούμε σημάδια ότι οι προσπάθειες της Fed να σταθεροποιήσει την τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν αποδίδουν».

Win Thin, παγκόσμιος επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στην Brown Brothers Harriman &co: «Η συμφωνία της Credit Suisse σε συνδυασμό με τα νέα της swap line έχουν ηρεμήσει τα νεύρα, προς το παρόν. Αλλά νομίζω ότι η First Republic και άλλες περιφερειακές τράπεζες παραμένουν αναστατωμένες και έτσι δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ακούσουμε τα πάντα ακόμα».

Γκρέγκορι Πίτερς, συν-επικεφαλής επενδύσεων PGIM Σταθερού Εισοδήματος: Μια «παύση» της Fed είναι ίσως η κατάλληλη απάντηση. Η αύξηση των επιτοκίων λειτουργεί κωφά και η μείωση των επιτοκίων λειτουργεί πολύ ύποπτα», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες παγκοσμίως επικεντρώνονται πραγματικά στον κίνδυνο μετάδοσης και στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Το αν αυτό μεταφράζεται σε διαφορετική πολιτική επιτοκίων, αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται».

«Όλοι αναμένουν ότι αυτή η αναταραχή θα φέρει την οικονομία προς τα κάτω και τον πληθωρισμό μαζί της, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική προοπτική και αυτό αλλάζει ολόκληρη την τροχιά της καμπύλης της Fed».

Τζέραρντ Μακντόνελ, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος στην 22V Research LLC στη Νέα Υόρκη: «Το να καθυστερήσει η Fed την Τετάρτη μπορεί να στείλει ένα μήνυμα πανικού. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω εντατικοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων και σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων στην πορεία».

«Η ιδέα της διακοπής της Fed ακόμη και όταν αναγνωρίζουν ότι αργότερα πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο δεν φαίνεται πειστική».

«Δεν είναι καθόλου σαφές ότι η αποφυγή αύξησης των επιτοκίων θα βοηθούσε ακόμη και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα».

Υπεύθυνοι στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένου του Ντέρεκ Τανγκ στο LHMeyer/Ανάλυση Νομισματικής Πολιτικής: «Ο υψηλότερος κίνδυνος παύσης υποδηλώνει επίσης υψηλότερο κίνδυνο η FOMC να αναθεωρήσει προς τα κάτω ή να αναστείλει τη διαρροή του ισολογισμού, ειδικά εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι οι πρόσφατες πιέσεις στέλνουν ένα οριστικό μήνυμα έλλειψης αποθεματικών σε συνολικό, συστημικό επίπεδο και όχι μόνο στο επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών».

Rodrigo Catril, στρατηγικός σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα Αυστραλίας στο Σίδνεϋ: «Η Ασία-Ειρηνικός παρακολουθεί αυτά τα ζητήματα να εκτυλίσσονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οπότε θα είναι δύσκολο να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα της αγοράς από τη δράση των τιμών κατά τη διάρκεια της ημέρας μας».

«Το κλειδί θα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιδρούν στις αποψινές ειδήσεις, ιδίως ο τρόπος με τον οποίο η αγορά CoCo αντιδρά στην είδηση ότι οι Credit Suisse CoCos έχουν εξαλειφθεί εντελώς», είπε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετατρέψιμο χρέος της τράπεζας που απομειώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτές όπως η Σάρον Ζόλνερ και ο Ντέιβιντ Κρόι στην Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία Banking Group Ltd: «Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαχωρίσουν τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά αυτό είναι ευκολότερο στη θεωρία παρά στην πράξη».

Η προηγούμενη υπερβολική πολιτική τόνωσης «επιστρέφει για να κουρνιάσει με περισσότερους τρόπους από τα αποτελέσματα του πληθωρισμού» και υπάρχει κίνδυνος οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες να σφίξουν τόσο πολύ που να προκαλέσουν «μια έντονα αντιπληθωριστική σκληρή προσγείωση», ανέφεραν.

Γενικότερα, οι επενδυτές έχουν λόγους να είναι προσεκτικοί. Ο γάμος με καραμπίνα της Credit Suisse και της UBS έρχεται αφού οι αμερικανικές αρχές την περασμένη εβδομάδα έπρεπε να λάβουν έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Τα γεγονότα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καθιστούν πιο πιθανό οι τράπεζες να είναι επιφυλακτικές όσον αφορά τον δανεισμό, επηρεάζοντας την οικονομική ανάπτυξη. Αυξάνει επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό ή θα κρατήσουν ή θα μειώσουν για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες.

Και πέρα από όλα αυτά, υπάρχει η αίσθηση ότι ήμασταν εδώ στο παρελθόν, βλέποντας μια κρίση να εκτυλίσσεται και τις αρχές να λαμβάνουν ακόμη πιο ακραία μέτρα για να σώσουν το σύστημα.

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins  University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ