today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

Οι μετοχές της ΟΠΑΠ και της Mytilineos, η άνοιξη στα Logistics και η έκρηξη του τουρισμού για το 2023

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του ΟΠΑΠ προχώρησε η Eurobank Equities, η οποία εκτιμά ότι ο Οργανισμός θα εμφανίσει ένα αρκετά εύρωστο τρίμηνο.Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Οργανισμού στα 16,60 ευρώ από 16,30 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας σύσταση “αγορά”. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει ακαθάριστα έσοδα από παιχνίδια αυξημένα κατά 9% σε ετήσια βάση (νέο ρεκόρ τριμήνου) και κατά 9% σε τριμηνιαία βάση, ως απόρροια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει ακαθάριστα έσοδα από παιχνίδια αυξημένα κατά 9% σε ετήσια βάση (νέο ρεκόρ τριμήνου) και κατά 9% σε τριμηνιαία βάση, ως απόρροια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Επιπλέον, αναμένει ότι τα έσοδα λιανικής θα είναι κατά 9% χαμηλότερα από τα προ-Covid επίπεδα. Υποθέτοντας καθαρό λειτουργικό κόστος +5% λόγω των αυξημένων δαπανών μάρκετινγκ, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα EBITDA θα ανέλθουν στα 195 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14% σε ετήσια βάση. Σε συνδυασμό με το χαμηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος, αυτό θα οδηγήσει σε >100% ετήσια αύξηση των καθαρών κερδών, τα οποία θα διαμορφωθούν στα 173 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαιακού κέρδους από την πώληση του μεριδίου στην Betano.

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Mytilineos στα 30 ευρώ (από τα 26 ευρώ προηγουμένως), επαναλαμβάνοντας τη σύσταση “αγορά”, προχώρησε η Citigroup σε έκθεσή της. Όπως αναφέρει η Citi, η τιμή της μετοχής της Mytilineos έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες, γεγονός που εγείρει το ερώτημα “τι ακολουθεί”.
Επιχειρώντας να απαντήσει, η Citi παραθέτει τρεις σημαντικούς καταλύτες που μπορούν να οδηγήσουν σε έως και 50% αύξηση στα “συγκρίσιμα κέρδη” της εταιρείας φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι, δίνοντας ώθηση και στη μετοχή. Σε άλλα νέα ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos , Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε στο CNBC πως η Ευρώπη τιμωρεί την βιομηχανία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που υιοθετούν πιο υποστηρικτική στάση.

Η στήλη σας είχε ενημερώσει πως ο κλάδος των logistics φέτος θα φέρει νέα και σημαντικά deals. Μία ακόμα συμφωνία έρχεται από την EOS του κ. Ταμβακάκη ο οποίος μαζί με το Elikonos προχωρούν στην εξαγορά της Med Frigo που έχει έδρα την Πάτρα. Το deal περιλαμβάνει και την εταιρεία Cargo Med (συγγενής εταιρεία) που έχει κύκλο εργασιών 18,2 εκατ. Ευρώ, ενώ η μητρική περίπου 40 εκατ. Ευρώ. Οι εταιρείες μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Συνεχείς είναι οι εσωτερικές συναντήσεις τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια. Τα σύννεφα πυκνώνουν και πλέον αναμένεται ένα νέο, μικρότερο και διαχειρίσιμο, κύμα κόκκινων δανείων. Ο λόγος, όπως λένε στην τραπεζική αγορά, είναι πως ιδιώτες και επιχειρήσεις προτιμούν μέχρι στιγμής να πληρώσουν τα αυξημένα ενεργειακά κόστη, παρά τη δόση των δανείων τους. Οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη βρίσκονται από κοντά παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Χαμόγελα φέρνει στο κυβερνητικό επιτελείο η πορεία του τουρισμού μέχρι στιγμής. Οι προκρατήσεις σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφουν αύξηση 20% συγκριτικά με πέρυσι, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το έτος ρεκόρ του 2019. Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ και Γαλλία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στις προκρατήσεις με κυβερνητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έσοδα ακόμα και πάνω από 20 δισ. Ευρώ φέτος. Σε κάθε περίπτωση η αγορά τηρεί στάση αναμονής καθώς οι προσδοκίες απέχουν από την πραγματικότητα.

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς στη MIG, καθώς απορρίφθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο τα αιτήματα έκδοσης προσωρινών διαταγών που περιλαμβάνονταν σε Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων και Έκτακτου Ελέγχου που είχε καταθέσει η πλευρά Ηλιόπουλου. Έτσι λοιπόν στην ΕΓΣ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή τα θέματα που ήθελε η Πειραιώς πέρασαν και πλέον η πλευρά Ηλιόπουλου είτε θα είναι μέτοχος μειοψηφίας, είτε θα πουλήσει σε καλή τιμή και βγάζοντας καλό κέρδος.

Σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ελλάδα εστιάζει πλέον η Eurobank μετά την πώληση της Eurobank Direktna στη Σερβία. Η πώληση της τράπεζας απέφερε 280 εκατ. Ευρώ και η πώληση έγινα αφού η σερβική τράπεζα είχε μικρό μερίδιο 5,5% – 6% στην τοπική αγορά. Στην Direktna η Eurobank είχε μερίδιο περίπου 70% που αποτιμήθηκε περίπου 200 εκατ. Ευρώ και με αυτήν την κίνηση η ελληνική συστημική ενίσχυσε τους δείκτες της.

Έντονη κινητικότητα αναπτύσσει, ξανά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες ναυπηγήσεις πλοίων, ενισχύοντας περαιτέρω τον στόλο του, ενώ προχώρησε σε κάλυψη ΑΜΚ της Nότιγχαμ Φόρεστ. Ειδικότερα, ο εφοπλιστής προχώρησε σε μετατροπή δανείων ύψους 46,2 εκατ. Ευρώ σε ίδια κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Παρόμοια ένεση ρευστότητας είχε κάνει και την προηγούμενη σεζόν.

Διαγωνισμό για να βρει ακίνητο για το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής. Ο μειοδοτικός διαγωνισμός αφορά στην αγορά κτηρίου έως 7 εκατ. Ευρώ για την ανέγερση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η έκταση πρέπει να είναι 10 στρεμμάτων με τη δυνατότητα ανέγερσης κτηρίου έως 4.000 τ.μ.

Χαμόγελα φέρνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της ναυτιλιακής στον εφοπλιστή Χάρη Βαφειά. Η StealthGas το 2022 επανήλθε σε κερδοφορία και μάλιστα τα καθαρά της κέρδη ξεπέρασαν τα 34 εκατ. Ευρώ. Κάτι που θεωρείται μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς πως το 2021 η εταιρεία κατέγραψε ζημιές 35,1 εκατ. Ευρώ. Βέβαια τότε ήταν και η πανδημία που περιόρισε τα κέρδη και έφερε ζημιές σε αρκετές εταιρείες της ναυτιλίας. Θετικά ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ναυτιλιακή του Ιωάννη Κούστα. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 559,2 εκατ. Δολάρια του 2022 ωστόσο αρκεί να αναλογιστεί κανείς την κατακόρυφη πτώση των ναύλων για τα containerships για να αντιληφθεί γιατί τα μεγέθη ήταν ισχυρά μεν, μειωμένα δε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ